Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -66

1626. Amarnath is a holy place for:
(a) Hindus (b) Jains
(c) Buddhists (d) Christians
Answer: (a)

1627. Lepchas are the tribal people in:
(a) Sikkim (b) Andamans
(c) Tamil Nadu (d) Orissa
Answer: (a)

1628.  ‘The Pearl Harbour of India’:
(a) Tutucorin (b) Chennai
(c) Mumbai (d) Surat
Answer: (a)

1629. The second largest Union Territory in India, in terms of area:
(a) Andaman and Nicobar  (b) Delhi
(c) Pondicherry (d) Chandigarh
Answer: (b)

1630. The most widely spoken foreign language in India:
(a) French (b) Arabic
(c) Portuguese (d) English
Answer: (d)

1631. Which of the following is the biggest staterun organisation in India?
(a) Department of Defence
(b)Posts and Telegraph Department
(c) Railways
(d) Central Public Works Department
Answer: (c)

1632. Which of the following states of the Indian Union does not have a bicameral legislature?
(a) Jammu and Kashmir   (b) Bihar
(c) Madhya Pradesh (d) Karnataka
Answer: (c)

1633. The parent script of the Indo-Aryan and Dravidian languages:
(a) Kharoshti (b) Brahmi
(c) Arabic (d) None of these
Answer: (b)

1634.  A Bill is published in the Gazette of India after the:
(a) First reading                     (b) Second reading
(c) Third reading                   (d) Report Stage
Answer: (a)

1635. National Institute of Nutrition is located in:
(a) Hyderabad (b) Indore
(c) Karnal (d) Bhopal
Answer: (a)

1636. Zawar mines is in the state of:
(a) Bihar (b) Jharkhand
(c) Rajastan (d) Madhya Pradesh
Answer: (c)

1637. Almora hill station is in the state of:
(a) Uttarakhand (b) Kashmir
(c) Himachal Pradesh (d) Assam
Answer: (a)

1638. The coastline of India including those of the islands is:
(a) 15200 km (b) 7816.6 km
(c) 7516.6 km (d) 6200 km
Answer: (c)

1639. Arakan Yoma is an extension of Himalayas located in:
(a) Baluchistan (b) Nepal
(c) Kashmir (d) Myanmar
Answer: (d)

1640. The oldest inhabitants of India are considered to be:
(a) Negritoes (b) Mediterranean
(c) Mongoloids (d) Indo-Aryans
Answer: (a)

1641. The State which instituted the Kanshi Ram Sports Award:
(a) Haryana (b) Uttar Pradesh
(c) Bihar (d) Jharkhand
Answer: (b)

1642. The mountain range between Narmada and Tapti:
(a) Karkoram (b) Patkai
(c) Aravalli (d) Satpura
Answer: (d)

1643. Which State has the lowest number of Members in the Legislative Assembly?
(a) Goa (b) Sikkim
(c) Manippur (d) Meghalaya
Answer: (b)

1644. Bhilai Steel Plant is in the state of:
(a) Chhatisgarh                 (b) Bihar
(c) Madhya Pradesh       (d) Jharkhand
Answer: (a)


1645.  ‘Tirich Mir’ is a mountain peak in:
(a) India (b) Pakistan
(c) Nepal (d) Bhutan
Answer: (b)

1646. To which mineral ‘Raniganj’ is associated?
(a) Coal (b) Copper
(c) Diamond (d) Gold
Answer: (a)

1647. The National Institute of Visually Handicapped is situated at:
(a) New Delhi (b) Dehra Dun
(c) Kolkatta (d) Chennai
Answer: (b)

1648. Which Indian state has the largest number of Loksabha seats?
(a) Uttar Pradesh (b) Bihar
(c) Maharashtra (d) West Bengal
Answer: (a)

1649. Gandhiji  spent 2089 days in Indian prisons. Where was his last confinement?
(a) Aga Khan Palace, Pune  (b) Yervada jail 
(c) Thihar jail          (d) None of these
Answer: (a)

1650. The venue of first National Games held in 1985:
(a) Pune (b) Mumbai 
(c) New Delhi (d) Imphal
Answer: (c)
<Previous ><01, .... 636465, 66, 67, 68, .....899091><Next >



Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment