Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -6

126.The architect who worked along with Edwin Lutyens for the construction of Parliament Building Complex:
(a) Herbert Baker (b) Henri Irwin
(c) William Emerson (d) Le Courbusier
Answer: (a)

127. Which river is mentioned for the largest number of times in Rig Veda?
(a) Ganga (b) Indus
(c) Narmada (d) Kaveri
Answer: (b)

128.Buddha was born at:
(a) Saranath  (b) Lumbini
(c) Bodh Gaya (d) Kushinagara
Answer: (b)

129.Who was the ruler of Taxilla when Alexander invaded India?
(a) Porus (b) Bimbisara
(c) Ambhi (d) Seleucus
Answer: (c)

130.Bahmani kingdom was established during the period of:
(a) Feroz Shah Tughlaq          (b) Muhammad bin Tughlaq
(c) Ghiassuddin Tughlaq         (d) None of these
Answer: (b)

131. By race, Sher Shah is a/an:
(a) Turkish (b) Persian
(c) Afghan  (d) Chinese
Answer: (c)

132.The woman who dominated in the political scenario during the reign of Jehangir was:
(a) Mumtaz  (b) Anarkali
(c) Nur Jehan (d) Jodha Bhai
Answer: (c)

133.The founder of Asiatic Society of Bengal in 1784?
(a) AO Hume (b) Warren Hastings (c)
William Jones (d) HV Derozio
Answer: (c)

134. Bal Gangadhar Tilak published ‘Mahratha’ in .....language:
(a) Hindi (b) Marathi
(c) Urdu (d) English
Answer: (d)

135.The Viceroy when the partition of Bengal was repealed in 1911:
(a) Minto I  (b) Hardinge II
(c) Chelmsford  (d) Reading
Answer: (b)

136.The first to become the President of the Indian National Congress:
(a) Dadabhai Navroji (b) W.C.Bannerjee
(c) Gandhiji (d) A.O.Hume
Answer: (b)

137. In which year Gandhiji conducted his last Satyagraha?
(a) 1945 (b) 1946 
(c) 1947 (d) 1948
Answer: (d)

138.Who raised the slogan ‘Inquilab Zindabad’ for the first time?
(a) Lajpath Rai   (b) Subhas Chandra Bose
(c) Bhagat Singh (d) Motilal Nehru
Answer: (c)

139.In which year Congress passed the Quit India Resolution?
(a) 1945 (b) 1943 
(c) 1942 (d) 1940
Answer: (c)

140.The first Indian president to exercise franchise in Lok Sabha elections:
(a) KR Narayanan (b) Dr Radhakrishnan
(c) V.V.Giri (d) APJ Abdul Kalam
Answer: (a)

141.Who among the following Prime Ministers administrative units of India?
(a) Jawaharlal Nehru (b) Rajiv Gandhi
(c) A.B.Vajpayee  (d) None of these
Answer: (c)

142.Which Schedule was added by 74th amendment?
(a) 12th (b) 10th 
(c) 9th (d) 11th
Answer: (a)

143.The number of elected members in Rajya Sabha at present:
(a) 250 (b) 245 
(c) 240 (d) 233
Answer: (d)

144.Where is the headquarters of State Bank of India?
(a) Kolkata (b) New Delhi
(c) Mumbai (d) Chennai
Answer: (c)

145. “Breviry is soul of wit”-This statement was made by:
(a) Shakespeare (b) Churchill
(c) Russel (d) Bernard Shaw
Answer: (a)

146.Which disease is known as ‘Black death’?
(a) Plague P (b) AIDS
(c) Leprocy (d) Tuberculosis
Answer: (a)

147.Which organism has the most developed brain?
(a) Chimpanzee (b) Human
(c) Gorilla (d) Baboon
Answer: (b)

148. ‘The queen of spices’:
(a) Pepper (b) Turmeric
(c) Saffron (d) Cardomom
Answer: (d)

149.Turpentane is obtained from:
(a) Teak  (b) Ricinus
(c) Pinus (d) Bamboo
Answer: (c)

150.The first Governor of Kerala:
(a) B.Ramakrishana Rao (b) P.S.Rao
(c) V.V.Giri (d) None of these
Answer: (a)
<Previous Page><01, .... 0405, 06, 07, 08,.....899091><Next Page>

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment