Friday, 22 December 2017

Constitution of India- Questions and Answers 24

576) The State Election Commissioner is appointed by---------- ?
Answer: Governor

577 Nirvachan Sadan is related to----------.
Answer: Election Commission

578) Who was the first ex officio chairman of Rajya Sabha--------?
Answer: Dr. S. Radhakrishnan

579) A money bill passed by the Lok Sabha must be adopted by the Rajya Sabha within------------days?
Answer: 14 days.

580) A proclamation of National Emergency has to be passed in each house of Parliament by more than half of the total members and at least by------- of members present and voting?
Answer: Two- third

581) Who is appointed by the President of India under Article 76(1) of the Constitution and holds office during the pleasure of the President?
Answer: Attorney General of India

582) The Constitution broadly provides for five kinds of 'prerogative writs; habeas corpus, certiorari, mandamus, quo warranto and---------           
Answer: Prohibition

583) How many times has the Preamble of the Indian Constitution amended so far?
Answer: One

584) What is the term for a judicial remedy in the form of an order from a superior court to any government subordinate court, corporation or public authority to do or forbear from doing some specific act which that body is obliged under law to do or refrain from doing?
Answer: Mandamus

585) 'He is the second highest officer in India, after the President and is elected indirectly by an electoral college consisting members of both houses of the Parliament'. Who is he?
Answer: Vice- President

586) The Supreme Court of India may issue writs under Article 32 of the Constitution for enforcement of Fundamental Rights and under--------for enforcement of rights other than Fundamental Rights?
Answer: Article 39

587) Who is responsible to make changes in names and boundaries of the States?
Answer: Parliament

588) Right to vote in India is a constitutional right. Which article of the Constitution gives this right?
Answer: Article 326

589) The scheme of Directive Principles of State Policy was borrowed from ......
Answer: Ireland

590) Name the State which adopted Uniform Civil Code in India--------- ?
Answer: Goa

591)     The Supreme Court and the High
Court can issue the writs of habeas corpus, mandamus, prohibition, certiorari and-----------?
Answer: Quo- warranto

592) Which Amendment Act of 1978 has reduced the period of detention without obtaining the opinion of an advisory board from three to two months?
 Answer: 44th Amendment Act

593) Who is the present Opposition Leader in Rajya Sabha?
Answer: Gulam Nabi Azad

594) In which landmark case did the Supreme Court hold that a constitutional amendment can be challenged on the ground that it violates a Fundamental Right that forms a part of the basic structure of the Constitution?
Answer: Kesavananda Bharati case (1973)

595) Gandhian Principles are the main highlight of ?
Answer: Directive Principles

596) As per the Constitution of India, the President is the constitutional head of Executive of the Union. However, the real executive power vets in a-------?
Answer: Council of Ministers

5977) ----------is known as the father of Panchayath Raj in India?
Answer: Balwanth Raj

598) Which is the first state in South India to introduce Panchayath Raj?
Answer: Andhra Pradesh

599) Which Article of the Indian Constitution prescribes the guideline of separating the judiciary from the executive in the public services of the State?
Answer: Article 50

600) Which list comprises custom duties and export duties, duties of excise, corporation tax, taxes on capital value assets, estate duty, terminal taxes, etc?
Answer: Union List
<Previous><01, ....., 22232425, 26......293031><Next>

ഇന്ത്യൻ ഭരണഘടനാ ചോദ്യോത്തരങ്ങൾ മലയാളത്തിൽ  വേണോ? ദാ ഇവിടെ ക്ലിക്കിക്കോളു 
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
General Knowledge- Questions and Answers  Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment