∗പോലീസ് വകുപ്പിലെ സിവിൽ പോലീസ് ഓഫീസർ / വുമൺ പോലീസ് കോൺസ്റ്റബിൾ (കാറ്റഗറി 653/2017,657/2017)തസ്തികകളുടെ 26-05-2018 ശനിയാഴ്ച തീരുമാനിച്ചിരുന്ന പരീക്ഷ മാറ്റി വെച്ചിരിക്കുന്നു ∗∗∗ 

Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -14

326. Light year is the unit of:
(a) Time (b) Speed
(c) Distance (d) Mass
Answer: (c)

327. The number  of naturally occurring elements:
(a) 90  (b) 91  
(c) 92   (d) 88
Answer: (c)

328. Which one of the following is not a tuber crop?
(a) Potato (b) Carrot
(c) Tapioca (d) Beetroot
Answer: (d)

329. Wall Street is in:
(a) London (b) Paris
(c) New York (d) Mumbai
Answer: (c)

330. Who gave the famous Gettysburg address?
(a) John F Kennedy                   (b) Abraham Lincoln
(c) Martin Luther King            (d) Washington
Answer: (b)

331. The first woman president of a country:
(a) Emelda Marcos                  (b) Margarette Thatcher
(c) Maria Estella Peron             (d) Sirimao
Answer: (c)

332. The Belwant Rai Mehta Committee was appointed by
(a) Planning Commission
(b) National Development Council
(c) Finance Commission
(d) Central Statistical Organisation
Answer: (b)

333. The first state in India where President’s rule was brought into effect:
(a) Kerala (b) Punjab
(c) Thiru Kochi (d) PEPSU
Answer: (b)

334. Who is called ‘the link between the President and the cabinet’?
(a) Vice President (b) Speaker
(c) Chief Justice (d) Prime minister
Answer: (d)


335. The headquarters of the Press Trust of India:
(a) New Delhi (b) Kolkata
(c) Chennai (d)  Mumbai
Answer: (d)

336. The rule of which dynasty is regarded as the golden period of ancient India?
(a) Maurya (b) Gupta
(c) Kushana (d) Sunga
Answer: (b)

337. Which area was known as ‘Arikamedu’ in ancient time?
(a) Goa (b) Bihar
(c) Chennai (d) Puducherry
Answer: (d)

338. The viceroy who repealed Vernacular Press Act:
(a) Lord Rippon (b) Lord Dufferin
(c) Lord Lytton (d) Lord Curzon
Answer: (a)

339. ‘No taxation without representation’: this slogan is associated with ...... revolution:
(a) French (b) American
(c) Russian (d) Chinese
Answer: (b)

340. Who authored ‘Pratimanataka’?
(a) Bhasa (b) Kalidasa
(c) Banabhatta (d) Sudraka
Answer: (a)

341. Which team lifted the first Cricket World Cup?
(a) West Indies  (b) Australia.
(c) Pakistan (d) India
Answer: (a)

342. The year of French Revolution:
(a) 1776 (b) 1789
(c) 1911 (d) 1917
Answer: (b)

343. Who created the character Frankenstein?
(a) Bram Stocker (b) Arthur Conal Doyle.
(c) Mary Shelly (d) Ian Fleming
Answer: (c)

344. Sankaradeva was a religious reformer in:
(a) Bengal (b) Assam
(c) Maharashtra (d) Gujarat
Answer: (b)

345. The only session of Indian National Congress to hold in a village:
(a) Tripuri (b) Kakkinada
(c) Faizpur (d) Gaya
Answer: (c)

346. The nationality of Nostradamus, the famous astrologer lived in 16th  century:
(a) France (b) USA
(c) China (d) Egypt
Answer: (a)

347. France and Germany are separated by:
(a) Maginot line (b) English channel
(c) 38th parallel (d) 49th parallel
Answer: (a)

348. What was known as ‘Yavanapriya’?
(a) Cardomom (b) Pepper
(c) Cassuenut (d) Coconut
Answer: (b)

349. Which tournament is held in Rolland Garros?
(a) Wymbledon (b) US Open
(c) Australian Open (d) French Open
Answer: (d)

350. What is known as ‘evening star’?
(a) Venus (b) Moon
(c) Dog star (d) Pole star
Answer: (a)
<Previous ><01, .... 1213, 14, 15, 16, .....899091><Next >

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment