Monday, 6 November 2017

Facts about Kerala - Questions and Answers -65

1256. Who became the Chief Minister of Travancore-Cochin  after the first
election?
(a) Pattom Thanu Pillai                                        (b) C.Kesavan
(c) Paravur T.K.                                                      (d) AJ John
Answer: (d)

1257. The founder of the Kerala Kalamandalam:
(a) Kumaranasan                                                    (b) Vallathol
(c) Ulloor                                                                  (d) Changampuzha
Answer: (b)

1258. The first director of the Kelala Language Institute:
(a) Vallathol                                                              (b) Sardar KM Panicker
(c) Kumaranasan                                                     (d) NV Krishnavarier
Answer: (d)

1259. ‘Pathinetara Kavikal’ lived in the court of:
(a) Manavedan                                                     (b) Manavikraman
(c) Swathi Thirunal                                             (d) Marthanda Varma
Answer: (b)


1260. Who sent ‘Chaverpada’ to Mamankom?
(a) Marthanda Varma                                         (b) Samoothiri
(c) Kolathiri                                                           (d) Valluvakonathiri
Answer: (d)

1261. Who founded Prajamandalam in Kochi?
(a) VR Krishananezhuthachan                        (b) Kuroor Nampoothiri
(c) Panampilly                                                       (d) AG Velayudhan
Answer: (a)

1262. The real name of Pazhassi Raja:
(a) Kottayam Keralavarma           (b) Sakthan Thampuran
(c) Karthika Thirunal                     (d) Manavikraman
Answer: (a)

1263. The first elected speaker of Kochi is the first elected speaker in a Legislature in India. What is his name?
(a) L.M. Pylee                                     (b) Panampilly
(c) AR Menon                                    (d) AS Menon
Answer: (a)

1264. Who presided over the conference which formed the branch of Indian
National Congress in Travancore?
(a) Pattom Thanu Pillai                            (b) C.V. Kunjuraman
(c) Pattabhi Seetharamaiah                    (d) P.S.Nataraja Pillai
Answer: (c)

1265. Who became the President of India after holding the post of Governor in Kerala?
(a) Zakkir Hussain                                     (b) V.V. Giri
(c) Sanjeeva Reddy                                   (d) KR Narayanan
Answer: (b)

1266. Who performed ‘Trippadidanam’:
(a) Marthanda Varma                               (b) Sakthan Thampuran
(c) Swathi Thirunal                                   (d) Ayilyam Thirunal
Answer: (a)

1267. The Zamorin king who was the exponent of Krishanattom?
(a) Manavikraman                                          (b) Manavedan
(c) Sakthan                                                      (d) None of these
Answer: (b)

1268. The exponent of ‘Kathakali’:
(a) Kottarakkara Thampuran                    (b) Dharama Raja
(c) Swathi Thirunal                                          (d) None of these
Answer: (a)

1269. Who got the first J.C. Daniel Award?
(a) T.E. Vasudevan                                          (b) Krishnan Nair
(c) Thikkurissi                                                  (d) Yesudas
Answer: (a)

1270. Which is not correctly matched(First Award and Recipient) ?
(a) Vayalar Award- Lalithambika Antherjanam
(b) Vallathol Award- Pala Narayanan Nair
(c) Ezhuthachan Award- Sooranad Kunhan Pillai
(d) Basheer Puraskaram- ONV
Answer: (d)
<Next Chapters>< 01,...., 6364, 65, 6667686970>
350  ചോദ്യോത്തരങ്ങളടങ്ങിയ Facts about Kerala പി.ഡി.എഫ് ബുക്കിനായി ഇവിടെ ക്ലിക്കുക


Related Links


No comments:

Post a Comment