Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -4

76.What was the real name of Dayanand Saraswathy?
(a) Mul Sankar (b) Narendranath
(c) Gadhadhar (d) Moniya
Answer: (a)

77. Who gave the slogan ‘Dilli Chalo”?
(a) Gandhiji                                  (b) Bhagat Singh
(c) Subhas Chandra Bose        (d) Jawaharlal Nehru
Answer: (c)

78. In which year Gandhiji attended the Congress session for the first time?
(a) 1899 (b) 1900
(c) 1901 (d) 1902
Answer: (c)

79. The last Viceroy of British India:
(a)Wavell (b) Linlithgo
(c) Wellington (d) Mountbatten
Answer: (d)

80.Adisankara attained samadhi at Badrinath in:
(a) 820  (b) 825
(c) 840  (d) 850
Answer: (a)

81. Tulsidas was a contemporary of:
(a) Babur (b) Akbar
(c) Shah Jehan (d) Aurangazeb
Answer: (b)

82.The ninth Sikh guru who was killed by Aurangazeb:
(a) Arjan Dev (b) Har Rai
(c) Harkishan (d) Teg Bahadur
Answer: (d)

83.Who authored ‘Panchatantra’?
(a) Vishnugupta (b) Vishnu Sharma (c)
Kalidas (d) Bhasa
Answer: (b)

84.Who founded the Sunga dynasty?
(a) Pushyamitra (b) Brihadratha
(c) Devabhuti (d) Agnimitra
Answer: (a)
85.Who is regarded as the first Thirthankara of Jainism?
(a) Mahavira. (b) Parswanatha
(c) Bhadrabahu (d) Rishabha
Answer: (d)

86.In which Indian State Pahari language is spoken?
(a) Assam (b) Bihar
(c) Jharkhand (d) Himachal Pradesh
Answer: (d)

87.Rajiv Gandhi was born in:
(a) Allahabad (b) New Delhi
(c) Mumbai (d) Dehra Dun
Answer: (c)

88.Where is the headquarters of CAPART (Council for Advancedment of People’s Action and Rural Technology)?
(a) New Delhi (b) Mumbai
(c) Hyderabad  (d) Kolkata
Answer: (a)

89.Cotton textiles industry in India was started with the establishment of a textile mill in 1818 at Fort Glaster near ......
(a) Kolkata (b) New Delhi
(c) Mumbai (d) Ahmedabad
Answer: (a)

90.The slowest train in India connects Mettuppalayam and ......
(a) Coimbatore (b) Chennai
(c) Salem (d) Udagamandalam
Answer: (d)

91.Yercaud is a hill station in ...... in Shevaroy Hills .
(a) Tamil Nadu (b) Karnataka
(c) Andhra Pradesh (d) Orissa
Answer: (a)

92.Buddhist stupa at Bodh Gaya is on the banks of the river:
 (a) Falgu (b) Kshipra
(c) Narmada (d) Indravati
Answer: (a)

93.Which is regarded as the head stream of Ganga?
(a) Alakananda (b) Nandakini
(c) Bhagirathi (d) Dhauliganga
Answer: (c)

94.In which language the holy scriptures of Hinduism is originally written?
(a) Hindi (b) Sanskrit
(c) Sanskrit  (d) Pali
Answer: (c)

95.What fraction of the total area of the land area of the world is occupied by India?
(a) 1/32 (b) 1/52 
(c) 1/42 (d) 1/24
Answer: (c)

96.Decimal system was originated in:
(a) China (b) India 
(c) Greece (d) Egypt
Answer: (b)

97.In which country the first telephone exchange was established?
(a)USA (b) UK 
(c) France (d) Germany
Answer: (a)

98...... is the angular distance of a place north or south of equator:
(a) Longitude  (b) Latitude
(c) Meridian (d) Altitude
Answer: (b)

99.The longest night in northern hemisphere:
(a) September 23 (b) June 21
(c) December 22 (d) March 21
Answer: (c)

100.Reserve Bank of India which was started in 1935 nationalised in:
(a) 1946 (b) 1947 
(c) 1948 (d) 1949An
Answer: (d)
<Previous Page><010203, 04, 050607.....899091><Next Page>

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment