∗Railway Group D Exam Preparation ∗∗∗  ∗CIVIL POLICE OFFICER - MODEL QUESTIONS & ANSWERS ∗∗∗ 

Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -59

1451.  Who started the Ahmediya Sabha?
(a) Syed Ahmed Khan
(b) Abdul Latif
(c) Mirza Ghulam Ahmed
(d) Muhammad Iqbal
Answer: (c)

1452. Who started the daily "The Hindu' in 1878?
(a) BG Tilak (b) G Subramanya Iyer
(c) VD Savarkar (d) None of these
Answer: (b) 

1453. Who started the journal'New India'?
(a) Sarqjini Naidu                         (b) Annie Besant
(c) Madam Bhikaji Cama              (d) Aruna Asaf Ali
Answer: (b)

1454. Who said 'Swarajra is my birth right'?
(a)Sardar Patel      (b) Gandhÿi
(c) Nehru     (d) BG Tilak
Ans: (d)

1455. Who started Bhoodan Movement?
(a) Nehru                (b) Gandhÿi
(c) Vinoba Bhave  (d) Sardar Patel
Ans: (c) 

1456. Who said this "The individual must die so that India may live, today I must die so that India may win freedom and glory'?
(a)Bhagat Singh    (b) Jatin Das
(c) Raj Guru            (d) Mangal Pandey
Ans: (b) 

1457. Who shot dead Michael O'Dyer to avenge for the Jallian Walla Bagh Massacre? 
(a) Bhagat Singh              (b) Suiya Sen
(c) Chandrasekhar Azad  (d) Uddam Singh
Ans: (d) 

1458. Who were hanged along with Bhagat Singh?
(a) Surya Sen and Prafulla Chakri
(b) Surya Sen and Khudiram Bose
(c) Khudiram Bose and Lata Hardayal
(d) Raj Guru and Sukhdev
Ans: (d) 

1459. Who were the Ali Brothers in the
(a) Muhammad Ali and Rehmat Ali
(b) Rehmat Ali and Shoukat Ali
(c) Shoukat Ali and Muhammad Ali
(d) None of these
Ans: (c) 

1460. Who were the Bose brothers in the
(a) Sarath Chandra Bose and Rash Behari Bose
(b) Khudiram Bose and Rash Behari Bose
(c) Sarath Chandra Bose and Subash Chandra Bose
(d) Nanda Lai Bose and Ananda Mohan Bose
Ans: (c) 

1461. Who persuaded Governor General William Bentick to abolish Salt in 1829?
(a) Iswar Chandra vidya sagar
(b) Ram Mohan Roy
(c) Vivekananda
(d) Dayananda Saraswathi
Ans: (b) 

1462. who popularised the worship of Ganapathi in Maharashtra?
(a) B R Ambedkar   (b) B G Tilak
(c) K T Telang           (d) V D Savarkar
Ans: (b) 

1463. Who prepared the draft of the Quit India revolution?
(a) Mahatma Gandhi            (b) Jawaharlal Nehru
(c) Maulana Azad             (d) Sardar Patel
Ans: (b) 

1464.Who presided over the all party conference in 1928?
(a)Motilal Nehru (b) M A Ansari
(c) Rajendraprasad (d) Jawaharlal Nehru
Ans: (b)

1465.Who presided over the second session of INC?
(a)WC Bannerjee (b) AO Hume
(c) SN Bannerjee (d) Dadabhai Navroji
Ans: (d) 

1466.  Who published Al Hilal and Al Balagh?
(a) Badshah Khan           (b) Muhammad Ali
(c) Muhammad Iqbal     (d) Abul Kalam Azad
Ans: (d) 

1467. Who put forwarded the 'fourteen point formula'?
(a) Muhammed Ali Jinnah             (b) Nehru
(c) Gandhjji                                     (d) Rajagopalachari
Ans: (a) 

1468. Who raised the slogan 'Inquilab Zindabad' for the first time?
(a) Lajpath Rai                    (b) Subhash Chandra Bose
(c) Bhagat Singh                   (d) Motilal Nehru
Ans: (c) 

1469. Who represented Hindu community in the Second Round Table Conference'?
(a)Savarkar             (b) SP Mukharjee
(c) Madan Mohan Malavya     (d) Hedgewar
Ans: (c) 


1470. Who said'Give me blood, I shall give you freedom’
(a)Netaji Bose        (b) Gandhyi
(c) Nehru               (d) Sardar Patel
Ans: (a) 

1471. Who said'Go back to Gita'?
(a) Dayanand Saraswathy          (b) Aurobindo Ghosh
(d) Ram Mohun Roy                     (c) Vivekananda
Ans: (c) 

1472. Who said 'Go back to Vedas'?
(a) Vivekananda                               (b) Dayanand Saraswathy
(c) Raja Ram Mohan Roy                (d) Sankarachaiya
Ans: (b) 

1473. Who said 'Political freedom is the life birth of a nation’
(a)Gandhÿi (b) Aurobindo Ghosh
(c) Subash Bose    (d) Vivekananda
Ans: (b) 

1474. Who wrote the national song of India?
(a) Iqbal                                                      (b) Tagore
(c) Bankira Chandra Chatterjee           (d) None of these
Ans: (c) 

1475. Who, along with Khuriram Bose, threw a bomb at a carriage believed to be carrying Kingsford, an unpopu­lar judge at Mussafarpur ?
(a)  Chandrasekhar Azad                    (b) Bhagat Singh
(c) Uddham Singh                                  (d) Prahdla Chakri
Ans: (d) 
<Previous ><01, .... 565758, 59, 60, 61, .....899091><Next >

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links

No comments:

Post a Comment