Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -84

2076. Pulikeshin II was the most famous ruler of .....dynasty?
Chalukya Dynasty

2077. The last Hindu king of Delhi?
Prithviraj Chauhan

2078. Who was the founder of Pallava Dynasty?
Simha Vishnu

2079. The Kailashnath Temple at Ellora was built by...?
Krishna I of Rashtrakuta dynasty

2080. The pala dynasty was founded by whom?
Gopala

2081. The Brihadeswara Temple at Tanjaore was built by whom?
Raja Raja Chola

2082. Which ruler adopted the title ``Gangaikonda Chola''?
Rajendra I of chola dynasty

2083. Who wrote Tamil Ramayana?
Kambar

2084. The Hoysala dynasty (1027-1343) was founded by whom?
Nripakama

2085. Who wrote Raja Tarangini?
Kalhana

2086.The chola ruler who founded the city of Kaveripatnam?
Karikala Chola

2087. Who wrote Budha Charitha, Sutralankar and Saundrananda?
Aswaghosha

2088. The famous buddhist monk who propound the famous philosophy of `Madhyamika'?
Nagarjuna

2089. India’s first carbon-free state:
(a) MP                                                        (b) UP
(c) Haryana                                              (d) HP
Answer: (d)

2090. The main language of Himachal Pradesh:
(a) Hindi                                                    (b) Dogri
(c) Punjabi                                                  (d) Bodo
Answer: (a)

2091. A spinal injury while horseback riding left this person in lifelong pain for which he wore a metal corset under his clothes. He served as the Viceroy of India. Name this person:
(a) Lord Wellesley                                (b) Dufferin
(c) Lord Mayo                                       (d) Curzon
Answer: (d)

2092. The Governor General who had begun his career as a clerk in East India Company in 1750:
(a) William Bentick                                 (b) Warren Hastings
(c) Lord Wellesley                                   (d) Dalhousie
Answer: (b)

2093 The Governor General who had lost his left hand in the Napoleonic wars:
(a) Warren Hastings                                (b) Hardinge I
(c) William Bentick                                  (d) Lord Canning
Answer: (b)

2094. The Governor General who introduced Sunday as the weekly holiday for government offices:
(a) Hardinge I                                                (b) Hastings I
(c) Dalhousie                                                 (d) Canning
Answer: (a)


2095. The Governor General who succeeded his brother-in-law Lord Ellenborough who had been recalled:
(a) Hardinge I                                               (b) Hardinge II
(c) Dalhousie                                                (d) Lord Canning
Answer: (a)

2096. The Governor General who was impeached by the British Parliament:
(a) Warren Hastings                                      (b) Cornwallis
(c) Wellesley                                                      (d) Dalhousie
Answer: (a)

2097. The last Viceroy of India:
(a) Wavell                                                                 (b) C Rajagopalachari
(c) Mountbatten                                                     (d) Wellington
Answer: (c)

2098. The Viceroy who inaugurated a new province known as the North West Frontier:
(a) Dufferin                                               (b) Lord Rippon
(c) Curzon                                                  (d) Hardinge II
Answer: (c)

2099. The Viceroy who undertook the restoration of the Taj Mahal:
(a) Curzon                                          (b) Chelmsford
(c) Irwin                                                 (d) Wellington
Answer: (a)

2100. The Viceroy who was later killed by a bomb planed in his boat by the Provisional IRA at Mullaghmore, County Sligo, Ireland in 1979:
(a) Wavell                                               (b) Irwin
(c) Wellington                                       (d) Mountbatten
Answer: (d)
<Previous ><01, .... 818283, 84, 85, 86, .....899091><Next >


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here




No comments:

Post a Comment