Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -15

351. The Mauryan king who was called ‘Slayer of Foes’:
(a) Asoka (b) Chandragupta Maurya
(c) Bimbisara (d) Bindusara
Answer: (d)

352. Kharavela ruled ……… during the period of B.C.176-163
(a) Kalinga (b) Kashmir
(c) Vanga (d) Kamaroopa
Answer: (a)

353. The decipherment of Brahmi script was done by:
(a) William Jones (b) James Princep
(c) Warren Hastings (d) Robert Clive
Answer: (b)

354. The literal meaning of the name of the Indus Valley site ‘Kalibangan’:
(a) Mound of the Dead (b) Place of Worship
(c) Black Bangles (d) Port city
Answer: (c)

355. The most serious economic problems of India are
(a) Poverty and Unemployment
(b) Illeteracy and starvation
(c) Underdevelopment and illeteracy
(d) Stagnation and poverty
Answer: (a)

356. The main model that formed the basis of the strategy of the Second Five Year Plan was formulated by
(a) K.N.Raj (b) P.C.Mahalanobis
(c) Gulsarilal Nandha (d) Jawaharlal Nehru
Answer: (b)

357. The Panchayat Raj system was introduced in 1959 under the recommendation of:
(a) Ashok Mehta Committee
(b) Belwant Rai Mehta Committee
(c) Dinesh Goswamy Committee
(d) Narasimham committee
Answer: (b)

358. The state which has the largest percentage of rural population
(a) Himachal Pradesh (b) Bihar
(c) Chhatisgarh (d) Uttar Pradesh
Answer: (a)

359. Name the scholar who suggested that the original home of Aryans was Sapta Sindhu region:
(a) A.C.Das (b) Max Mullar
(c) B.G.Tilak (d)Dayanand Saraswathy
Answer: (a)

360. According to ‘Arthasastra’ of Chanakya, Mauryan Kings ruled for —— years as a whole.
(a) 137   (b) 157   
(c) 180   (d) 200
Answer: (a)

361. The last ruler of Kanva dynasty:
(a) Narayana (b) Susarman
(c) Bhumimitra (d) Vasudava
Answer: (b)

362. Who was also known as ‘Milinda’?
(a) Kanishka (b) Menander
(c) Harsha (d) Ashoka
Answer: (b)

363. “All composite things decay. Strive diligently”- are the last words of:
(a) Mahathma Gandhi (b) Mahavira
(c) Buddha (d) Jesus Christ
Answer: (c)

364. Arhai Din Ka Jhonpara, a mosque constructed during the period of  Slave rulers, was situated at:
(a) Delhi (b) Ajmer
(c) Badami (d) Allahabad
Answer: (b)

365. Who said this-”God is of no use to the hungry belly”?
(a) Mahathma Gandhi                  (b) Ram Krishna Pramhansa
(c) Swami Vivekananda               (d) Dayanand Saraswathy
Answer: (b)

366. Gopinath Bordoli was an eminent freedom fighter and recipient of Bharat Ratna, belonged to the State of:
(a) Maharashtra (b) Assam
(c) West Bengal(d) Bihar
Answer: (b)

367. Who among the following brilliantly defended for prisoners, in the
I.N.A.trial of 1945?
(a) Mahadev Desai (b) Bhulabhai Desai
(c) Morarji Desai (d) S.Sathyamurthy
Answer: (b)

368. Which region was once known as Ariana?
(a) Afghanistan (b) Myanmar
(c) China (d) Bangladesh
Answer: (a)

369. Owen Falls is in:
(a) Zimbabwe (b) Uganda
(c) Egypt (d) Ghana
Answer: (b)

370. R.R.I.I-105 is a variety of:
(a) Paddy (b) Tapioca
(c) Rubber (d) Pepper
Answer: (c)

371. What percent of the land area of the Earth is covered by the continent of
Asia?
(a) 29.5 (b) 20.0 
(c) 16.3 (d) 11.8
Answer: (a)

372. The venue of the first modern Olympics:
(a) Athens (b) London
(c) Paris (d) St.Louis
Answer: (a)

373. Which element has the symbol ’Au’?
(a) Aluminium (b) Arsenic
(c) Mercury (d) Gold
Answer: (d)

374. Which among the following is not the name of a Zodiac sign?
(a) Aries (b) Libra
(c) Venus (d) Taurus
Answer: (c)

375. The avatara of Mahavishnu which is in the shape of a boar:
(a) Matsya (b) Kurma
(c) Varaha (d) Narasimha
Answer: (c)
<Previous ><01, .... 1314, 15, 16, 17, .....899091><Next >

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment