Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -40

976. Whom Gandhiji called ‘the prince of patriots’?
(a) Tagore
(b)C.Rajagopalachari
(c)Subhas Chandra Bose                           
(d) Jawaharlal Nehru
Answer:(c)

977. In which language, the autobiography ofGandhiji was published for the first time?
(a) English                  (b) Hindi         
(c) Gujarati        (d) Marathi
Answer:(c)

978.   Who compared Gandhi’s Dandi March to the historic journey of Sri Rama to Lanka?
(a) Motilal Nehru                                    (b) Tagore
(c) Jawaharlal Nehru                             (d) Subhas Chandra Bose
Answer:(a)

979.  Who called Gandhiji as ‘half naked fakir’?
(a) Lord Mountbatten                          (b) Winston Churchill
(c) Clement Atlee                                    (d) Lord Wavell
Answer:(b)

980. Which food was advised to Gandhiji by his childhood friend Mehtab in order to get power?
(a) Egg                                                    (b) Milk
(c) Meat                                                 (d) Fish
Answer:(c)

981. Who coined the term ‘Satyagraha’?
(a) Tagore                                              (b) Gandhiji
(c) Gokhale                                            (d) BG Tilak
Answer:(b)

982.  In which year Gandhiji was elected as the president of All India Home Rule League?
(a) 1918                                                  (b) 1919
(c) 1920                                                   (d) 1921
Answer:(c)

983.   In which year All India rural industries organisation was brought into existence under the patronage of Gandhiji?
(a) 1934                                                 (b) 1935
(c) 1936                                                  (d) 1937
Answer:(a)

984. In which year Gandhiji visited Kerala for the first time?
(a) 1919                                                  (b) 1920
(c) 1921                                                  (d) 1922
Answer:(b)

985. In which year Gandhiji established Ahmedabad Texile Union?
(a) 1915                                                 (b) 1916
(c) 1917                                                  (d) 1918
Answer:(c)

986. Gandhiji was sentenced for six years imprisonment in 1922 for sedition on behalf of the articles published in:
(a) Harijan                                                (b) Navjeevan
(c) Young India                                         (d) Satyagrahi
Answer:(c)

987. In which year Gandhiji established Satyagraha ashram at Kochrab near
Ahmedabad?
(a) 1914                                                       (b) 1915
(c) 1916                                                       (d) 1917
Answer:(b)

988. After the demise of which leader, Gandhiji was emerged as the eminent leader of the Indian National Congress?
(a) GK Gokhale                                           (b) Bal Gangadhar Tilak
(c) Lala Lajpath Rai                                    (d) Feroz Shah Mehta
Answer:(b)

989. The first Satyagraha conducted by Gandhiji in India:
(a) Kheda                                                       (b) Ahmedabad
(c) Champaran                                             (d) Nagpur
Answer:(c)

990. Who led the Salt Satyagraha when Gandhiji was arrested?
(a) Jawaharlal Nehru                             (b) Sardar Patel
(c) Abbas Tyabji                                       (d) Vinoba Bhave
Answer:(c)

991. Gandhiji addressed Tagore as:
(a) Guruji                                                   (b) Gurudev
(c) Mahamanya                                         (d) Lok Manya
Answer:(b)

992. In which year Gandhiji announced his decision to resign from Congress?
(a) 1933                                                    (b) 1934
(c) 1935                                                      (d) 1936
Answer:(b)

993. Gandhiji led Khilafat movement along with:
(a) Bose brothers                                        (b) Ali brothers
(c) Patel brothers                                         (d) Ghosh brothers
Answer:(b)

994. The venue of Satyagraha by Gandhiji to protest against Jallianwallabagh
massacre:
(a) Pune                                                          (b) Mumbai
(c) Ahmedabad                                              (d) New Delhi
Answer:(b)


995. In which medicinal system Gandhiji believed?
(a) Naturopathy                                             (b) Unani
(c) Homoeopathy                                          (d) Allopathy
Answer:(a)

996.  The place that was selected by Gandhiji to break salt law:
(a) New Delhi                                        (b) Dandi
(c) Vedaranyam                                   (d) Sabarmati
Answer:(b)

997.  From whom Gandhiji got the idea ‘Civil Disobedience’?
(a) Tolstoy                                         (b) John Ruskin
(c) Henry David Thoreau              (d) Gokhale
Answer:(c)

998.  In which Jail Gandhiji started the writing of his autobiography?
(a) Ambala                                   (b) Thihar
(c) Pune                                         (d) Yervada
Answer:(d)

999. In 1922 Gandhiji was sentenced for —— years imprisonment.
(a) 14                                               (b) 6
(c) 3                                                   (d) 4
Answer:(b)

1000. Belgaum where the INC session in which Gandhiji presided was held is in
the state of:
(a) Gujarat                                             (b) Rajastan
(c) Maharashtra                                   (d) Karnataka
Answer:(d)
<Previous ><01, .... 373839, 40, 41, 42, .....899091><Next >

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment