Thursday, 9 November 2017

Kerala - Districts and Places - Questions and Answers -4

61. Which wild life sanctury is situated in Kollam district ?
(a) Neyyar                                                          (b) Aaralam
(b) Peppara                                                        (d) Shendurney
Answer: (d)

62. The headquarters of SNDP Yogam
(a) Varkala                                                            (b) Aruvippuram
(b) Chempazhanthi                                            (d) Kollam
Answer: (d)

63. The exponent of Ramanattom
(a) Marthanda Varma                                (b) Kottarakkara Tampuram
(c) Manaveda Zamorin                              (c) None of these
Answer: (b)

64. The first textile mill in Kerala was established at
(a) Punalur                                                          (b) Kundara
(c) Kollam                                                            (d) Neendakara
Answer: (c)

65. The first Abkari Court in Kerala was established at
(a) Kottarakkara                                               (b) Kollam
(c) Chavara                                                         (d) Neendakara
Answer: (a)

66. The year of first railway line in Travancore was established
(a) 1894                                                              (b) 1904
(c) 1914                                                              (d) 1924
Answer: (b)

67. The largest fresh water lake in Kerala
(a) Vembanad                                                     (b) Vellayani
(c) Veli                                                                   (d) Sasthamkotta
Answer: (d)

68. Which place was known as Martha in European records?
(a) Karunagappally                                              (b) Chavara
(c) Neendakara                                                      (d) Kollam
Answer: (a)

69. Which fort in Kerala history is known as St. Thomas Fort?
(a) Pallippuram                                                (b) Kannur
(c) Anchengo                                                    (d) Thangasseri
Answer: (d)

70. For which industry Kundara is famous?
(a) Clay                                                                 (b) Glass
(c) Textiles                                                          (d) Tile
Answer: (a)

71. The year of Kundara Proclamation
(a) 1909                                                              (b) 1809
(c) 1819                                                               (d) 1829
Answer: (b)

72. The seat of Kerala Minerals and Metals Limited
(a) Punalur                                                       (b) Kundra
(c) Chavara                                                      (d) Kottarakkara
Answer: (c)

73. The exponent of Laksham Veedu Project
(a) R.Shankar                                                 (b) C. Kesavan
(c) M.N.Govindan Nair                                (d) C.V.Kunjuraman
Answer: (c)

74. The first butterfly park in Kerala
(a) Thenmala                                                      (b) Punalur
(c) Kundara                                                         (d) Kunnathur
Answer: (a)

75. The Thangasseri Fort was constructed by the
(a) British                                                           (b) Dutch
(c) French                                                          (d) Portuguese
Answer: (d)
<Previous Page><01020304>


No comments:

Post a Comment