∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗CIVIL POLICE OFFICER - MODEL QUESTIONS & ANSWERS ∗∗∗ 

Friday, 22 December 2017

Constitution of India- Questions and Answers 23

551) Who introduced the final draft of the Constitution in the Assembly on November 4, 1948?
Answer: Dr. B.R. Ambedkar
  
552) Who is the highest Law Officer of a state?
Answer: Attorney General

553) According to which member of the Drafting Committee of the Constituent Assembly, 'dignity of the individual' signifies that the Constitution not only ensures material betterment and maintain a democratic set-up, but that it also recognises that the personality of every individual is sacred?
Answer: KM. Munshi

554) The ------- to the Indian Constitution is based on the Objectives Resolution, drafted and moved by Pandit Nehru, and adopted by the Constituent Assembly?
Answer: Preamble

555) The Right to Property was deleted from the list of Fundamental Rights
Answer: 44th Amendment Act of 1978

556) Which features of Indian Constitution were added during the operation of internal emergency by the 42nd Constitutional Amendment Act of 1976 on the recommendation of the Swaran Singh Committee?
Answer: Fundamental Duties

557) India's Directive Principles have been inspired by the Directive Principles given in the Constitution of and also by the principles of Gandhism, and relate to social justice, economic welfare, foreign policy, and legal and administrative matters.
Answer: Ireland

558) It was in 1934 that the idea of a Constituent Assembly for India was put forward for the first time by--------a pioneer of communist movement in India and an advocate of radical democracy?
Answer: M.N. Roy

559) ----------- Article empowers the Parliament to admit into the Union of India, or establish, new states on such terms and conditions as it thinks fit?
Answer: Article2

560)     Which Article of the Indian Constitution confers the right to remedies for the enforcement of the fundamental rights of an aggrieved citizen?
Answer: Article 32

561) The 86th Amendment Act of 2002  changed the subject matter of Article 45 and made elementary  education a fundamental right under Article-------requiring the State to provide early childhood care and education for all children until they complete the age of six?
Answer: 21A

562) The President of India can be removed from his office by the-------   
Answer: Parliament

563) The Current Chairman of Central Information Commission............
Answer: Vijay Sharma

564) Who is the new Chairman of Central Vigilance Commission?
Answer: K.V. Choudary

565) The minimum age for a person to become a member of Rajya Sabha is 30 years. The minimum qualifying age for membership of the Lok Sabha is----------?
Answer: 25 years

566) The President of India has the power to declare three types of emergency. They are National Emergency, State Emergency and-------.
Answer: Financial Emergency

567) Who certifies Money Bills and decides on money matters by reason of the Lok Sabah’s overriding powers in financial matters?
Answer: Speaker of Lok Sabha

568) Which constitution inspired details on the independence of judiciary, judicial review, fundamental rights, and the removal of Supreme Court and High Court judges in the Indian Constitution?
Answer: U.S. Constitution

569) Who authorized to conduct elections to Local Self Institutions?
Answer: District Collector

570) What is the name for a British socialist organization whose purpose is to advance the principles of democratic socialism via gradualist and reformist, rather than revolutionary means?
Answer: Fabian Society

571) Which Article deals with procedure of amendment of the constitution of India?
Answer: Article 364

572) Who is the Constitutional Head of the State……….?
Answer: Governor

573) What is the term for the doctrine under which legislative and executive actions are subject to review by the judiciary and is an example of the separation of powers in a modem governmental system?
Answer: Judicial Review

574) Which Article deals with provisions for joint sitting of Parliament?
Answer: Judicial Review
Answer: 108

575) In 1977, the Janata Government appointed a committee on Panchayat Raj institutions under the chairmanship of -----------The committee submitted its report in 1978 and made 132 recommendations to revive and strengthen the declining Panchayati Raj systems in the country.
Answer: Ashok Mehta
<Previous><01, ....., 2122, 23, 24, 25......293031><Next>



ഇന്ത്യൻ ഭരണഘടനാ ചോദ്യോത്തരങ്ങൾ മലയാളത്തിൽ  വേണോ? ദാ ഇവിടെ ക്ലിക്കിക്കോളു 
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
General Knowledge- Questions and Answers  Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment