∗പോലീസ് വകുപ്പിലെ സിവിൽ പോലീസ് ഓഫീസർ / വുമൺ പോലീസ് കോൺസ്റ്റബിൾ (കാറ്റഗറി 653/2017,657/2017)തസ്തികകളുടെ 26-05-2018 ശനിയാഴ്ച തീരുമാനിച്ചിരുന്ന പരീക്ഷ മാറ്റി വെച്ചിരിക്കുന്നു ∗∗∗ 

Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE Questions and Answers - 68

1676. Palitana in Gujarat is famous for the worshipping places of —— religion.
(a) Buddhism (b) Jainism
(c) Parsi (d) Hinduism
Answer: (b)

1677. The first Asian country to start Community Development Project:
(a) China (b) Pakistan
(c) India (d) Bangladesh
Answer: (c)

1678. Chandranagar was formerly a ..... colony:
(a) British (b) Dutch
(c) Portuguse (d) French
Answer: (d)

1679. Jog falls, the highest water fall in India, is situated in the river:
(a) Cauveri (b) Sharavati
(c) Godavari (d) Krishna
Answer: (b)

1680. The Danish East India Company was formed in 1616.  ……… in Tamil Nadu coast was their main centre.
(a) Tranquebar (b) Pondicherry
(c) Chandranagar (d) Goa
Answer: (a)

1681. Antarctica Study centre in India  is situated at:
a) Goa (b) New Delhi
(c) Visakhapatnam (d) Tutucorin
Answer: (a)

1682. The old name of ‘Rashtrapathi Bhavan’:
(a) Viceregal palace (b) Executive Mansion
(c) Imperial palace (d) none of these
Answer: (a)

1683. Pragathi Maidan, which is famous for trade fairs, is situated in:
(a) Bangalore (b) Chennai
(c) New Delhi (d) Mumbai
Answer: (c)

1684. In which Indian state Asia’s first oil refinery was established?
(a) West Bengal (b) Maharashtra
(c) Assam (d) Gujarat
Answer: (c)

1685. The place which is known as the “Mecca of temple architecture”:
(a) Tanjavur (b) Khajuraho
(c) Mahabalipuram(d) Ellora
Answer: (b)

1686. Longest tributary of Indus:
(a) Jhulum (b) Chenab
(c) Sutlej (d) Ravi
Answer: (c)

1687. Namdapha Tiger Reserve is in the state of:
(a) Assam (b) Meghalaya
(c) Manipur (d) Arunachal Pradesh
Answer: (d)

1688. In Uttar Pradesh, the seat of High Court is:
(a) Allahabad (b) Lucknow
(c) Kanpur (d) New Delhi
Answer: (a)

1689. In which year Indian National Congress approved the Basic Education System propounded by Gandhiji?
Answer: 1938

1690. In which year was the Champaran Satyagraha?
Answer: 1917

1691. Name the Governor General who introduced Doctrine of Lapse:
Answer: Dalhousie

1692. The first British Viceroy of India:
Answer: Lord Canning

1693. The first woman President of the Indian National Congress:
Answer: Annie Besant

1694. The town bombarded by Vasco da Gama during his second visit as the local ruler refused to expel muslim traders from there:
Answer: Kozhikode

1695. Who repealed the Vernacular Press Act?
Answer: Lord Ripon

1696. Who was the Viceroy when Indian Penal Code was brought into effect?
Answer: Lord Canning

1697. Who was the Viceroy when Queen Victoria was declared as the Empress of India in 1877?
Answer: Lytton

1698. In India, the death anniversary of Gandhiji is observed as:
Answer: Martyrs day

1699. The famous leader whose birth day falls on the birth day of Lal Bahadur Shastri:
Answer: Gandhiji

1700. Who was the Congress president when Jawaharlal Nehru was appointed as the chairman of the National Planning Committee constituted by INC?
Answer: Subhas Chandra Bose
<Previous ><01, .... 656667, 68, 69, 70, .....899091><Next >



Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here



No comments:

Post a Comment