Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -7

151. Mahatma Gandhi Setu is across the river.....
(a) Ganga (b) Yamuna
(c) Sone (d) Gandak
Answer: (a)

152. Goa was formerly a ..... colony:
(a) French (b) Dutch
(c) Portuguese  (d) British
Answer: (c)

153. Which is a hydro- electric project in Jammu and Kashmir?
(a) Tehri            (b) Salal 
(c) Jayakwadi  (d) Thein
Answer: (b)

154. The city which is situated near to the centre of India:
(a) Nagpur (b) Mumbai
(c) Nasik (d) Aurangabad
Answer: (a)

155. Old names of Orissa (Odisha):
(a) Magadha, Utkala (b)Dakshina Kosala, Vaji
(c) Kalinga, Utkala (d) Kamarupa, Kalinga
Answer: (c)

156. The Ministry of EMS was the first to be dismissed under Article 356 of the constitution .It was in
(a) 1957 (b) 1959 
(c) 1958 (d) 1960
Answer: (b)

157 .In which river is Peechi Dam?
(a) Manali (b) Chaliyar
(c) Kabani (d) Pamba
Answer: (a)

158. Christine Madeleine Odette Lagarde is the new
Managing Director of:
(a) IBRD (b) IFC
(c) ADB (d) IMF
Answer: (d)

159.The venue of 2022 World Cup Football:
(a) Russia (b) Brazil
 (c) India  (d) Qatar
Answer: (d)

160.The first Life Time Achievement Award of Kerala Sahithya Pravarthaka Sahakarana Sangham was declared to Thakazhy and..........:
(a) Vayalar Ramavarma
(b) Vaikkom Muhammad Basheer
(c) Kamala Surayya
(d) Ayyappapanicker
Answer: (a)

161.The headquarters of Malabar district during the British regime:
(a) Farock (b) Kozhikode
(c) Thalassery (d) Kannur
Answer: (b)

162. The museum at East Hill in Kozhikode is named after:
(a) Sardar KM Panicker             (b) VK Krishnamenon
(c) Sakthan Thampuran            (d) Pazhassi Raja
Answer: (d)

163. Father of Plastic Surgery:
(a) Atreya (b) Charaka
(c) Susruta (d) None of these
Answer: (c)

164. The last king of Maurya dynasty:
(a) Brihadratha (b) Dhanananda
(c) Devabhuti (d) Asoka
Answer: (a)

165. The political guru of Gopala Krishna Gokhale:
(a) Dadabhai Navroji                     (b) Surendranath Bannerjee
(c) Rajaram Mohun Roy               (d) M.G.Ranade
Answer: (d)

166.Who among the following was not a member of the Constituent Assembly?
(a) SP Mukherjee (b) S Radhakrishnan
(c) KM Munshi (d) Mahathma Gandhi
Answer: (d)

167.Atal Behari Vajpayee was elected to Lok Sabha from four different administrative units of Gujarat, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh and ........
(a) Punjab (b) Haryana 
(c) Bihar (d) Delhi
Answer: (d)

168.How many banks were nationalised by Indira Gandhi in 1980:
(a) 14 (b) 6 
(c) 12 (d) 10
Answer: (b)

169.Who wrote ‘Hindu View of Life’?
(a) Rajendraprasad (b) Dr.Radhakrishnan
(c) KR Narayanan (d) SD Sharma
Answer: (b)

170.The year of Jallianwala Bagh Tragedy:
(a) 1920 (b) 1917 
(c) 1918 (d) 1919
Answer: (d)

171.Odontology is related to:
(a) Eyes (b) Ears 
(c) Skin (d) Teeth
Answer: (d)

172.The first computer game:
(a) Spacecraft (b) Space bar
(c) Space War (d) Space Shuttle
Answer: (c)

173.The scientific name of Lotus:
(a) Nelumbo nucifera            (b) Occimum sanctum
(c) Vitis vinifera                       (d) Oriza sativa
Answer: (a)

174.Which one of the following is an insectivorous plant?
(a) Vanda (b) Pandanus
(c) Ficus (d) Nepenthes
Answer: (d)

175. Which organ helps to balance pH value of human body?
(a) Kidney (b) Heart
(c) Liver (d) Lungs
Answer: (a)
<Previous Page><01, .... 0506, 07, 08, 09,.....899091><Next Page>A

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment