Monday, 18 December 2017

Facts about India -Questions and Answers -3

51. The setting for Rudyard Kipling’s ‘Jungle Book’:
(a)Manas National Park
(b) Shivpuri National Park
(c) Corbet National Park
(d) Kanha National Park
Answer: (d)

52. The Virupaksha Temple is situated at:
(a) Puri (b) Mahabaleswar
(c) Hampi (d) Madurai
Answer: (c)

53. The largest religion in Lakshadweep:
(a) Hinduism (b) Islam
(c) Christianity (d) Jainism
Answer: (b)

54. The oldest municipal corporation in India:
(a) Delhi (b) Kolkatta
(c) Chennai (d) Allahabad
Answer: (c)

55. Madurai is situated on the banks of the river:
(a) Cauveri (b) Vaigai 
(c) Siruvani (d) Krishna
Answer: (b)

56. A hill station in India set up by Americans:
(a) Udagamandalam (b) Dehra Dun
(c) Kodaikanal (d) Shimla
Answer: (c)

57. Which type of land form is occupied by the largest portion of India?
(a) Mountains (b) Hills
(c) Plateau (d) Plains
Answer: (d)

58. Which country has the world’s highest percentage of arable land to the total geographical area:
(a) China (b) India
(c) Pakistan (d) Russia
Answer: (b)

59. The approximate number of villages in India is —— lakhs.
(a) six (b) seven
(c) ten (d) nine
Answer: (a)
60. ....... has the world’s largest cattle and buffalo population.
(a) China (b) Russia
(c) India (d) USA
Answer: (c)

61. Sanjay Gandhi National Park is in:
(a) New Delhi (b) Mumbai
(c) Chennai (d) Allahabad
Answer: (b)

62. The hottest period all over India:
(a) 3 p.m. (b) 1 p.m.
(c) 12.30 p.m. (d) 1.30 p.m.
Answer: (a)

63. Palitana in Gujarat is famous for the worshipping places of —— religion.
(a) Buddhism (b) Jainism
(c) Parsi (d) Hinduism
Answer: (b)

64. The first Asian country to start Community Development Project:
(a) China (b) Pakistan
(c) India (d) Bangladesh
Answer: (c)

65. Chandranagar was formerly a ..... colony:
(a) British (b) Dutch
(c) Portuguse (d) French
Answer: (d)

16. Jog falls, the highest water fall in India, is situated in the river:
(a) Cauveri (b) Sharavati
(c) Godavari (d) Krishna
Answer: (b)

67. The Danish East India Company was formed in 1616.  ……… in Tamil Nadu coast was their main centre.
(a) Tranquebar (b) Pondicherry
(c) Chandranagar (d) Goa
Answer: (a)

68. Antarctica Study centre in India  is situated at:
a) Goa (b) New Delhi
(c) Visakhapatnam (d) Tutucorin
Answer: (a)

69. The old name of ‘Rashtrapathi Bhavan’:
(a) Viceregal palace (b) Executive Mansion
(c) Imperial palace (d) none of these
Answer: (a)
70. Pragathi Maidan, which is famous for trade fairs, is situated in:
(a) Bangalore (b) Chennai
(c) New Delhi (d) Mumbai
Answer: (c)

71. In which Indian state Asia’s first oil refinery was established?
(a) West Bengal (b) Maharashtra
(c) Assam (d) Gujarat
Answer: (c)

72. The place which is known as the “Mecca of temple architecture”:
(a) Tanjavur (b) Khajuraho
(c) Mahabalipuram(d) Ellora
Answer: (b)

73. Longest tributary of Indus:
(a) Jhulum (b) Chenab
(c) Sutlej (d) Ravi
Answer: (c)

74. Namdapha Tiger Reserve is in the state of:
(a) Assam (b) Meghalaya
(c) Manipur (d) Arunachal Pradesh
Answer: (d)

75. In Uttar Pradesh, the seat of High Court is:
(a) Allahabad (b) Lucknow
(c) Kanpur (d) New Delhi
Answer: (a)
<Next Page><0102, 03, 04050607....., 30313233>
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment