∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗CIVIL POLICE OFFICER - MODEL QUESTIONS & ANSWERS ∗∗∗ 

Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -54

1326. The Home Rule League was started by
(A) M. K. Gandhi            (B) B. G. Tilak              
(C) Ranade           (D) Veer Savarkar
Answer (b)

1327. When was First War of Independence fought?
(a) 1757             (b) 1857             
(c) 1957                 (d) None of these
Answer(b)

1328. Who was a great leader of the Freedom Movement?
(a) Bal Gangadhar Tilak                                       (b) Bipin Chandra Pal 
(c) Lala Lajpat Rai                                                  (d) All of the above
Answer(d)

1329. Who helped the British in their policy of divide and rule?
(a) Sir Syed Ahmed                                                     (b) M.A. Jinnah
(c) Aga Khan                                                                 (d) All of the above
Answer(d)

1330. What is 1757 famous for?
(a) Battle of Panipat                                                   (b) Battle of Plassey
(c) First War of Independence                                (d) Birth of Mahatma Gandhi
Answer (b)

1331. Whom did Mahatma Gandhi regard as his heir?
(a) Indira Gandhi                                           (b) Subhas Chandra Bose
(c) Jawaharlal Nehru                                     (d) Rajagopalachari
Answer(C)

1332. Who is the hero of Quit India Movement?
(a) Mahatma Gandhi                                        (b) Jawaharlal Nehru
(c) Subhash Chandra Bose                              (d) Jaiprakash Narain
Answer (D)

1333. Who did not agree with Mahatma Gandhi's policy of non-violence?
(a) Jaiprakash Narain                                       (b) Subhash Chandra Bose
(c) Bhagat Singh                                                 (d) All of the above
Answer (B)

1334. Who was born in 1847?
(a) Independence of India                                          (b) Annie Besant
(c) Mahatma Gandhi                                                   (d) None of these
Answer (B)

1335. Who was Annie Besant?
(a) A member of Fabian Society            (b) A member of Theosophical Society
(c) President of Indian National Congress   (d) All of the above
Answer (D)

1336. Whose father also became President of the Indian National Congress?
(a) Mahatma Gandhi                                           (b) Subhash Chandra Bose
(c) Jawaharlal Nehru                                             (d) None of the above
Answer (C)

1337. Which lady became the President of the Indian National Congress?
(a) Kasturba Gandhi                                            (b) Sucheta Kriplani
(c) Sarojini Naidu                                                     (d) None of the above
Answer: (C)

1338. Which woman was not the President of the Indian National Congress?
(a) Annie Besant                                                  (b) Sarojini Naidu
(c) Indira Gandhi                                                    (d) None of the above
Answer: (D)

1339. Who was Annie Besant?
(a) A South Indian                                             (b) An English Lady
(c) A Bengali woman                                         (d) None of the above
Answer: (B)

1340. Which Englishmen are responsible for the independence of India?
(a) Elmund Burke                                               (c) Hume
(b) Macaulay                                                        (d) All of the above
Answer: (D)

1341. Who was Annie Besant?
(a) Many times traveller all over the world     
(b) A rebel and reformer
(c) A great orator and inspired leader            
(d) All of the above
Answer: (D)

1342. Who said, "Without Hinduism Indian has no future"?
(a) Mahatma Gandhi                                             (b) Max Mueller
(c) Annie Besant                                        (d) Guruji Golwalker
Answer: (C)

1343. Who were predecessors of the Indian National Congress?
(a) Indian Association                                  (b) British Indian Association
(c) Both                                                              (d) Neither
Answer: (C)

1344. What was the result of the revolt of 1857?
(a) The passionate claim of the Europeans to dominate
(b) The passionate claim of the Indians to equality
(c) Both                                                                         
(d) Neither
Answer: (C)

1345. Who has acquired a permanent niche within the heart-temple or "Hridaya mandir" of the Indian Nation?
(a) Kasturba Gandhi                                      (b) Sarojini Naidu
(c) Annie Besant                                           (d) All of the above
Answer: (D)

1346. About whom did Mahatma Gandhi say? "She is one of the greatest orators of the world, because she speaks what she believes, acts according to what she speaks".
(a) Sarojini Naidu                                          (b) Indira Gandhi
(c) Annie Besant                                             (d) None of these
Answer: (C)

1347. Who was Allan Octavian Hume?
(a) A benevolent. British civilian                         
(b) Founder of the Indian National Congress
(c) Both                                                                       
(d) Neither
Answer: (C)

1348. When was the first session of the Indian National Congress held?
(a) December 27, 1885                       (b) December 25, 1885
(c) December 31, 1885                    (d) None of the above
Answer: (A)

1349. When was Mahatma Gandhi born?
(a) October 2, 1869                         (b) October 2, 1879
(c) October 2, 1859                        (d) None of the above
Answer: (A)

1350. Where was the first session of the Indian National Congress held?
(a) Kolkata              (b) Mumbai           
(c) Chennai                      (d) Delhi
Answer: (B)
<Previous ><01, .... 515253, 54, 55, 56,.....899091><Next >

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment