Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -49

1201. The Indus valley site ...... is in Haryana.
(a) Lothal                                                                 (b) Kalibangan
(c) Banawali                                                            (d) Ropar
Answer: (c)

1202. The first eco-town in India:
(a) Gurgaon                                                           (b) Karnal
(c) Hissar                                                               (d) Panipat
Answer: (d)

1203. The first rock garden in India:
(a) Chandigarh                                                     (b) Panipat
(c) Ambala                                                             (d) Mahendragarh
Answer: (a)

1204. Haryana is known as the...... of India.
(a) Sugar bowl                                                     (b) Rice bowl
(c) Frurit basket                                                  (d) Milk pail
Answer: (d)

1205. The headquarters of Maruti Udyog Limited is in .....
(a) Chandigarh                                                      (b) Gurgaon
(c) Panipat                                                              (d) Karnal
Answer: (b)

1206. Which is not a planned city?
(a) New Delhi                                                   (b) Chandigarh
(c) Gandhinagar                                                     (d) Varanasi
Answer: (d)

1207. Chandigarh was designed by ......
(a) Edwin Lutyens                                             (b) Herbert Baker
(c) Le Coubusier                                                 (d) None of these
Answer: (c)

1208. The Tribune is published from......
(a) Gurgaon                                                            (b) Chandigarh
(c) Faridabad                                                         (d) Panipat
Answer: (b)

1209. First in the state to link all villages with all weather roads:
(a) Punjab                                                               (b) H.P.
(c) Haryana                                                            (d) UP
Answer: (c)

1210. Who is known as ‘Haryana Hurricane’?
(a) Kapil Dev                                                    (b) Abhinav Bhindra
(c) Nek Chand                                                  (d) Le Coubusier
Answer: (a)

1211. Which of the following is a regional language in Himachal Pradesh?
(a) Pahari                                                    (b) Dogri
(c) Bodo                                                       (d) Santhali
Answer: (a)

1212. Which place is known as ‘Little Lhasa’?
(a) Shimla                                                     (b) Dharamsala
(c) Kulu                                                          (d) Manali
Answer: (b)

1213. The Switzerland of Himachal Pradesh :
(a) Dharamsala                                                (b) Kulu
(c) Khajjiar                                                      (d) Dalhousie
Answer: (c)

1214. ..... people belong to Himachal Pradesh:
(a) Santhals                                                        (b) Gaddis
(c) Bhutias                                                         (d) Bhils
Answer: (b)

1215. For which mineral Himachal Pradesh is famous?
(a) Uranium                                                       (b) Copper
(c) Rock salt                                                       (d) Gold
Answer: (c)

1216. Indian Institute of Advanced Studies is in:
(a) Kulu                                                               (b) Shimla
(c) Chamba                                                         (d) Solan
Answer: (b)

1217. ......was the summer capital of British India:
(a) Dharamsala                                                (b) Kangra
(c) Dalhousie                                                    (d) Shimla
Answer: (d)

1218. The asylum of Dalai Lama:
(a) Dalhousie                                                        (b) Dharamsala
(c) Kulu                                                                  (d) Manali
Answer: (b)

1219. Himachal Pradesh is known as:
(a) Mineral State                                                  (b) Tiger state
(c) All seasons state                                             (d) Forest state
Answer: (c)


1220. Manmade lake in Himachal Pradesh:
(a) Govind Sagar                                                      (b) Indira Sagar
(c) Sardar Sarovar                                                   (d) Jawahar Sagar
Answer: (a)

1221. .......Hydel Project is in Himachal Pradesh.
(a) Kosi                                                                   (b) Giri
(c) Uri                                                                      (d) Baghlihar
Answer: (b)

1222. In which state Kangra Valley, Lahul Valley are situated?
(a) Uttarakhand                                                   (b) Haryana
(c) Punjab                                                          (d) Himachal Pradesh
Answer: (d)

1223. Himachal Pradesh is known as:
(a) Fruit basket of India                               (b) Rice bowl of India
(c) Sugar bowl of India                                 (d) Granary of India
Answer: (a)

1224. The Simla Conference was a  meeting between Viceroy Archibald Wavell
and the major political leaders of India at Simla. It was in the year....
(a) 1944                                                                 (b) 1945
(c) 1946                                                                (d) 1947
Answer: (b)

1225. Himachal Pradesh is known as:
(a) Tea garden of India                                    (b) Heart of India
(c) Apple state of India                                    (d) Granary of India
Answer: (c)
<Previous ><01, .... 464748, 49, 50, 51, .....899091><Next >

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment