Monday, 6 November 2017

Facts about Kerala - Questions and Answers -54

1046. The first arch dam in India:
(a)Idukky                   (b) Neyyar
(c) Sabarigiri            (d) Idamalayar
Answer: (a)

1047. The first national park in Kerala:
(a)Silent Valley (b) Mathikettan
(c) Anamudi (d) Iravikulam
Answer: (d)

1048. The place where Bible was published in Malayalam for the first time:
(a)Kottayam (b) Thalassery
(c) Kozhikode (d) Alappuzha
Answer: (a)

1049. The first tiger reserve in Kerala:
(a)Neyyar (b) Periyar
(c) Parambikkulam (d) Aralam
Answer: (b)


1050. The first meeting of ‘Vavootuyogam’ ancestor organisation of SNDP Yogam was held at:
(a)Kollam (b) Alappuzha
(c) Aruvippuram (d) Chavara
Answer: (c)

1051. The first town in Kerala to attain 100% literacy:
(a) Kochi (b) Pathanamthitta
(c) Kottayam (d) Alappuzha
Answer: (c)

1052. The place where the first  concrete bridge in Kerala was established:
(a)Kozhikode (b) Alappuzha
(c) Thiruvananthapuram (d) Kochi
Answer: (c)

1053. The first wind power project in Kerala:
(a)Nallalam (b) Kannur
(c) Brahmapuram (d) Kanjikode
Answer: (d)

1054. The place where the first escalator in Kerala was established:
(a)Kozhikode (b) Alappuzha
(c) Thiruvananthapuram (d) Kochi
Answer: (c)

1055. Palayur Church,the first church built by St.Thomas is in the district of:
(a)Thrissur (b) Ernakulam
(c) Kottayam (d) Kannur
Answer: (a)

1056. The first open jail in Kerala was started functioning at.... .in Thiruvananthapuram district.
 (a)Kattakkada (b) Varkala
(c) Vizhinjam (d) Peroorkada
Answer: (a)

1057. The first eco-tourism project in India was established at:
(a)Thenmala (b) Varkala
(c) Attingal (d) Beppur
Answer: (a)

1058. The place where the first  Cyber police station in Kerala was established:
(a)Kozhikode (b) Alappuzha
(c) Thiruvananthapuram (d) Kochi
Answer: (c)

1059. Cheramon Juma Masjid, the first mosque in Kerala:
(a)Madai (b) Kodungallur
(c) Kannur (d) Ponnani
Answer: (b)

1060. The first private power station in Kerala:
(a)Karimanal (b) Moozhiyar
(c) Maniyar (d) Kakki

No comments:

Post a Comment