∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗CIVIL POLICE OFFICER - MODEL QUESTIONS & ANSWERS ∗∗∗ 

Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -2

26. Instrument used to measure electrical potential difference between two points:
(a) Viscometer (b) Tonometer
(c) Volt meter (d) Watt meter
Answer: (c)

27. The basic unit of distance as per the International Bureau of Weights and Measures
(a) Kilometre (b) Mile
(c) Foot (d) Metre
Answer: (d)

28. Volume of liquid is measured in:
(a) Litre (b) Gram
(c) Metre (d) Yard
Answer: (a)

29. The material used for the bomb dropped in Nagasaki:
(a) Plutonium (b) Thorium
(c) Uranium (d) None of these
Answer: (a)

30. Which human organ is first affected by nuclear radiation?
(a) Brain (b) Liver
(c) Heart (d) Kidney
Answer: (a )

31.The roots that contains chlorophyll capable of photosynthesis?
(a) Stilt roots (b) Assimilatory roots
(c) Prop roots (d) Vehimen roots
Answer: (b)

32. Halophytes are plants that grow in .......
(a) Salt water (b) Deserts
(c) Trees (d) Mountains
Answer: (a)

33. The plant hormone that is useful for the formation of roots:
(a) Florigen (b) Auxin
 (c) Cytokinins (d) Oestrogen
Answer: (c)

34.In which organ Ammonia is converted to Urea?
(a) Heart  (b) Kideny
(c) Liver (d) Pancreas
Answer: (c)

35.The term ‘biology’ was coined by:
(a) Johanson  (b) Jean Lamarch
(c) Grigor Mendel (d) Aristotle
Answer: (b)

36.Charles Darwin made his observations in ........island.
(a) Cook (b) Falkland
(c) Corsica (d) Galapagos
Answer: (d)

37.The nearest planet to Earth:
(a) Mars (b) Mercury 
(c) Jupiter (d) Venus
Answer: (d)

38. Leika became the first animal sent to space in the year:
(a) 1960 (b) 1957 
(c) 1958 (d) 1959
Answer: (b)

39.Which country has the largest number of time zones including the dependant territories?
(a) Russia (b) France 
(c) China (d) United Kingdom
Answer: (b)

40.The equatorial diameter of the earth is ......km
(a) 12756 (b) 12714 
(c) 6378 (d) 6357
Answer: (a)

41.Heathrow airport is in:
(a) London (b) New York 
(c) Chicago (d) Paris
Answer: (a)

42.The first country to make ceramic wares:
(a) India (b) Egypt
(c) China (d) Greece
Answer: (c)

43.In Rajasthan, Panchayat Raj system was introduced in
(a) 1950 (b) 1959
(c) 1960 (d) 1964
Answer: (b)

44.The major part of the Western Ghats lies in the state of:
(a) Tamil Nadu (b) Karnataka
(c) Kerala (d) Goa
Answer: (b)

45.Which religion belongs to the Lotus Temple in New Delhi?
(a) Sikh (b) Parsi
(c) Bahai (d) Jain
Answer: (c)

46.Jayasamhita is the old name of:
(a) Ramayan (b) Rig Veda
(c) Bhagavat Gita (d) Mahabharat
Answer: (d)

47. “Be proud that you are an Indian, proudly claim that I am an Indian, every Indian is my brother”These words are related to:
(a) Gandhiji (b) Vivekananda
(c) Dayanand Saraswathy (d) Bal gangadhar Tilak
Answer: (b)

48.The first film star to become the Chief Minister of an Indian state:
(a) NT Rama Rao (b) Sivaji Ganeshan
 (c) MGRamachandran (d) Satrughnan Sinha
Answer: (c)

49. The year of the oath of “Koonan Kurissu’:
(a) 1653 (b) 1599 
(c) 1663 (d) 1661
Answer: (a)

50.In connection with which event, Gandhiji visited Kerala for the second time, in 1925?
(a)Vaikom Satyagraha         (b) Guruvayur Satyagraha
(c) Paliyam Satyagraha      (d) Wagon tragedyA
Answer: (a)
<Previous Page><01, 02, 0304050607.....899091><Next Page>

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment