Friday, 10 November 2017

Kerala Renaissance - Questions & Answers -11

206. Who passed away on the previous day ofIndia becoming a republic? 
Answer: Dr.Palpu

207. Who patronised ‘Sudharma Sooryodaya Sabha’ at Thevara?
Answer: Pandit Karuppan

208. The real name of Vagbhatananda Gurudevar-
Answer: V.K.Gurukkal

209. Vakkom Abdul Khadir Moulaviwas born in 1873 in _____ district. 
Answer: Thiruvananthapuram

210. Vakkom Maulavi passed away in:
Answer: 1932


211. Vedadhikara Niroopanam was authored by:
Answer: Chattampi Swamikal

212. The birth place of Chattampi Swamikal:-
Answer: Kollur (Kannammula)

213. What was the pet name of Chattampi Swamikal:
Answer: Kunjan

214. The social reformer who inspired the formation of ‘Karshaka Sangham’ in
Malabar:
Answer:  Vagbhatananda

215. The social reformer who said “Mind is God”:
Answer: Brahmananda Sivayogi


216. The third signatory in the Malayali Memorial (1891) a mass petition signed by more than 10000  persons submitted before Sree Mulam Tirunal, the King of Travancore:
Answer:  Dr.Palpu

217. The Visit of Mahathma Gandhi at Vaikom Satyagraha in the year-
Answer: 1925

218. Who advised Dr. Palpu to associate with some spiritual person in his effort to fight for the rights of the Ezhavas?
Answer: Vivekananda

219. Who advised the organisers of Vaikom Satyagraha to conduct ‘Savarna Jatha’?
Answer:  Mahathma Gandhi

220. The birth place of  Vaikunta Swamikal:
Answer: Swamithoppe

221. Which agitation is also known as “Thonnooramand Lahala’? 
Answer: Oorutapalam revolt


222. Which organisation inspired Ayyan Kali to establish Sadhujana Paripalana Sangham?
Answer: SNDP Yogam

223. Who authored ‘Mokshapradeepam’?
Answer: Brahmananada Sivayogi

224. The remains of Chavara Kuriakose Alias is kept at:
 Answer: Mannanam

225. Who called Kumaranasan “the Poet of Renaissance’?
Answer: Thayatt Sankaran
<Next Chapter>01,...., 07080910, 11, 121314>

Related Links

No comments:

Post a Comment