Monday, 18 December 2017

Facts about India -Questions and Answers -14

326. The largest minority religion in India:
(a) Sikh religion                                          (b) Christianity
(c) Islam                                                      (d) Bahai religion
Answer: (c)

327. The third largest religion in India:
(a) Christianity                                           (b) Islam
(c) Parsi religion                                     (d) Sikh religion
Answer: (a)

328. India has the largest number of ........ in the world:
(a) Parsis                                                  (b) Bahais
(c) Sikhs                                                     (d) All of these
Answer: (d)

329.  India has .......... largest number of Muslims in the world:
(a) Second                                    (b) Third
(c) Fourth                                     (d) Fifth
Answer: (b)

330. The non-Mulim majority country with the largest Muslim population:
(a) Indonesia                                  (b) Bangladesh
(c) India                                            (d) USA
Answer: (c)

331.  The Indian state with the largest percentage of Muslims:
(a) Kerala                                          (b) Uttar Pradesh
(c) Jammu Kashmir                          (d) Orissa
Answer: (c)

332. Which Union Territory/State has the largest percentage of Muslims:
(a) Jammu Kashmir                                 (b) Kerala
(c) Lakshadweep                                     (d) Delhi
Answer: (c)

333. Which region in India has some Christian majority states?
(a) Western                                                  (b) Southern
(c) Central                                                   (d) North East
Answer: (d)

334. Indian Institute of Petroleum is at:
(a) Mumbai                                                (b) Chennai
(c) Digboi                                                    (d) Dehra Dun
Answer: (d)

335. Which is not situated at Bangalore?
(a) Indian Institute of Science
(b) National Aeronautical Laboratory
(c) Tuberculosis Research Centre
(d) National Tuberculosis Institute
Answer: (c)

336. Which is not in Lucknow?
(a) National Botanical Research Institute
(b) Industrial Toxicological Research Centre
(c) Central Drug Research Institute
(d) Central Food Technological Research Institute
Answer: (d)

337. Select the wrongly matched:
(a) All India Malaria Institute- New Delhi
(b) Cholera Research Centre- Mumbai
(c) King Institute of Preventive Medicine- Chennai
(d) National Institute of Mental Health- Bangalore
Answer: (b)

338. National Institute of Communicable Diseases is located at:
(a) New Delhi                                         (b) Kolkata
(c) Chennai                                             (d) Pune
Answer: (a)

339. National Institute of Oceanography is located at:
(a) New Delhi                                              (b) Mumbai
(c) Panaji                                                      (d) Cochin
Answer: (c)

340. Where is Indian Institute of Sugar Technology?
(a) New Delhi                                          (b) Kanpur
(c) Ranchi                                                 (d) Mumbai
Answer: (b)

341. Indian Lac Research Institute is at:
(a) Patna                                                    (b) Dhanbad
(c) Jamshedpur                                        (d) Ranchi
Answer: (d)

342. National Chemical Laboratory is at:
(a) New Delhi                                        (b) Ahmedabad
(c) Nasik                                                 (d) Pune
Answer: (d)

343. National Metullurgical Laboratory is at:
(a) Jamshedpur                                      (b) Dhanbad
(c) Bangalore                                            (d) New Delhi
Answer: (a)

344. The headquarters of Indian Army:
(a) New Delhi                                          (b) Kolkata
(c) Mumbai                                              (d) Chennai
Answer: (a)
345. Who is regarded as the father of Indian Army?
(a) Pethic Lawrence                           (b) Stringer Lawrence
(c) Dalhousie                                        (d) Cornwallis
Answer: (b)

346. The first Indian to become the Commander-inChief of Indian Army:
(a) Manekshaw                                   (b) SM Mukherjee
(c) KM Kariappa                                  (d) None of these
Answer: (c)

347. India’s first military base outside India is in the country of:
(a) Tajikistan                                       (b) Kazakhstan
(c) Uzbekistan                                    (d) Kyrgistan
Answer: (a)

348. Where is Armed Forces Medical College?
(a) Dehra Dun                                              (b) Pune
(c) New Delhi                                            (d) Kolkata
Answer: (b)

349. Where is National Defence Academy?
(a) Dehra Dun                                       (b) New Delhi
(c) Khadakvasla                                    (d) Mussorie
Answer: (c)

350. The first Field Marshall of independent India:
(a) KM Kariappa                                   (b) Manekshaw
(c) Arjan Singh                                       (d) None of these
Answer: (b)
<Next Page><01, ....1213, 14, 1516, 17....., 30313233>
Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here
4. GEOGRAPHY AND ECONOMICS     

No comments:

Post a Comment