Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -21

501. Which is not belonged to Vitamin B complex?
(a) Thiamine (b) Riboflavin
(c) Niacin (d) Retinol
Answer: (d)

502. The son of Bimbisara:
(a) Asoka (b) Ajat asatru
(c) Chandragupta Maurya  (d) Brihadratha
Answer: (b)

503. Akbar granted the site for the construction of Golden Temple in Amritsir to:
(a) Guru Nanak (b) Arjan Dev
(c) Ram Das (d) Teg Bahadur
Answer: (c)

504. The name of M.N.Govindnan Nair is related to:
(a) One Lakh Houses Scheme (b) Lottery
(c) Land Reforms         (d) Educational Reforms
Answer: (a)

505. How many districts in Kerala have no coastline?
(a) 5 (b) 6
(c) 7 (d) 3
Answer: (a)

506. Which is not an element?
(a) Diamond (b) Graphite
(c) Marble (d) Mercury
Answer: (c)

507. Dynamite was invented by:
(a) Michael Faraday (b) Edison
(c) Alfred Nobel (d) None of these
Answer: (c)

508. In the Indian tradition, there are four ends to man’s life. Which one of the following  is not one of them?
(a) Kama (b) Dharma
(c) Artha (d) Raksha
Answer: (d)

509. The rule of the English East India company came to an end in:
(a) 1757 (b) 1857
(c) 1858 (d) 1875
Answer: (c)

510. Which of the following has the oldest rocks in India?
(a) Himalayas (b) Shiwalic
(c) V indhyas (d) Aravallis
Answer: (d)

511. Who invaded India in 1398?
(a) Mahmaud Ghazni (b) Nadir Shah
(c) Muhammad Ghori (d) Timur
Answer: (d)

512. Who wrote ‘The Republic’:
(a) Aristotle (b) Plato
(c) Socretes (d) Machiavelly
Answer: (b)

513. Fourteen Indian banks were nationalised in:
(a) 1980 (b) 1949
(c) 1959 (d) 1969
Answer: (d)

514. How many years separate the first visit of Vasco da Gama to India and the end of Portuguese rule in India:
(a) 463 (b) 449
(c) 459 (d) 461
Answer: (a)

515. Which is niacin deficiency disease?
(a) Pellagra (b) Marasmus
(c) Scurvy (d) Beriberi
Answer: (a)

516. The first actress/actor to win National Award for the performance in a
Malayalam film?
(a) P.J. Antony (b) Balan K.Nair
(c) Sarada (d) Mammotty
Answer: (c)

517. Dove is a symbol of:
(a) Joy (b) Peace
(c) Mourning (d) War
Answer: (b)

518. Site of Protein synthesis in a cell is:
(a) Chromosome (b) Vacoule
(c) Ribosome (d) Mitochondria
Answer: (c)

519. The significance of March 12, 1930 in Indian History:
(a) Beginning of Dandi March
(b) First Round Table Conference
(c) Martyrdom of Bhagat Singh
(d) Simon Commission visited India
Answer: (a)


520. The father of the nation of Bangladesh:
(a) Ziaur Rehman                   (b) Mujibur Rehman
(c) Muhammad Ali Jinnah       (d) Liaqat Ali Khan
Answer: (b)

521.Pochampalli in Andhra Pradesh is related to:
(a) Beginning of Panchayat Raj system
(b) Launching of Bhoodan Movement
(c) Conducting nuclear experiment
(d) Chipko Movement
Answer: (b)

522. The first college in Kerala was setup at:
(a) Thiruvananthapuram (b) Kottayam
(c) Ernakulam      (d) Thalassery
Answer: (b)

523. Which Article of the Constitution of India prohibit s untouchability?
(a) 15   (b) 16   
(c) 17   (d) 18
Answer: (c)

524. The ‘Tennis Court Oath’ is related to the revolution in:
(a) China (b) Russia
(c) France (d) Britain
Answer: (c)

525. The second woman recipient of Bharat Ratna:
(a) Indira Gandhi  (b) Mother Theresa
(c) Aruna Asaf Ali (d) M.S. Subbalekshmi
Answer: (b)
<Previous ><01, .... 181920, 21, 22, 23, .....899091><Next >


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment