∗പോലീസ് വകുപ്പിലെ സിവിൽ പോലീസ് ഓഫീസർ / വുമൺ പോലീസ് കോൺസ്റ്റബിൾ (കാറ്റഗറി 653/2017,657/2017)തസ്തികകളുടെ 26-05-2018 ശനിയാഴ്ച തീരുമാനിച്ചിരുന്ന പരീക്ഷ മാറ്റി വെച്ചിരിക്കുന്നു ∗∗∗ 

Friday, 10 November 2017

Kerala Renaissance - Questions & Answers -8

146. Acts that one performs For one’s own sake Should also aim for the good Of other menare the words of:
Sree Narayana Guru

147. “Without differences of caste,Nor enmities of creed, Here it is, the model of an abode,where all live like brothers at heart” - these words were inscribed by Narayana Guru on a plaque at:
 Aruvippuram

148. “The people who form the Ezhava samajam and Nair samajam are themselves proclaiming that they are non-Brahmins and are of backward class, thereby destroying their eminence and unity”-Who said this?
Brahmananda Sivayogi

149. “To change the Nampoothiri into human” was the slogan of which organisation?
Yogakshema Sabha

150. “Whatever the religion, attire, language and such other things of human kind, as they belong to same caste (species) there is no harm in interdining and intermarriage between them”-Sree Narayana Guru made thissuggestion to:
Sahodaran Ayyappan

151. In which state is Marutwamala?
Answer: Tamil Nadu (Kanyakumari district)

152. In which year Dr.P.Palpu was born?
Answer: 1863

153. In which year Kumaranasan became the president of S.N.D.P.Yogam?
 Answer: 1923

154. In which year Kuriakose Elias Chavara was born?
Answer: 1805

155. In which year Narayana Guru did the prathishta of the goddess Sree Sarada at Sivagiri ?
Answer: 1912 (April)


156. In which year Sadhujana Paripalana Sangham became ‘Pulaya Mahasabha’? 
Answer: 1938

157. In which year Sree Narayana Guru established Adwaithasramam at Aluva? 
Answer: 1914

158. In which year Thycaud Ayya passed away ?
Answer: 1909

159. “Not for argument but to know and informothers” these words were the theme of the conferece held at____ under the leadership
of Sree Narayana Guru in 1924:
Answer: Aluva

160. “Organize and strengthen, Educate and Enlighten” are the words of:
 Answer: Sree Narayana Guru

161. “Oru jathy, oru matham ,oru Daivom” (“Intha ulakathile orae oru jathy than, Orae oru matham than, orae oru kadavul than” ) is the Malayalam translation of Thycaud Ayya’teaching . Who popularised it?
Answer:  Sree Narayana Guru


162. Dr.Palpu served in the medical service under the government of:
Answer: Mysore

163. From where the Begging March of V.T.Bhatathirippad was started?
Answer: Thrissur

164. ‘I have been touring different parts of the world. During these travels, I have had the good fortune to come into contact with several saints and maharshis. But I have frankly to admit that I have never come across one who is spiritually greater than Swami Sree Narayana Guru of Kerala” Whose words are these?
Answer: Rabindranath Tagore

165. In What was the aim of Begging March (Yachana Yatra) organised by
V.T.Bhatathirippad ?-
Answer: to provide opportunity of education for poor children
<Next Chapter>01,...., 0607, 08, 09, 10,....., 1314>


Related Links
6. FAMOUS PERSONALITIES - QUESTIONS & ANSWERS

No comments:

Post a Comment