∗പോലീസ് വകുപ്പിലെ സിവിൽ പോലീസ് ഓഫീസർ / വുമൺ പോലീസ് കോൺസ്റ്റബിൾ (കാറ്റഗറി 653/2017,657/2017)തസ്തികകളുടെ 26-05-2018 ശനിയാഴ്ച തീരുമാനിച്ചിരുന്ന പരീക്ഷ മാറ്റി വെച്ചിരിക്കുന്നു ∗∗∗ 

Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -3

51. Which river was called “the English channel in India’ as it separated the British and French occupied territories?
(a) Mayyazhi river (b) Chaliyar
(c) Kavvayi (d) Chandragiri
Answer: (a)

52. EMS became the Chief Minister of Kerala in the years:
(a) 1956, 1967 (b) 1957, 1967
(c) 1957, 1965 (d) 1947, 1957
Answer: (b)

53. The southernmost sanctuary in Kerala:
(a) Peppara (b) Neyyar
(c) Shendurny (d) None of these
Answer: (b)

54. Who among the following was instrumental in the publication of Rajyasamacharam?
(a) Itty Achuthan  (b) Dr. Palpu
(c) C.V.Raman Pillai (d) Hermen Gundert
Answer: (d)

55. The first deputy speaker of the Kerala Legislative Assembly:
(a) Sankaranarayan Thampy (b) Rosamma Punnoose
(c) P.T.Chacko (d) Ayisha Bhai
Answer: (d)

56. Gravitational force is minimum in:
(a) Poles  (b) Equator
(c) Temperate region (d) None of these
Answer: (b)

57. The process of convertion of one element into another:
(a) Reduction (b) Oxidation
(c) Transmutation  (d) Migration
Answer: (c)

58. Geiger Counter is used to determine:
(a) Radio activity (b) Gravitional force (c)
Magnetic flux (d) Resonance
Answer: (a)

59. Electricity is a flow of......
(a) Protons  (b) Neutrons
(c) Electrones  (d) None of these
Answer: (c)

60.The second most ductile element:
(a) Copper (b) Iron
(c) Tungsten (d) Silver
Answer: (c)

61. Which metal is contained in Insulin?
(a) Zinc (b) Magnisium
(c) Lithium (d) Barium
Answer: (a)

62.Example of neutral solution:
(a) Chloroform (b) Vinegar
(c) Water (d) Urine
Answer: (c)

63.Who is the father of Mutation theory?
(a) Darwin  (b) Lamarch
(c) Hugo De Vries (d) Mendel
Answer: (c)

64.Who coined the word ‘Gene’?
(a) Gregor Mendel  (b) Lamarch
(c) Johanson (d) Bateson
Answer: (c)

65. ‘Stratosphere Giant, the tallest tree in the world, is in:
(a) USA (b) Russia
(c) China (d) France
Answer: (a)

66.Annual rings are helpful to determine the .......of trees?
(a) height  (b) Genus
(c) Yield (d) age
Answer: (d)

67.Who discovered Vaccination?
(a) Louis Pasteur (b) Edward Jenner
(c) Ronald Ross (d) William Harvey
Answer: (b)

68.The first test tube baby in India:
(a) Indira (b) Durga
(c) Aastha (d) Louis Brown
Answer: (b)

69.‘Struggle for Existence’ is one of the main concepts of:
(a) Special Creation Theory        (b) Evolution Theory
(c) Mutation Theory                     (d) Lamarchism
Answer: (b)


70.Artificial heart was discovered by:
(a) Christian Bernard (b) William Harvey
(c) William Kolf (d) Robert Jarvic
Answer: (c)

71.Anatoly Carpov earned fame as a ........ player:
(a) Basketball (b) Polo
(c) Tennis  (d) Chess
Answer: (d)

72. John Maynard Keynes was an economist belonged to:
(a) Britain (b) France
(c) Russia (d) USA
Answer: (a)

73.How many members are nominated by the president to the Rajya Sabha:
(a) 14 (b) 12
(c) 2 (d) 10
Answer: (b)

74.Lok Sabha is also known as:
(a) House of Elders (b) House of People 
(c)Council of States (d) House of Leaders
Answer: (b)

75.The first amendment of the Constitution was included in ..... Schedule of the
Constitution:
(a) Tenth (b) Ninth
(c) Seventh (d) Sixth
Answer: (b)
<Previous Page><0102, 03, 04050607.....899091><Next Page>

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment