∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗CIVIL POLICE OFFICER - MODEL QUESTIONS & ANSWERS ∗∗∗ 

Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -46

1126. Who was known as ‘Kappalotiya Tamilan’?
(a) Veeraraghavachari                                       (b) Chempaka Raman Pillai
(c) CN Annadurai                                                 (d) VO Chidambaram Pillai
Answer: (d)

1127. Who was known as ‘the lion of Punjab’?
(a) Bhagat Singh                                                 (b) Lajpath Rai
(c) Ajith Singh                                                      (d) Chandrasekhar Azad
Answer: (b)

1128.  Who was known as the ‘saint of Pavnar’?
(a) Mahathma Gandhi                                         (b) Vinoba Bhave
(c) Jamnalal Bajaj                                                  (d) VD Paluskar
Answer: (b)

1129. Who was popularly called ‘Bengal Tiger’?
(a) SC Bose                                                              (b) Aurobindo Ghosh
(c) Bankim Chandra Chatterji                           (d) Bipin Chandra Pal
Answer: (d)

1130. Who was popularly called C.Rajagopalachari?
(a) Dr.Rajendraprasad                                            (b) Rajagopalachari
(c) Raja Ram Mohun Roy                                        (d) Raj Guru
Answer: (b)

1131. Who was the first deputy prime minister of India?
(a) Sardar Vallabh Bhai Patel                          (b) Maunala Abul Kalam Azad
(c) Lal Bahadur Shastri                                      (d) S Radhakrishnan
Answer: (a)

1132. Who was the first general secretary of INC?
(a) WC Bannerjee                                                    (b) Dadabhai Naoroji
(c) AO Hume                                                               (d) None of these
Answer: (c)

1133. Who was the first home minister of India?
(a) BR Ambedkar                                                       (b) Nehru
(c) Sardar Vallabh Bhai Patel                        (d) Maunala Abul Kalam Azad
Answer: (c)

1134. Who was the founder of Muslim League?
(a) Muhammad Ali Jinnah                                                  (b) Agha Khan
(c) Liaqat Ali Khan                                                         (d) Muhammad Iqbal
Answer: (b)

1135. Who was the founder of the Pakistan national movement?
(a) Iqbal                                                                  (b) Muhammad Ali Jinnah
(c) Rehmat Ali                                                       (d) Aga Khan
Answer: (c)

1136. The most populous island in India:
(a) Majuli                                                     (b) Kavarati
(c) Salsette                                                  (d) Middle Andaman
Answer: (c)

1137. There is approximately ....... number of districts in India:
(a) 600                                                            (b) 500
(c) 700                                                            (d) 800
Answer: (a)

1138. Where one can see ‘Amar Jawan Jyothi’?
(a) Red Fort                                                  (b) Gateway of India
(c) India Gate                                               (d) Jallianwalla Bagh
Answer: (c)

1139. The headquarters of the North East Hill University (NEHU):
(a) Guwahati                                                     (b) Dispur
(c) Shillong                                                        (d) Kohima
Answer: (c)

1140. The battle which determined the fate of the French in India:
(a) Buxar                                                               (b) Plassey
(c) Panipat                                                            (d) Wandiwash
Answer: (d)

1141. The hill resort in Tamil Nadu where the Malayalee Temple is situated:
(a) Yercaud                                                        (b) Udagamandalam
(c) Kodaikanal                                                    (d) Coonoor
Answer: (a)

1142. Who designed Mysore Palace?
(a) George Wittet                                                 (b) Henry Irwin
(c) Herbert Baker                                                (d) Robert Bristo
Answer: (b)

1143. Who designed Prince of Wales Museum in Mumbai?
(a) George Wittet                                                    (b) Henry Irwin
(c) Herbert Baker                                                   (d) Robert Bristo
Answer: (a)

1144. The cities of Hyderabad and Secundarabad are seperated by:
(a) Nizam Sagar lake                                         (b) Nagarjuna Sagar lake
(c) Krishnaraja Sagar                                        (d) Hussain Sagar lake
Answer: (d)


1145. Dona Paula is a chief port in the state of:
(a) Orissa                                                                 (b) Andhra Pradesh
(c) Gujarat                                                                (d) Goa
Answer: (d)

1146. The district in Jammu and Kashmir 37,555 sq.km of which is under illegal
occupation by China.
(a) Kargil                                                                 (b) Poonch
(c) Ladakh                                                               (d) Anantnag
Answer: (c)

1147. The first state in India to  implement Land reforms Bill and Education
Reforms Bill:
(a) Kerala                                                               (b) Punjab
(c) Assam                                                                 (d) West Bengal
Answer: (a)

1148. What is often called ‘Baby Taj’?
(a) Humayun’s Tomb                                  
(b) Mausoleum of Itmad-ud-Daulah
(c) Bibi Ki Makbara                                        
(d) Akber’s Tomb 
Answer: (b)

1149. India’s largest Mahayana Buddhist Monastery is Tawang Gompa. It is in
the state of:
(a) Assam                                                                     (b) Sikkim
(c) Arunachal Pradesh                                             (d) Maharashtra
Answer: (c)

1150. India’s first private air port was opened in 1999 in the state of:
(a) Uttar Pradesh                                                (b) Maharashtra
(c) Kerala                                                               (d) Tamil Nadu
Answer: (c)
<Previous ><01, .... 434445, 46, 47, 48, .....899091><Next >


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment