Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -65

1601. The venue of Kuka revolt led by Baba Ram Singh:
(a) Bengal                                                              (b) Punjab
(c) Assam                                                              (d) Maharashtra
Answer: (b)

1602. The venue of the first session of the All India Kisan Sabha was:
(a) Mumbai                                                          (b) Kolkata
(c) Kanpur                                                           (d) Lucknow
Answer: (d)

1603. The venue of the Tebhaga revolt:
(a) Bengal                                                            (b) Bihar
(c) Maharashtra                                                (d) Punjab
Answer: (c)

1604. The Viceroy of British India who resigned over the question of Egypt:
(a) Curzon                                                           (b) Dufferin
(c) Ripon                                                              (d) Minto II
Answer: (c)

1605. The word ‘National’ was added to the name of Congress during the Nagpur
session of:
(a) 1891                                                                    (b) 1892
(c) 1897                                                                     (d) 1899
Answer: (a)

1606. The word ‘Swaraj’ was first used in the Congress platform in the 1906 session of:
(a) Pune                                                                 (b) Lucknow
(c) Surat                                                                 (d) Kolkata
Answer: (d)

1607. The year of ‘Black hole’ episode of Calcutta:
(a) 1755                                                                 (b) 1756
(c) 1757                                                                 (d) 1758
Answer: (b)

1608. Ulgulan was a movement of the:
(a) Agarias                                                           (b) Juangs
(c) Mundas                                                          (d) Hos
Answer: (c)

1609. What was the real name of Bahadur Shah I, who emerged victorious in the
war of succession after Aurangazeb?
(a) Muazzam                                                          (b) Salim
(c) Farid                                                                  (d) Khurram
Answer: (a)

1610. Which modern historian opined that “the so called First National War of Independence of 1857 isneither First, nor National, nor War of Independence.” ?
(a) S.N.Sen                                                                (b) Tara Chand
(c) R.C.Majumdar                                                   (d) K.K.Dutta
Answer: (c)

1611. Which session of the Indian National Congress decided to reorganise
Provincial Congress Committees on the basis of linguistic areas:
(a) 1920 Nagpur                                                     (b) 1911 Kolkata
(c) 1916 Lucknow                                                  (d) 1924 Belgaum
Answer: (a)

1612. Which tribal leader was regarded as an incarnation of God and Father of the World?
(a) Kanhu Santha                                                      (b) Rupa Naik
(c) Birsa Munda                                                         (d) Joria Bhagat
Answer: (c)

1613. Who among the following was the editor of ‘Deenabandhu’?
(a) Dadabhai Naoroji                                              (b) Jotiba Phule
(c) Robert Knight                                                     (d) Manmohan Ghosh
Answer: (b)

1614. In Rajasthan, Panchayat Raj system was introduced in
(a) 1950 (b) 1959
(c) 1960 (d) 1964
Answer: (b)

1615. The major part of the Western Ghats lies in the state of:
(a) Tamil Nadu (b) Karnataka
(c) Kerala (d) Goa
Answer: (b)

1616. Which religion belongs to the Lotus Temple in New Delhi?
(a) Sikh (b) Parsi
(c) Bahai (d) Jain
Answer: (c)

1617. In which Indian State Pahari language is spoken?
(a) Assam (b) Bihar
(c) Jharkhand (d) Himachal Pradesh
Answer: (d)

1618. Rajiv Gandhi was born in:
(a) Allahabad (b) New Delhi
(c) Mumbai (d) Dehra Dun
Answer: (c)

1619. Where is the headquarters of CAPART (Council for Advancedment of People’s Action and Rural Technology)?
(a) New Delhi (b) Mumbai
(c) Hyderabad (d) Kolkata
Answer: (a)


1620. The State in India which has the largest number of Local Self Government
Institutions:
(a) Madhya Pradesh(b) Uttar Pradesh
(c) Maharashtra (d) Tamil Nadu
Answer: (b)

1621. Which is the smallest district in the Indian Union?
(a) Lakshadweep (b) Yanam
(c) Mahe (d) Diu
Answer: (c)

1622. The most urbanised state in India
(a) Maharashtra (b) Uttar Pradesh
(c) Goa (d) None of these
Answer: (c)

1623. The Indian States which have equal number of Members in the Lok Sabha (42):
(a) Bihar and Maharashtra
(b) Tamil Nadu and Andhra Pradesh
(c) Andhra Pradesh and West Bengal
(d) West Bengal and Maharashtra
Answer: (c)

1624. Arhai Din Ka Jhonpara, a mosque constructed during the period of  Slave
rulers, was situated at:
(a) Delhi (b) Ajmer
(c) Badami (d) Allahabad
Answer: (b)

1625. Gopinath Bordoli was an eminent freedom fighter and recipient of Bharat Ratna, belonged to the State of:
(a) Maharashtra (b) Asom
(c) West Bengal (d) Bihar
Answer: (b)
<Previous ><01, .... 626364, 65, 66, 67, .....899091><Next >



Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment