Friday, 10 November 2017

Kerala Renaissance - Questions & Answers -5

86. Who authored the publication ‘Treatment of Thiyyas in Travancore” in 1896?
(a) Kumaranasan                          (b) T.K.Madhavan
(c) C.Kesavan                                    (d) Dr.Palpu
Answer: (d)

87. The leader who had to resign from the post of Deputy President of Legislative Assmebly as he had welcommed C.Kesavan on behalf of the 51 lakh people of Travancore in meeting organised to facilitate C.Kesavan after his release from jail:
(a) Pattom Thanu Pillai                                     (b) A.J.John
(c) T.M.Varghese                                               (d) R.Shankar
Answer: (c)

88. Who among the following was an exponent of Sivarajayoga?
(a) Thycaud Ayya                                   (b) Ayyankali
(c) Vagbhatananda                                (d)  Agamananda
Answer: (a)

89. Who among the following was a rationalist?
(a) Kumaranasan                                             (b) C.Kesavan
(c) Chattampi Swamikal                               (d) Thycaud Ayya
Answer: (b)

90. The journal ‘Sivayogavilasom’ was published by:
(a) Alathur Sivayogi                             (b) Kumaranasan
(c) Vagbhatananda                                  (d)  Dr.Palpu
Answer: (c)

91. Who wrote a series of article in Madras standard to depict the plight of Ezhavas of Travancore with the title ‘Thiruvithamkotte Theeyan’?
(a) C.Kesavan                                             (b) Kumaranasan
(c) Narayana Guru                                      (d) Dr.Palpu
Answer: (d)

92. Who wrote the editorial ‘Save the Soul of Gandhiji’ when he started fast unto death to protest against Communal Award in 1932?
(a) C.Krishnan                                    (b) Kumaranasan
(c) C.Kesavan                                      (d)  Vagbhatananda
Answer: (d)

93. Who organised the first fisheries Conference in 1949 with a view to evolving sustainable projects and programmes for the development of the costal region and fishermen folk?
(a) Dr.Velukutty Arayan                           (b) Pandit Karuppan
(c) Ayyathan Gopalan                                  (d)  Karumban Daivathan
Answer: (a)

94. The book ‘Christumathachedanam’ was writtenby:
(a) Poikayil Yohannan                                     (b) Dr.Palpu
(c) Ayyathan Gopalan                                      (d) Chattampi Swamikal
Answer: (d)

95. The venue of Paliyam Satyagraha:
(a) Vaikom                                   (b) Sucheendram
(c) Guruvayur                               (d) Chennamangalam
Answer: (d)


96. In which year Gandhiji made a visit to Kerala, that was described by him a ‘pilgrimage’?
(a) 1936                    (b) 1937            (c) 1938               (d) 1939
Answer: (b)

97. On whose request the proposed fast unto death by K.Kelappan was given up during Guruvayur Satyagraha?
(a) Vinoba Bhave                                (b) Jawaharlal Nehru
(c) C.Kesavan                                      (d) Mahathma Gandhi
Answer: (d)

98. Name the poet who named his residence as Kerala Varma Soudham as a mark of respect for Kerala Varma Valiyakoyi Thampuran, who was his close friend:
(a) Vallathol                                             (b) Muloor Padmanabha Panicker
(c) Ulloor                                                     (d) Kumaranasan
Answer: (b)

99. Yogakshema Sabha was formed in a meeting held under the presidentship of:
(a) E.M.S.                                                                        (b) V.T.Bhatatiroppad
(c) Desamangalam Sankaran Namboothirippad         (d)  Arya Pallam
Answer: (c)

100. The closest disciple of Sree Narayana Guru who advised the followers of Sree Narayana Guru that they should shed the concept of Sree Narayana Guru as a God
(a) C.Kesavan                                                (b) Dr.Palpu
(c) Vagbhatananda                                        (d) Sahodaran Ayyappan
Answer: (d)

101. The founder of ‘Samathwa Samajam”:
 Ayya Vaikundar

102. The founder of ‘Travancore Ezhava Sabha’:
Dr.Palpu

103. Sree Narayana Guru visited the Satyagrahis at Vaikkom in:
1924

104. The  Maharaja of Travancore who   invited Thycaud Ayya to his palace and became his disciple?
 Swati Tirunal

105. One of the leaders of Kerala renaissanmce who served as the manager of Residency in Thiruvananthapuram?
Thycaud Ayya
<Next Chapter>01020304050607, ....., 1314>



Related Links

No comments:

Post a Comment