∗പോലീസ് വകുപ്പിലെ സിവിൽ പോലീസ് ഓഫീസർ / വുമൺ പോലീസ് കോൺസ്റ്റബിൾ (കാറ്റഗറി 653/2017,657/2017)തസ്തികകളുടെ 26-05-2018 ശനിയാഴ്ച തീരുമാനിച്ചിരുന്ന പരീക്ഷ മാറ്റി വെച്ചിരിക്കുന്നു ∗∗∗ 

Friday, 22 December 2017

Constitution of India- Questions and Answers 26

626. The Rajya Sabha has ...... sessions in a year because the Budget session is split into two.
(a) Three                                   (b) Four
(c) Five                                       (d) Six
Answer: (b)

627. How many members have to support no confidence motion?
(a) 50                                         (b) 55
(c) 100                                        (d) 110
Answer: (a)

628. Comptroller and Auditor General is appointed for a period of ..... years:
(a) 5                                            (b) 4
(c) 3                                             (d) 6
Answer: (d)

629. Who is the counter part of Attorney General in the state?
(a) Accountant General
(b) Advocate General
(c) Director General of Prosecutions
(d) None of these
Answer: (b)

630. Part VI of the Constitution is applicable to all states except:
(a) Sikkim                                   (b) Assam
(c) Punjab                                   (d) Jammu & Kashmir
Answer: (d)

631. The parliament of...... is known as the ‘mother of all parliaments’:
(a) USA                                       (b) India
(c) Britain                                 (d) Greece
Answer: (c)

632. Who among the following is the authority to issue ordinances?
(a) Prime Minister                    (b) Speaker
(c) Supreme Court                    (d) President
Answer: (d)

633. The number of states formed in 1956 under the State Reorganisation Act:
(a) 20                                          (b) 22
(c) 28                                          (d) 14
Answer: (d)

634. Which Article of the Constitution is related to amenedment procedure?
(a) 268                                      (b) 386
(c) 368                                        (d) 383
Answer: (c)

635. Which Act passed by the British Parliament divided India and Pakistan?
(a) Indian Independence Act, 1947
(b) Govt. of India Act, 1935
(c) Govt. of India Act, 1947
(d) Atlee’s declaration
Answer: (a)

636. Which Article provides that all minorities, whether based on religion and language shall have the right to establish and administer educational institutions on their choice?
(a) 27                                             (b) 28
(c) 29                                             (d) 30
Answer: (d)

637. The process of readjusting the representation of electoral constituencies is known as:
(a) Delimitation                                 (b) Filibustering
(c) Decommissioning                       (d) Assignment
Answer: (a)

638. Annual Financial statement is the other name of:
(a) Budget                                        (b) Money bill
(c) Demand for grant                    (d) Cut motion
Answer: (a)

639. How many times a person can become the President of India?
(a) One time                                 (b) Twice
(c) Thrice                                     (d) No legal limitation
Answer: (d)

640. The total number of electors belongs to Parliament in the Presidential Election:
(a) 790                                        (b) 800
(c) 776                                       (d) 750
Answer: (c)

641. A minister should become a member of either house of Parliament within a period of ..... months, if he is not already a member.
(a) 3                                             (b) 2
(c) 4                                              (d) 6
Answer: (d)

642. In which state two woman are nominated by the Governor to the Legislative Assembly?
(a) Sikkim                                   (b) Assam
(c) Jammu and Kashmir        (d) Nagaland
Answer: (c)

643. Deputy Speaker submits his resignation to:
(a) Prime Minister                 (b) President
(c) Speaker                              (d) Chief Whip
Answer: (c)

644. If a member absents himself from Parliament for ...... days without permission of the House, his seat may be declared vacant.
(a) 30                                          (b) 45
(c) 60                                           (d) 90
Answer: (c)

645. Who decides on the holding of elections to Panchyats?
(a) Parliament                           (b) State Government
(c) Speaker                                (d) District Collector
Answer: (b)

646. If any question arises whether a Bill is a Money Bill or not, then whose decision is final ?
(a) President’s decision                        
(b) Chief Justice of the Supreme Court’s decision
(c) Auditor and Comptroller General of India’s decision
(d) Speaker of the Lok Sabha’s decision
Answer: (d)

647.  The alternative to socialism in Gandhian Philosophy is
(a) Non-violence                              (b) Trusteeship
(c) Panchayati Raj                           (d) Truth
Answer: (b)

648.  In Presidential Government, the President is—
(a) Independent of the Legislature
(b) Dependent on the Legislature
(c) Dependent on the Judiciary
(d) Bound by the advice of Council of Ministers
Answer: (a)

649.  A Parliamentary Government cannot function without—
(a) Written Constitution                (b) Rigid Constitution
(c) Political Parties                          (d) Independent Judiciary
Answer: (c)

650.  Who of the following linked the Directive Principles with a cheque payable at the convenience of the Bank ?
(a) A. K. Aiyar                                   (b) H. Kunzru
(c) H. V. Kamath                               (d) K. T. Shah
Answer: (d)
<Previous><01, ....., 2425, 26, 2728293031><Next>

ഇന്ത്യൻ ഭരണഘടനാ ചോദ്യോത്തരങ്ങൾ മലയാളത്തിൽ  വേണോ? ദാ ഇവിടെ ക്ലിക്കിക്കോളു 
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
General Knowledge- Questions and Answers  Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment