Friday, 10 November 2017

Kerala Renaissance - Questions & Answers -3

46. Who headed a deputation which submitted a memoradum signed by 23000 persons before the Regent Queen during the Vaikom Satyagraha?
(a) Mannath Padmanabhan     
(b) Kumaranasan
(c) T.K.Madhavan                     
(d)   Changanassery Parameswaran Pillai
Answer: (d)

47. The mouth piece of Sadhujana Paripalana Sangham, started in 1913:
(a) Service                                         (b) Yoganadam
(c) Vivekodayam                               (d) Sadhujana Paripalini
Answer: (d)

48. The Goverment of Travancore issued orders to open the approach roads to temples to all avarnas in the year:
(a) 1936               (b) 1928           (c) 1948                  (d) 1937
Answer: (b)

49. Name the social reformed who had contacts with Sree Narayana Guru and Brahmananda Sivayogi:
(a) Ayyankali                                               (b) Thycaud Ayya
(c) Vagbhatananda                                    (d) Ayya Vaikundar
Answer: (c)


50. Who was declared as his successor by Sree Narayana Guru in 1925?
(a) Sathyavratha                                            (b) Bodhananda
(c) Sivalingadasa                                           (d) Prakashananda
Answer: (b)

51. Kumarakodi is the final resting place of:
(a) Kumaragurudevar                                 (b) Kumaranasan
(c) Vagbhatananda                                         (d) None of these
Answer: (b)

52. Who organised interdining at Kozhikode and called it “Preethibhojanam”?
(a) Kumaranasan                                          (b) A.Ayyappan
(c) V.T.Bhatathirippad                              (d) Vagbhatananda
Answer: (d)

53. Ayyavazhi is related to:
(a) Thycaud Ayya                                      (b) Sahodaran Ayyappan
(c) Ayya Vaikundar                                       (d) None of these
Answer: (c)

54. Who proclaimedIt is years since I left castes and religions. Yet some people think that I belong to their caste. That is not correct. I do not belong to any particular caste or religion.
(a) Mahatma Gandhi                                   (b) T. K. Madhavan
 (c) Rajaram Mohan Roy                            (d) Sree Narayana Guru
Answer: (d)

55. ______  a notable disciple of Sree Nârâyana Guru introduced Guru’s visions and ideals to the western world.
(a) Nataraja Guru                                             (b) Kumaranasan
 (c) Chattambi Swamikal                               (d) K.Madhavan
Answer: (a)


56. How many people signed the Ezhava Memorial?
(a) 10000              (b) 13000            (c) 13176               (d)  10038
Answer: (c)

57. Who took initiative to establish Samastha Thiruvithamkur Pulayar Mahasabha?
(a) Ayyankali                                           (b) T.V.Thevan
(c) C.K.Karuppan                                    (d) T.T.Kesavan Sastri
Answer: (d)

58. The organisation in Kerala which was founded in the lines of Servants of India Society?
(a) SNDP                                                               (b) NSS
(c) Yogakshema Sabha                                     (d) None of these
Answer: (b)

59. Which was the mouth piece of Abstention Movement?
(a) Yoganadam                                                    (b) Malayali
(c) Kerala Kesari                                                (d) Swadeshabhimani
Answer: (c)

60. ‘Yoganadam’ is the publication of:
(a) NSS               (b) SNDP             (c) Kalamandalam            (d) None of these
Answer: (b)

61. Who suggested the name Nair Service Society?
(a) K.Paramu Pillai                        (b) K.Kelappan
(c) Mannath Padmanabhan        (d) M.P.Manmadan
Answer: (a)


62. All are of one Self-fraternity such being the dictum to avow, In such a light how can we take life And devoid of least pity go on to eat.who said?
(a)Tilak                                          (b) Chattambi Swamikal
(c) Rajaram Mohan Roy            (d) Sree Narayana Guru
Answer: (d)

63. Who led ‘Jeevasikha Jatha’ during the Liberation Struggle?
(a) R.Sankar                                                 (b) Mannath Padmanabhan
(c) Panampilly Govindamenon             (d) P.T.Chacko
Answer: (b)

64. Arattupuzha Velayudha Panicker is related to:
(a) Kallumala Strike                              (b) Oorutambalam Mutiny
(c) Achipudava Samaram                     (d) Malayali Memorial
Answer: (c)

65. In 1904 the then Maharajah of _____exempted Nârâyana Guru from personal appearances in court, an honour recognizing the Guru as a distinguished living personality.
(a) Kannur        (b) Thalassery         (c) Travancore          (d) Cochi
Answer: (c)
<Next Chapter>0102030405, ....., 1314>

Related Links

No comments:

Post a Comment