∗പോലീസ് വകുപ്പിലെ സിവിൽ പോലീസ് ഓഫീസർ / വുമൺ പോലീസ് കോൺസ്റ്റബിൾ (കാറ്റഗറി 653/2017,657/2017)തസ്തികകളുടെ 26-05-2018 ശനിയാഴ്ച തീരുമാനിച്ചിരുന്ന പരീക്ഷ മാറ്റി വെച്ചിരിക്കുന്നു ∗∗∗ 

Monday, 18 December 2017

Facts about India -Questions and Answers -2

26. Arakan Yoma is an extension of Himalayas located in:
(a) Baluchistan (b) Nepal
(c) Kashmir (d) Myanmar
Answer: (d)

27. The oldest inhabitants of India are considered to be:
(a) Negritoes (b) Mediterranean
(c) Mongoloids (d) Indo-Aryans
Answer: (a)

28. The State which instituted the Kanshi Ram Sports Award:
(a) Haryana (b) Uttar Pradesh
(c) Bihar (d) Jharkhand
Answer: (b)

29. The mountain range between Narmada and Tapti:
(a) Karkoram (b) Patkai
(c) Aravalli (d) Satpura
Answer: (d)

30. Which State has the lowest number of Members in the Legislative Assembly?
(a) Goa (b) Sikkim
(c) Manippur (d) Meghalaya
Answer: (b)

31. Bhilai Steel Plant is in the state of:
(a) Chhatisgarh (b) Bihar
(c) Madhya Pradesh
(d) Jharkhand
Answer: (a)

32.  ‘Tirich Mir’ is a mountain peak in:
(a) India (b) Pakistan
(c) Nepal (d) Bhutan
Answer: (b)

33. To which mineral ‘Raniganj’ is associated?
(a) Coal (b) Copper
(c) Diamond (d) Gold
Answer: (a)

34. The National Institute of Visually Handicapped is situated at:
(a) New Delhi (b) Dehra Dun
(c) Kolkatta (d) Chennai
Answer: (b)

35. Which Indian state has the largest number of Loksabha seats?
(a) Uttar Pradesh (b) Bihar
(c) Maharashtra (d) West Bengal
Answer: (a)

36. Gandhiji  spent 2089 days in Indian prisons. Where was his last confinement?
(a) Aga Khan Palace, Pune
(b) Yervada jail (c) Thihar jail
(d) None of these
Answer: (a)

37. The venue of first National Games held in 1985:
(a) Pune (b) Mumbai 
(c) New Delhi (d) Imphal
Answer: (c)

38. Tulu is a ….. language:
(a) Indo-Aryan (b) Dravidian
(c) Sino-Tibetan (d) Austric
Answer: (b)

39. Chandranagar, a former European colony was added to the State of ……. in 1954.
(a) Andhra Pradesh (b) West Bengal
(c) Tamil Nadu           (d) Orissa
Answer: (b)

40. The most abundant fruit in India:
(a) Jack fruit (b) Mango
(c) Guava (d) Apple
Answer: (b)

41. Govind Ballabh Pant University of Agriculture & Technology is the first agricultural university in India. It is in the state of:
(a) Uttarakhand (b) Uttar Pradesh
(c) Himachal Pradesh (d) Haryana
Answer: (a)

42. Dharavi, India’s lagest slum is in:
(a) Delhi (b) Mumbai
(c) Chennai (d) None of these
Answer: (b)

43. Which port city in India is situated in Salsette island?
(a) Chennai (b) Mumbai
(c) Kolkatta (d) Visakhapatnam
Answer: (b)

44. Nagarjuna Srisailam sanctuary is the largest ……. In India.
(a) snake park (b) tiger reserve
(c) lion safari park (d) deer park
Answer: (b)

45. Parameswarakund is a place of pilgrimage in the state of:
(a) Assam (b) Meghalaya
(c) Manippur (d) Arunachal
Answer: (d)

46. During the epic period which region in India was known as ‘Pragjyotisha’:
(a)Orissa (b) Gujarat
(c) Assam (d) Bengal
Answer: (c)

47. The first express way of India:
(a) Delhi-Kanpur              (b) Ahmedabad-Vadodara
(c) Chennai-Tambaram   (d) Jaipur- Delhi
Answer: (b)

48. Veeresalingam was a reformer in:
(a) Andhra Pradesh           (b) Utta Pradesh 
(c) Punjab                             (d) Tamil Nadu
Answer: (a)

49. Who was known as ‘Socretes of Maharashtra’:
(a) Gopalakrishna Gokhale         (b) Pheroz Shah Mehta
(c) K.T.Telang                            (d) B.G.Tilak
Answer: (a)

50. The new name of Sudhamapuri:
(a) Porbander (b) Gandhinagar
(c) Ahmedabad (d) Surat
Answer: (a)
<Next Page><01, 02, 0304050607....., 30313233>

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment