Monday, 6 November 2017

Facts about Kerala - Questions and Answers -70

1331. Where is the first literary museum in Kerala?
(a) Shornur                                            (b) Tirur
(c) Thrissur                                           (d) Kollam
Answer: (b)

1332. The language used in Mappila songs in older days:
(a) Urdu                                                   (b) Arabic
(c) Tamil                                                  (d) Arabi Malayalam
Answer: (d)

1333. The river that flows through Attappady:
(a) Pambar                                               (b) Kabani
(c)  Siruvani                                             (d) Kunthi
Answer: (c)

1334. The only Spices Park in Kerala:
(a) Kumali                                                (b) Ambalavayal
(c) Vandanmedu                                     (d) Putadi
Answer: (d)


1335. Where is Unnayi Varrier Smarakam?
(a) Kalady                                                  (b) Kodungallur
(c) Iringalakuda                                       (d) Edappally
Answer: (c)

1336. Indian Institute of Science Education and Research is set up in:
(a) Wayanad                                            (b) Idukky
(c) Alappuzha                                          (d) Thiruvananthapuram
Answer: (d)

1337. The first Director of Thiruvananthapuram Doordarshan:
(a) K.Ramakrishnan                             (b) Nagavalli R.S.Kurup
(c) K.Kunjukrishnan                             (d) Ramankutty Nair
Answer: (c)

1338. In which item C.Balakrishnan was given Arjuna Award in 1965?
(a) Power lifting                                   (b) Volley Ball
(c) Mountaineering                             (d) Kabadi
Answer: (c)

1339. The state in India which is named after a tree:
(a) Meghalaya                                       (b) Mizoram
(c) Sikkim                                               (d) Kerala
Answer: (d)


1340. ‘Vayalvaram Veedu’ is related to:
(a) Chattambi Swamikal                     (b) Sri Narayana Guru
(c) Ayyankali                                          (d) Vagbhatanandan
Answer: (b)

1341. In which district, Sasthamkotta the largest fresh water lake in Kerala is Situated?
(a) Alappuzha                                       (b) Thiruvananthapuram
(c) Idukki                                                  (d) KollamAnswer: (d)

1342. Mananchira Ground is at:
(a) Malappuram                                  (b)Kozhikodu
(c) Thalassery                                       (d) Thrissur
Answer: (b)

1343. The first labour bank in Kerala is Akathethara in ……….district.
(a) Kannur                                             (b) Thrissur
(c) Palakkad                                           (d) Thiruvananthapuram
Answer: (c)

1344. In which District J.P Smritivana is situated?
(a) Ernakulam                                        (b) Kozhikodu
(c) Palakkad                                                (d) Kannur
Answer: (c)

1345. The first light house in western coast was established in 1862 at
(a) Kollam                                               (b) Alappuzha
(c) Kochi                                                  (d) Kovalam
Answer: (b)

1346. The longest beach and only drive in beach in Kerala;
(a) Kollam                                               (b) Muzhappilangad
(c) Kovalam                                            (d) Payyannur
Answer: (b)

1347. The northern most river of Kerala:
(a) Periyar                                             (b) Manjeswaram
(c) Pampa                                               (d) Muthirapuzha
Answer: (b)

1348. The river is known as the life line of Kerala:
(a) Bharathapuzha                              (b) Achenkovil
(c) Periyar                                              (d) Pampa
Answer: (c)

1349. The largest east flowing river of Kerala;
(a) Kabani                                              (b) Bhavani
(c) Pampar                                            (d) Periyar
Answer: (a)

1350. The famous Aranmula boat race is in the …….River
(a) Pampa                                                 (b) Kallada
(c) Bharathapuzha                                  (d) Chalakudi
Answer: (a) 

No comments:

Post a Comment