Friday, 10 November 2017

Kerala Renaissance - Questions & Answers -1

1. Who is the author of the book ‘Brahmarshi Sree Narayana Guru’ which is selected by National Academy of Letters to translate into  23 languages including English?
(a) T.Bhaskaran                         (b) Kumaranasan
(c) Dr.Palpu                                 (d) Natarajaguru
Answer: (a)

2. Under whose compulsion C.Kesavan joined Law College Thiruvananthapuram to study law?
(a) Kumaranasan                             (b) Dr.Palpu
(c) Sree Narayana Guru                 (d)  C.V.Kunhiraman
Answer: (c)

3. From whom Chattampi Swami learned Marma Vidhya?
(a) Atmananda Swamikal                     (b)Agamananda Swamikal 
(c) Thycaud Ayya                                    (d) Ayya Vaikundar
Answer: (a)

4. C.Kesavan married Vasanthi, a school teacher, who was the daugher of the social activist:
(a) Dr.Palpu                                               (b) Kumaranasan
(c) C.V.Kunhiraman                                 (d) V.K.Velayudhan
Answer: (c)

5. The seat of Kerala State Library Council:
(a) Thrissur                                                (b) Thiruvananthapuram
(c) Kochi                                                     (d) Kozhikode
Answer: (b)


6. Who was ridiculously called  ‘Kafur’ by the conservative sect of muslims as they opposed his reformist activities?
(a) Abdur Rehman                                  (b) Vakkom Maulavi
(c) Kunhahammad Haji                         (d)  Thangal Kunj Musalyar
Answer: (b)

7. The motto of Kerala Sasthra Sahitya Parishad:
(a) Knowledge is power                 (b) Sasthram Samoohika Viplavathinu
(c) Vayichu Valaruka                     (d) Sakshara Keralam Sundara Keralam
Answer: (b)

8. The mouth piece of Kerala Grantha Sala Sangham:
(a) Granthalokam                                (b) Sahityalokam
(c) Vigyana Kairali                              (d) Keli
Answer: (a)

9. Name the prime minister who visited Kerala during the Liberation Struggle:
(a) Indira Gandhi                                    (b) Lal Bahadur Shastri
(c) Jawaharlal Nehru                               (d)  Morarjee Desai
Answer: (c)

10. The first member of Pulaya community to be nominated to Travancore Legislative Assembly:
(a) T.T.Kesavan Sasthri                          (b) P.C.Chanchen
(c) Pandit Karuppan                               (d)  Ayyankali
Answer: (d)

11. In which year Dr.P.Palpu was born?
(a) 1863          (b) 1856            (c) 1873           (d) 1878
Answer: (a)

12. The founder of Thathva Prakashika Ashram at
Kozhikode:
(a) Alathur Sivayogi                              (b) Vagbhatananda
(c) Sahodaran Ayyappan                     (d)   None of these
Answer: (b)


13. Who was given the name ‘Mudichoodum Perumal’ by his parents?
(a) Ayya Vaikundar                      (b) Kumaranasan
(c) Dr.Palpu                                    (d)  Pandit Karuppan
Answer: (a)

14. Vakkom Abdul Khadir Moulavi was born in 1873 in _____ district.
(a) Kollam        (b) Kottayam       (c) Thiruvananthapuram       (d) Ernakulam
Answer: (c)

15. Jaathikkummi is the famous work of:
(a) Dr.Palpu                                               (b) Kumaranasan
(c) Pandit Karuppan                               (d)  Sree Narayana Guru
Answer: (c)

16. Who studied at the ‘Patasala’ of Pettayil Raman Pillai asan and became the monitor of the class?
(a) Sree Narayana Guru                                       (b) Ayyankali
(c) Chattampi Swamikal                                      (d)   Ayya Vaikundar
Answer: (c)

17. “Not for argument but to know and inform others” these words were the theme of the conferece held at____ under the leadership of Sree Narayana Guru in 1924:
(a) Aruvippuram         (b) Chempazhanthi        (c) Vaikom         (d) Aluva
Answer: (d)

18. Jnanodayam Sabha’ was founded under the patronage of Pandit Karuppan at:
(a) Anappuzha       (b) Kodungallur      (c) Edakochi                 (d)   Thevara
Answer: (c)

19. ‘Prachina Malayalam’ was authored by:
(a) Sree Narayana Guru                    (b) Agamananda
(c) Vagbhatananda                             (d)  Chattampi Swamikal
Answer: (d)


20. Cochin Pulaya Maha Sabha was founded by:
(a) Ayyankali                                   (b) T.T.Kesavan Sasthri
(c) Pandit Karuppan                     (d)  None of these
Answer: (c)

21. Moksha Pradeepa Khandanam was written by:
(a) Brahmananda Sivayogi                  (b) Chattampi Swamikal 
(c)Sree Narayana Guru                         (d) Agamananda
Answer: (b) ( Moksha Pradeepam -  Brahmananda Sivayogi )   

22. The only foreign country visited by Sree Narayana Guru:
(a) Nepal             (b) Bhutan       (c) Burma            (d)  Sri Lanka
Answer: (d)

23. After becoming the disciple of Sree Narayana Guru to which place Kumaru (Kumaranasan) was sent for higher studies in Sanskrit?
(a) Bangalore          (b) Chennai          (c) Delhi              (d) Mumbai
Answer: (a)

24. Who authored ‘Anandasutram’?
(a) Sree Narayana Guru                                (b) Brahmananada Sivayogi
(c) Chattampi Swamikal                               (d)  Vaikunta Swamikal
Answer: (b)

25. The only poet in Malayalam who became ‘mahakavi’ without writing a ‘mahakavyam’:
(a) Ulloor           (b) Vallathol         (c) Kumaranasan         (d) None of these
Answer: (c)
<Next Chapter>01, 02, 03, 04, 05, ....., 20, 21>

Related Links

No comments:

Post a Comment