Friday, 22 December 2017

Constitution of India- Questions and Answers 27

651.  “India that is Bharat, shall be a Union of States.” The word ‘Union’ is derived from the Constitution of—
(a) U. S. A.                                          (b) Switzerland
(c) Canada                                         (d) Australia
Answer: (a)

652. The Article of the Indian Constitution which empowers the Parliament to regulate the right of citizenship is—
(a) 8        (b) 9        
(c) 10                   (d) 11
Answer: (d)

653. A Federal Court was established in India under the Act of—
(a) 1892                                                 (b) 1909
(c) 1919                                                 (d) 1935
Answer: (d)

654.  Under which Article of the Indian Constitution can the Parliament legislate on any subject in the State list ?
(a) Article 229                                     (b) Article 230
(c) Article 248                                     (d) Article 249
Answer: (d)

655. A constitutional reason to make the centre strong in India is—
(a) Directive Principles of State Policy
(b) Centralised Planning
(c) Zonal Councils
 (d) Union List
Answer: (d)

656. For how long can the President’s rule in a State be imposed initially?
(a) One year                                          (b) Six months
(c) Two years                                       (d) Three months
Answer: (b)

657. The term of which of the following Lok Sabhas was extended beyond the normal period of five years laid down in the Constitution?
(a) Fourth Lok Sabha                         (b) Fifth Lok Sabha
(c) Sixth Lok Sabha                             (d) Seventh Lok Sabha
Answer: (b)

658. The first elected president of the Central Legislative Assembly:
(a) Vithalbhai Patel                           (b) R.K. Shanmugham Chetty
(c) GV Mavlankar                               (d) None of these
Answer: (a)

659. If a notice for special session of Lok Sabha was given in writing signed by not less than one-tenth of the members, the president must summon the session within ..... days.
(a) 14                                                     (b) 15
(c) 21                                                     (d) 7
Answer: (a)

660. When a proclamation of national emergency is in force, the term of Lok Sabha can be extended by Parliament for the first time for a period not exceeding ...... at a time.
(a) Two years                                   (b) One year
(c) Three years                                (d) Two months
Answer: (b)

661. Who was known as ‘father of Lok Sabha’?
(a) Jawaharlak Nehru                       (b) G.V. Mavlankar
(c) BR Ambedkar                               (d) Sardar Patel
Answer: (b)

662. Who determines whether a bill is money bill?
(a) Prime Minister                            (b) Finance Minister
(c) Deputy Speaker                            (d) Speaker
Answer: (d)

663. In the case of resignation, a member of Lok Sabha must submit his resignation to:
(a) Prime Minister                              (b) Chief Whip
(c) Speaker                                   (d) Parliamentary Affairs Minister
Answer: (c)

664. The first speaker of Lok Sabha:
(a) G.V. Mavlankar                          (b) Ananthasayanam Ayyankar
(c) HJ Kania                                        (d) Hukkum Singh
Answer: (a)

665. The first sitting of the first Lok Sabha was on May 13, .......
(a) 1950                                            (b) 1951  
(c) 1952                                                (d) 1953
Answer: (c)

666. The speaker:
(a) Votes on every bill
(b) Votes on Money bills only
(c ) Votes only to help the party in power
(d) has a casting vote in the case of a tie
Answer: (d)

667. Joint sittings of two houses of the parliament are presided over by
(a) President of India                           
 (b) Speaker of Loksabha
( c) Chairman of Rajyasabha
(d) An MP, Specially nomited by the president
Answer: (b)

668. The constitution of India recognises:
(a) only religious minorities                           
(b) only linguistic minorities
(c ) religious and linguistic  minorities
(d) Religious, linguistic and ethnic minorities
Answer: (c)

669. The forms of democracy are:
(a) Parliamentary and Presidential
(b)Direct and indirect
( c)Monarchial and Republican
(d)Parliamentary and King
Answer: (a)

670. In which country Financial legislation is introduced in the Upper House of the Legislature?
(a) Australia                                               (b) Germany
(c) France                                                   (d) Japan
Answer: (b)

671. Which one of the following is not a tool of legislative control over administration in India?
(a) Dissolution of House                           (b) Resolutions
(c) Questions                                    (d) No Confidence motion
Answer: (b)

672. Which type of emergency has been imposed only one time in India so far?
(a) Internal Emergency                           (b)State Emergency
(c)External Emergency                            (d)Financial Emergency
Answer: (a)

673. Right to vote is a :
(a)Political right                                         (b)Civil right
(c)Economic right                                     (d)Legal right
Answer: (a)

674. The creamy layer concept refers to :
(a)The grouping based on social status
(b)The grouping based on castes
(c)The grouping based on economic status
(d)The grouping based on milk consumption
Answer: (c)

675. Which is the highest law of the land ?
(a) Indian Penal code                                (b)Indian Constitution
(c) Civil Procedure Code                        (d)Criminal procedure code
Answer: (b)
<Previous><01, ....., 2526, 27, 28293031><Next>

ഇന്ത്യൻ ഭരണഘടനാ ചോദ്യോത്തരങ്ങൾ മലയാളത്തിൽ  വേണോ? ദാ ഇവിടെ ക്ലിക്കിക്കോളു 
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
General Knowledge- Questions and Answers  Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment