Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -12

276. Which is a port town of Indus Valley Civilisation?
(a) Kalibangan (b) Lothal 
(c) Ropar (d) Mohenjodaro
Answer: (b)

277. The words ‘Satyameva Jayate’ is a part of:
(a) Mundakopanishad(b) Kenopanishad (c)
Brihadaranyopanishad (d) Katopanishad
Answer: (a)

278.The first human image worshipped in India:
(a) Mahavira (b) Kanishka
(c) Buddha (d) Asoka
Answer: (c)

279.Who founded the Kanva dynasty?
(a) Menander (b) Gondophernes
(c) Kanishka  (d) Vasudeva
Answer: (d)

280.The greatest king of Pala dynasty:
(a) Mahipala (b) Gopala
(c) Kumarapala (d) Dharamapala
Answer: (d)

281.Who imposed Jazia for the first time?
(a) Feroz Shah Tughlaq                  (b) Ghiassuddin Tughlaq
(c) Muhammad bin Tughlaq          (d) None of these
Answer: (a)

282.The real name of Shah Jahan:
(a) Salim (b) Murad
(c) Shuja (d) Khurram
Answer: (d)

283. The second Sikh Guru:
(a) Har Kishan  (b) Ram Das
(c) Angad (d) Arjun Dev
Answer: (c)

284.The Governor General when Calcutta medical college was founded:
(a) Canning (b) Cornwallis
(c) William Bentick (d) Dalhousie
Answer: (c)

285.The freedom fighter who was born in Mecca, Saudi Arabia:
(a) Rehmat Ali        (b) Syed Ahmed Khan
(c) Vinoba Bhave    (d) Abul Kalam Azad
Answer: (d)

286.The date in which Gandhiji started the Dandi March:
(a) 1930 April 12 (b) 1930 March 12
(c) 1930 May 12 (d) 1930 April 6
Answer: (b)

287.In which year the first meeting of AITUC was held?
(a) 1910 (b) 1920 
(c) 1921 (d) 1922
Answer: (b)

288.The president of India when India celebrated the Golden Jubilee of Independence:
(a) K.R.Narayanan (b) Zail Singh
(c) Sankar Dayal Sharma (d) None of these
Answer: (a)

289.In which year Jawaharlal Nehru and Chou En Lai of China signed Panch Sheel Agreement?
(a) 1953 (b) 1954 
(c) 1955 (d) 1956
Answer: (b)

290.The Constituent Assembly met for the first time on ......., 1946:
(a) December 1 (b) December 6
(c) December 9  (d) December 11
Answer: (c)

291.The maximum number of members that can be nominated by the president to the Lok Sabha from  Anglo Indian community:
(a) 12           (b) 2          
(c)14          (d) 5
Answer: (b)

292.The distribution of powers between centre and states has been copied from:
(a) Canada (b) Britain 
(c) USA (d) Ireland
Answer: (a)

293.The English Admiral who defeated the French fleet at Trafalgar in 1805 but lost his life:
(a) Wellington  (b) Arthur Wellesley (c)
Louis Mountbatten (d) Horatio Nelson
Answer: (d)

294.Nobel Prizes were given for the first time in:
(a) 1900 (b) 1901 
(c) 1896 (d) 1895
Answer: (b)

295.The permanent members of Security Council are USA, UK, Russia, France and.....
(a) Germany (b) Canada
(c) Italy (d) China
Answer: (d)

296.The day on which CV Raman announced the discovery of Raman effect is related to:
(a) National science day
(b) National technological day
(c) National integration day
(d) None of these
Answer: (a)

297.“Take care to get what you like, or you will be forced to like what you get’: These words are related to:
(a) Keats            (b) Socretes
(c) Shakespeare (d) George Bernard Shaw
Answer: (d)

298.King of hobbies:
(a) Philately  (b) Numismatics
(c) HAM Radio  (d) Reading
Answer: (a)

299.The term ‘ashes’ is related to:
(a) Chess (b) Football
(c) Volleyball (d) Cricket
Answer: (d)

300.The length of Marathon race is ...... miles and 385 yards.
(a) 26             (b)  34        
(c)28                 (d) 22
Answer: (a)
<Previous ><01, .... 1011, 12, 13, 14, .....899091><Next >

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here


No comments:

Post a Comment