∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗CIVIL POLICE OFFICER - MODEL QUESTIONS & ANSWERS ∗∗∗ 

Friday, 22 December 2017

Constitution of India- Questions and Answers 31

751. Most of the Constitution of India has been erected on the debris of:
(a) Govt. of India Act, 1935                   
(b) Indian Independence Act
(c) Govt. of India Act, 1919                  
 (d) None of these
Answer: (a)

752. The British crown assumed sovereignty over India from
East India Company, 
through the ......
(a) Indian Council’s Act 1861                    
(b) Govt of India Act, 1858
(c) Indian Council Act, 1892                              
(d) Govt. of India Act, 1919
Answer: (b)

753.  Minto-Morley Reforms were introduced in:
(a) 1892                    (b) 1861          
(c) 1909                  (d) 1919
Answer: (c)

754.  What was also known as Montague Chelmsford Reforms?
(a) Govt of India Act, 1858               (b) Indian Council Act, 1892
(c) Indian Council Act, 1909            (d) Govt. of India Act, 1919
Answer: (d)

755. The reform which introduced the element of election in indirect manner for the first time:
(a) Indian Council Act, 1861                           (b) Indian Council Act, 1892
(c) Indian Council Act, 1909                           (d) Govt. of India Act, 1919
Answer: (b)

756. The first attempt to introduce representative and popular element was:
(a) Minto-Morley Reforms                             (b) Indian Council Act, 1861
(c) Indian Council Act, 1892                          (d) Govt. of India Act, 1919
Answer: (a)

757. The Act which introduced diarchy or dual government for the first time:
(a) Govt. of India Act, 1919                          (b) Govt. of India Act, 1935
(c) Indian Council Act, 1909                        (d) Indian Council Act, 1892
Answer: (a)

758. The administrative reform that introduced the element of direct election for the first time:
(a) Indian Council Act, 1892                         (b) Govt. of India Act, 1919
(c) Indian Council Act, 1909                          (d) Govt. of India Act, 1935
Answer: (c)

759. Indian Councils Act 1909 was also known as:
(a) Montague-Chelmsford Reforms                  (b) Minto-Morley Reforms
(c) Victoria’s proclamation                                 (d) None of these
Answer: (b)


760. Which Act provided separate electorate for muslim community for the first time?
(a) Govt. of India Act, 1919                               (b) Govt. of India Act, 1935
(c) Indian Council Act, 1909                             (d) Indian Council Act, 1892
Answer: (c)

761. Indian Legislature was made bicameral for the first time in through:
(a) Govt. of India Act, 1935                             (b) Indian Council Act, 1909
(c) Govt. of India Act, 1919                             (d) None of these
Answer: (c)

762. The Act which introduced federal structure for India for the first time?
(a) Govt. of India Act, 1919                               (b) Govt. of India Act, 1935
(c) Indian Council Act, 1909                            (d) Indian Council Act, 1892
Answer: (b)

763. The last Act passed by the British Parliament in respect of the administration of India.
(a) Govt. of India Act, 1935                                  (b) Indian Independence Act
(c) Govt. of India Act, 1919                                  (d) None of these
Answer: (b)

764. The first Act passed by the British Parliament for the administration of India:
(a) The Regulating Act, 1773                              (b) Govt of India Act, 1858 
(c) Indian Council Act, 1861                                (d) Govt. of India Act, 1919
Answer: (a)

765.  The shortest Act passed by the British Parliament in respect of the administration of India.
(a) Govt. of India Act, 1935                                 (b) Indian Independence Act
(c) Govt. of India Act, 1919                                 (d) None of these
Answer: (b)  

766. Who is the present Chief Justice of India ?
  (A) T. S. Thakur                                                  (B) Ranjan Gogo 
  (C) Jagadhish Singh Khehar                            (D) Dipak Misra
Answer: (d)  

767. Article 368 of the Indian Constitution deals with
  (A) Amending Procedure                              (B) Emergency Provisions 
  (C) Right for Information                               (D) Right to Education
Answer: (a)  

768. The Constitution of Jammu and Kashmir came into force on
  (A) 26 January, 1956                                    (B) 26 January, 1957 
  (C) 15 August, 1956                                      (D) 15 August, 1947
Answer: (b)  

769. The theory of Separation of Powers is a division of powers between
  (A) the Economy and polity
  (B) Central and State Governments 
  (C) different branches of Government
   (D) State and Local Governments
Answer: (c)  

770. Which of the following Article of Indian Constitution ensures Freedom of Press in India ?
  (A) Article 25                                                    (B) Article 350 
  (C) Article 19 .                                                  (D) Article 326
Answer: (c)  
<Next Page><01, ....., 252627282930, 31, 32, 33>


ഇന്ത്യൻ ഭരണഘടനാ ചോദ്യോത്തരങ്ങൾ മലയാളത്തിൽ  വേണോ? ദാ ഇവിടെ ക്ലിക്കിക്കോളു 
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
General Knowledge- Questions and Answers  Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment