Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -11

251.Which Vedanga is related to Metrics?
(a) Chanda (b) Kalpa
(c) Nirukta (d) Shiksha
Answer: (a)

252.Who defeated Humayun in the battle of Kanauj?
(a) Hemu (b) Rana Pratap
(c) Rana Sanga (d) Sher Shah
Answer: (d)

253.Who spread Bhakti cult in Assam:
(a) Sankaradev (b) Chaithanya
(c) Thukkaram (d) Dadu
Answer: (a)

254.The year of the First Battle of Tarain in which Muhammad Ghori was defeated by Pritvi Raj Chauhan:
(a) 1026 (b) 1192 
(c) 1191 (d) 1090
Answer: (c)

255.The youngest to become the Congress President:
(a) Rajeev Gandhi (b) Maulana Azad
(c) Jawaharlal Nehru (d) None of these
Answer: (b)

256.Gandhiji was imprisoned for ...... days in India.
(a) 2089 (b) 2189 
(c) 2890 (d) 2338
Answer: (a)

257.Who founded the ‘Servants of India society’?
(a) MG Ranade                       (b) Khan Abdul Ghaffar Khan
(c) GK Gokhale                      (d) MK Gandhi
Answer: (c)

258.In which year Bal Gangadhar Tilak formed Indian Home Rule League with its headquarters at Pune?
(a) 1916 (b) 1917 
(c) 1918 (d) 1919
Answer: (a)

259.Who moved Objective Resolution in the Constituent Assembly?
(a) BR Ambedkar (b) Jawaharlal Nehru
(c) Sardar Patel (d) Gandhiji
Answer: (b)

260.The resting place of Morarji Desai:
(a) Sakthisthal (b) Santhivan
 (c) Raj Ghat (d) Abhai Ghat
Answer: (d)

261.Who presides over the Rajya Sabha?
(a) Speaker (b) Vice President
 (c) Prime Minister (d) President
Answer: (b)

262.From which country Ireland copied Directive Principles?
(a) India (b) USA
(c) Spanish Republic (d) Germany
Answer: (c)

263.In how many ways the Constitution of India can be amended?
(a) 2 (b) 3 
(c) 4 (d) 5
Answer: (b)

264.Who has the power to issue ordinances when the Assembly is not in session?
(a) Chief Minister  (b) Law Minister
 (c) Governor (d) Speaker
Answer: (c)

265.Who discovetred artificial radio activity?
(a) Henry Becqerel
(b) Joliot Curie and John Frederick
(c) Pierre Curie
(d) Marie Curie
Answer: (b)

266.What is discovered by John Napier?
(a) Computer  (b) Calculator \
(c) Logarithm (d) Type writer
Answer: (c)

267.Ann Hathaway was the wife of a famous playwright. Name this person:
(a) Charles Dickens  (b) Maxim Gorkey
(c) Leo Tolstoy  (d) William Shakespeare
Answer: (d)

268.The first talkie in Malayalam:
(a) Vigathakumaran  (b) Balan
(c) Kandam becha coat (d) None of these
Answer: (b)

269.Kerala State Road Transport Corporation (KSRTC) was formed in:
(a) 1957 (b) 1965
(c) 1960 (d) None of these
Answer: (b)


270.The birth place of Chattambi Swamikal:
(a) Panmana (b) Chempazhanthi
(c) Kayikkara (d) Kannammoola
Answer: (d)

271.The Palaruvi waterfalls is in the district of:
(a) Idukky (b) Pathanamthitta
(c) Thiruvananthapuram (d) Kollam
Answer: (d)

272.Rajiv Gandhi Centre for Biotechnology is at:
(a) Kozhikode    (b) Thiruvananthapuram
(c) Kochi (d) Kannur
Answer:(b)

273.The country participated in all World Cup Football tournaments:
(a) Argentina (b) Brazil
 (c) Italy (d) Germany
Answer: (b)

274.The term ‘Chinaman’ is related to:
(a) Football (b) Table Tennis
(c) Cricket  (d) Volleyball
Answer: (c)

275.Where is the headquarters of ICICI Bank?
(a) Chennai (b) Mumbai
(c) New Delhi (d) Kolkata
Answer: (b)
<Previous ><01, .... 0910, 11, 12, 13,.....899091><Next >

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment