∗പോലീസ് വകുപ്പിലെ സിവിൽ പോലീസ് ഓഫീസർ / വുമൺ പോലീസ് കോൺസ്റ്റബിൾ (കാറ്റഗറി 653/2017,657/2017)തസ്തികകളുടെ 26-05-2018 ശനിയാഴ്ച തീരുമാനിച്ചിരുന്ന പരീക്ഷ മാറ്റി വെച്ചിരിക്കുന്നു ∗∗∗ 

Monday, 6 November 2017

Facts about Kerala - Questions and Answers -66

1271. The first Chief Justice of Kerala:
(a) K.T. Koshi                                               (b) KK Usha
(c) Fatima Beevi                                         (d) None of these
Answer: (a)

1272. The first Malayali to become the Chairman of Rajya Sabha:
(a) MM Jacob                                              (b) KR Narayanan
(c) VV Giri                                                   (d) None of these
Answer: (b)

1273. The first Malayali to get Magsaysay Award:
(a) MS Swaminathan            (b) V. Kurien
(c) Sugathakumari               (d) K Kelappan
Answer: (b)

1274. The first Malayali to get Kendra Sahithya Academy Award:
(a) KP Kesavamenon            (b) R. Narayana Panicker
(c) NV Krishna Varier           (d) Akkitham
Answer: (b)

1275. The first Keralite to get Saraswati Samman:
(a) Balamaniamma               (b) Ayyappapanicker
(c) Sugathakumari               (d) Kamala Das
Answer: (a)

1276. The first to get Dadasaheb Phalke Award from Kerala:
(a) P.J. Antony                            (b) T.E. Vasudevan
(c) Adoor Gopalakrishnan      (d) Mammooty
Answer: (c)

1277. The first to get Vallathol Award:
(a) Sooranad Kunjan Pillai                             (b) Pala Narayanan Nair
(c) T. Padmanabhan                                         (d) O.N.V. Kurup
Answer: (b)

1278. The first to get Pallavur Award:
(a) Chakkamkulam Appumarar     (b) Patikkamthodi Ravunni Menon
(c) P.K. Kallan                                             (d) Ammannur
Answer: (a)

1279. The first to get Basheer Award:
(a) T Padmanabhan                          (b) O.N.V. Kurup
(c) Kovilan                                        (d) Sugathakumari
Answer: (c)

1280. The first Malayali to get Padmavibhooshan:
(a) Vallathol                                   (b) V.K. Krishnamenon
(c) John Mathai                              (d) VP Menon
Answer: (b)

1281. The first Malayali to get Padmabhooshan:
(a) John Mathai                               (b) V.P. Menon
(c) Vallathol                              (d) Prakash Varghese Benjamin
Answer: (c)

1282. The first Malayali to get Padmashree:
(a) Prakash Varghese Benjamin              (b) K. Kelappan
(c) E.M.S.                                                    (d) K.P. Kesavamenon
Answer: (a)

1283. ‘Ente Jeevithasmaranakal’ is the autobiography of:
(a) Mannath Padmanabhan                     (b) SK Pottakkad
(c) AK Gopalan                                             (d) Thakazhi
Answer: (a)

1284. ‘Kanneerum Kinavum’ is the autobiography of:
(a) Lalithambika Antharjanam               (b) Madhavikkutty
(c) VT Bhatathirippad                                (d) MRB
Answer: (c)

1285. ‘Viplavasmaranakal’ is the autobiography of:
(a) AK Gopalan                                       (b) EMS
(c) EK Nayanar                                   (d) Puthuppally Raghavan
Answer: (d)

1286. ‘Smrithidarppanam ‘ is the autobiography of:
(a) SK pottakkad                           (b) MP Manmadhan
(c) Changampuzha                       (d) AP Udayabhanu
Answer: (b)
<Next Chapters>< 01,...., 636465, 66, 67686970>
350  ചോദ്യോത്തരങ്ങളടങ്ങിയ Facts about Kerala പി.ഡി.എഫ് ബുക്കിനായി ഇവിടെ ക്ലിക്കുക

Related Links


No comments:

Post a Comment