∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗CIVIL POLICE OFFICER - MODEL QUESTIONS & ANSWERS ∗∗∗ 

Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -18

426. The Persian traveller who visited India in 1443:
(a) Ma Huan (b) Abdur Razaq
(c) Sulaiman (d) Ibn Batut a
Answer: (b)

427. Bhagat Singh was a leader from:
(a)Uttar Pradesh (b) Maharashtra
(c) Punjab (d) Bihar
Answer: (c)

428. The Governor General who annexed Satara to British India, the first princely state to be annexed to British India under Doctrine of Lapse:
(a) Canning (b) Cornwallis
(c) William Bentick (d) Dalhousie
Answer: (d)

429. What was called ‘post dated cheque’ by Gandhiji?
(a) Cabinet Mission                       (b) Crip’ s Mission
(c) Govt of India Act, 1935           (d) Quit India movement
Answer: (b)

430. Who is called the ‘mother of Indian Revolution’?
(a) Sarojini Naidu (b) Annie Besant
(c) Madam Bhikaji Cama (d) Aruna Asaf Ali
Answer: (c)

431. In which year the Congress ministries in the provinces resigned to protest against the war policy of the British Government?
(a) 1937 (b) 1938
(c) 1939 (d) 1940
Answer: (c)

432. Which of the following p art of the Constitution was prepared by
Jawaharlal Nehru?
(a) Preamble                                (b) Fundamental Right s
(c) Fundamental Duties           (d) Directive Principles
Answer: (a)

433. Which one of the following communities is specially mentioned
in the Constitution?
(a) Scheduled Caste (b) Scheduled Tribe
(c) Anglo-Indian (d) All of these
Answer: (d)

434. The most populous princely state at the time of independence:
(a) Travancore (b) Junagarh
(c) Hyderabad (d) Rajputana
Answer: (c)


435.Which of the following of fices is held during the pleasure of the
President of India?
(a) Vice President                     (b) Chief Justice of India
(c) Governor of a State            (d) UPSC Chairman
Answer: (c)

436. Which colour absorbs heat the least:
(a) Black (b) White
(c) Red (d) Violet
Answer: (b)

437.In how many subjects Alfred Nobel instituted Nobel Prize?
(a) 6 (b) 5
(c) 4 (d) None of these
Answer: (b)

438. The first to get Gandhi Peace Prize:
(a) Mother Theresa (b) Nelson Mandela
(c) Julius Nyerere (d) Baba Amte
Answer: (c)

439.The first Secret ary General of United Nations:
(a)Trygve Lie   (b) Dag Hammarskjold
(c) U Thant       (d) Kurt Waldheim
Answer: (a)

440.The birth anniversary of Netaji Subash Bose is observed as:
(a) Children’ s Day (b) Army Day
(c) National Sport s Day (d) Patriotism Day
Answer: (d)

441. The tenure of UN Secretary General is ...... years:
(a) 4                     (b) 5
(c) 6                       (d) 7
Answer: (b)

442. The capital of Pallavas:
(a) Madurai (b) Kanchipuram
(c) Thanjavur (d) Muziris
Answer: (b)

443. Who authored ‘Indica’?
(a) Chanakya (b) Megasthanes
(c) Fahien (d) Huan Tsang
Answer: (b)

444. Pin code system was introduced in India in:
(a) 1970 (b) 1971
(c) 1972 (d) 1973
Answer: (c)


445. “ Duty unto Death” is the motto of:
(a) CRPF (b) BSF
(c) NSG (d) Assam Rifle
Answer: (b)

446. Who became the CM of Kerala for the most number of times:
(a) K.Karunakaran (b) EMS
(c) EK Nayanar (d) AK Antony
Answer: (a)

447. The king of T ravancore who encouraged Tapioca cultivation:
(a) Marthandavarma(b) Dharma Raja
(c) V isakham Tirunal (d) A yilyam Tirunal
Answer: (c)

448. In which district of Pazhassi dam?
(a) Kannur (b) Wayanad
(c) Kozhikode (d) Malappuram
Answer: (a)

449. The first Malayali to become the president of the Indian National Congress:
(a) G.P.Pillai (b) K.Kelappan
(c) K.P.Kesavamenon (d) C.Sankaran Nair
Answer: (d)

450. The National Park which is famous for Nilgiri Tahr:
(a) Silent Valley (b) Iravikulam
(c) Pampadumchola (d) Mathiketan Chola
Answer: (b)
<Previous ><01, .... 1617, 18, 19, 20, .....899091><Next >

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment