Monday, 18 December 2017

Facts about India -Questions and Answers -1

1. In Rajasthan, Panchayat Raj system was introduced in
(a) 1950 (b) 1959
(c) 1960 (d) 1964
Answer: (b)

2. The major part of the Western Ghats lies in the state of:
(a) Tamil Nadu (b) Karnataka
(c) Kerala (d) Goa
Answer: (b)

3. Which religion belongs to the Lotus Temple in New Delhi?
(a) Sikh (b) Parsi
(c) Bahai (d) Jain
Answer: (c)

4. In which Indian State Pahari language is spoken?
(a) Assam (b) Bihar
(c) Jharkhand (d) Himachal Pradesh
Answer: (d)

5. Rajiv Gandhi was born in:
(a) Allahabad (b) New Delhi
(c) Mumbai (d) Dehra Dun
Answer: (c)

6. Where is the headquarters of CAPART (Council for Advancedment of People’s Action and Rural Technology)?
(a) New Delhi (b) Mumbai
(c) Hyderabad (d) Kolkata
Answer: (a)

7. The State in India which has the largest number of Local Self Government
Institutions:
(a) Madhya Pradesh(b) Uttar Pradesh
(c) Maharashtra (d) Tamil Nadu
Answer: (b)

8. Which is the smallest district in the Indian Union?
(a) Lakshadweep (b) Yanam
(c) Mahe (d) Diu
Answer: (c)


9. The most urbanised state in India
(a) Maharashtra (b) Uttar Pradesh
(c) Goa (d) None of these
Answer: (c)

10. The Indian States which have equal number of Members in the Lok Sabha (42):
(a) Bihar and Maharashtra
(b) Tamil Nadu and Andhra Pradesh
(c) Andhra Pradesh and West Bengal
(d) West Bengal and Maharashtra
Answer: (c)

11. Arhai Din Ka Jhonpara, a mosque constructed during the period of  Slave
rulers, was situated at:
(a) Delhi (b) Ajmer
(c) Badami (d) Allahabad
Answer: (b)

12. Gopinath Bordoli was an eminent freedom fighter and recipient of Bharat Ratna, belonged to the State of:
(a) Maharashtra (b) Asom
(c) West Bengal (d) Bihar
Answer: (b)

13. Amarnath is a holy place for:
(a) Hindus (b) Jains
(c) Buddhists (d) Christians
Answer: (a)

14. Lepchas are the tribal people in:
(a) Sikkim (b) Andamans
(c) Tamil Nadu (d) Orissa
Answer: (a)

15.  ‘The Pearl Harbour of India’:
(a) Tutucorin (b) Chennai
(c) Mumbai (d) Surat
Answer: (a)

16. The second largest Union Territory in India, in terms of area:
(a) Andaman and Nicobar  (b) Delhi
(c) Pondicherry (d) Chandigarh
Answer: (b)

17. The most widely spoken foreign language in India:
(a) French (b) Arabic
(c) Portuguese (d) English
Answer: (d)

18. Which of the following is the biggest staterun organisation in India?
(a) Department of Defence
(b)Posts and Telegraph Department
(c) Railways
(d) Central Public Works Department
Answer: (c)

19. Which of the following states of the Indian Union does not have a bicameral legislature?
(a) Jammu and Kashmir   (b) Bihar
(c) Madhya Pradesh (d) Karnataka
Answer: (c)

20. The parent script of the Indo-Aryan and Dravidian languages:
(a) Kharoshti (b) Brahmi
(c) Arabic (d) None of these
Answer: (b)

21. A Bill is published in the Gazette of India after the:
(a) First reading
(b) Second reading
(c) Third reading
(d) Report Stage
Answer: (a)

22. National Institute of Nutrition is located in:
(a) Hyderabad (b) Indore
(c) Karnal (d) Bhopal
Answer: (a)

23. Zawar mines is in the state of:
(a) Bihar (b) Jharkhand
(c) Rajastan (d) Madhya Pradesh
Answer: (c)

24. Almora hill station is in the state of:
(a) Uttarakhand (b) Kashmir
(c) Himachal Pradesh
(d) Assam
Answer: (a)

25. The coastline of India including those of the islands is:
(a) 15200 km (b) 7816.6 km
(c) 7516.6 km (d) 6200 km 
Answer: (c)
<Next Page><01, 02, 03, 04, 05, 06, 07....., 31, 32, 33, 34>

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment