∗പോലീസ് വകുപ്പിലെ സിവിൽ പോലീസ് ഓഫീസർ / വുമൺ പോലീസ് കോൺസ്റ്റബിൾ (കാറ്റഗറി 653/2017,657/2017)തസ്തികകളുടെ 26-05-2018 ശനിയാഴ്ച തീരുമാനിച്ചിരുന്ന പരീക്ഷ മാറ്റി വെച്ചിരിക്കുന്നു ∗∗∗ 

Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -67

1651. Tulu is a ….. language:
(a) Indo-Aryan (b) Dravidian
(c) Sino-Tibetan (d) Austric
Answer: (b)

1652. Chandranagar, a former European colony was added to the State of ……. in 1954.
(a) Andhra Pradesh (b) West Bengal
(c) Tamil Nadu          (d) Orissa
Answer: (b)

1653. The most abundant fruit in India:
(a) Jack fruit (b) Mango
(c) Guava (d) Apple
Answer: (b)

1654. Govind Ballabh Pant University of Agriculture & Technology is the first agricultural university in India. It is in the state of:
(a) Uttarakhand (b) Uttar Pradesh
(c) Himachal Pradesh (d) Haryana
Answer: (a)

1655. Dharavi, India’s lagest slum is in:
(a) Delhi (b) Mumbai
(c) Chennai (d) None of these
Answer: (b)

1656. Which port city in India is situated in Salsette island?
(a) Chennai (b) Mumbai
(c) Kolkatta (d) Visakhapatnam
Answer: (b)

1657. Nagarjuna Srisailam sanctuary is the largest ……. In India.
(a) snake park (b) tiger reserve
(c) lion safari park (d) deer park
Answer: (b)

1658. Parameswarakund is a place of pilgrimage in the state of:
(a) Assam (b) Meghalaya
(c) Manippur (d) Arunachal
Answer: (d)

1659. During the epic period which region in India was known as ‘Pragjyotisha’
(a)Orissa (b) Gujarat
(c) Assam (d) Bengal
Answer: (c)

1660. The first express way of India:
(a) Delhi-Kanpur                   (b) Ahmedabad-Vadodara
(c) Chennai-Tambaram          (d) Jaipur- Delhi
Answer: (b)

1661. Veeresalingam was a reformer in:
(a) Andhra Pradesh      (b) Utta Pradesh 
(c) Punjab                   (d) Tamil Nadu
Answer: (a)

1662. Who was known as ‘Socretes of Maharashtra’:
(a) Gopalakrishna Gokhale  (b) Pheroz Shah Mehta
(c) K.T.Telang                        (d) B.G.Tilak
Answer: (a)

1663. The new name of Sudhamapuri:
(a) Porbander (b) Gandhinagar
(c) Ahmedabad (d) Surat
Answer: (a)

1664. The setting for Rudyard Kipling’s ‘Jungle Book’:
(a)Manas National Park             (b) Shivpuri National Park
(c) Corbet National Park           (d) Kanha National Park
Answer: (d)

1665. The Virupaksha Temple is situated at:
(a) Puri (b) Mahabaleswar
(c) Hampi (d) Madurai
Answer: (c)

1666. The largest religion in Lakshadweep:
(a) Hinduism (b) Islam
(c) Christianity (d) Jainism
Answer: (b)

1667. The oldest municipal corporation in India:
(a) Delhi (b) Kolkatta
(c) Chennai (d) Allahabad
Answer: (c)

1668. Madurai is situated on the banks of the river:
(a) Cauveri (b) Vaigai 
(c) Siruvani (d) Krishna
Answer: (b)

1669. A hill station in India set up by Americans:
(a) Udagamandalam (b) Dehra Dun
(c) Kodaikanal (d) Shimla
Answer: (c)


1670. Which type of land form is occupied by the largest portion of India?
(a) Mountains (b) Hills
(c) Plateau (d) Plains
Answer: (d)

1671. Which country has the world’s highest percentage of arable land to the total geographical area:
(a) China (b) India
(c) Pakistan (d) Russia
Answer: (b)

1672. The approximate number of villages in India is —— lakhs.
(a) six (b) seven
(c) ten (d) nine
Answer: (a)

1673. ....... has the world’s largest cattle and buffalo population.
(a) China (b) Russia
(c) India (d) USA
Answer: (c)

1674. Sanjay Gandhi National Park is in:
(a) New Delhi (b) Mumbai
(c) Chennai (d) Allahabad
Answer: (b)

1675. The hottest period all over India:
(a) 3 p.m. (b) 1 p.m.
(c) 12.30 p.m. (d) 1.30 p.m.
Answer: (a)
<Previous ><01, .... 646566, 67, 68, 69, .....899091><Next >



Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment