Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -78

1926. In which country is Mansarovar?
(a) China                                             (b) India
(c) Pakistan                                        (d) Nepal
Answer: (a)

1927.  The place where Lord Krishna was born?
(a) Mathura                                     (b) Dwaraka
(c) Ayodhya                                    (d) Prayag
Answer: (a)

1928. The place which was temporary residence of Rama during the 14 years of exile?
(a) Ayodhya                                        (b) Lanka
(c) Kishkindha                                       (d) Nasik
Answer: (d)

1929. The place where Ganga, Yamuna and mythical Saraswati meet:
(a) Devaprayag                                    (b) Agra
(c) Haridwar                                        (d) Prayag
Answer: (d)

1930. The place where Lord Rama built a bridge across the sea:
(a) Rameswaram                                (b) Ayodhya
(c) Haridwar                                        (d) Nasik
Answer: (a)

1931. The train that covers the longest distance:
(a) Kerala Express                                 (b) Taj Express
(c) Vivek Express                                  (d) Himasagar Express
Answer: (a)

1932. Himasagar Express covers a distance of:
(a) 4000                                                  (b) 3751 km
(c) 2933                                                 (d) 3214
Answer: (b)

1933. The headquarters of Konkan Railway is Belapur House in:
(a) Navy Mumbai                              (b) Mangalore
(c) Chennai                                         (d) New Delhi
Answer: (a)

1934. The train that connects India and Pakistan:
(a) Maitri Express                        (b) Samjhota Express
(c) Shaheed Express                    (d) Taj Express
Answer: (b)

1935. Thar Express connects India and.....
(a) Bangladesh                               (b) Nepal
(c) Pakistan                                     (d) None of these
Answer: (c)

1936. Maitri Express connects India and:
(a) Nepal                                              (b) Pakistan
(c) Bangladesh                                   (d) None of these
Answer: (c)

1937. Which train runs between Attari (India) and Wagha (Pakistan) ?
(a) Thar Express                                     (b) Samjhota Express
(c) Maitri Express                                    (d) None of these
Answer: (b)

1938. The colour of Rajdhani Express trains:
(a) Red                                                     (b) Blue          
(c) Yellow                                                 (d) Green
Answer: (a)

1939. The colour of ordinary trains in India:
(a) Yellow                                               (b) Yellow
(c) Green                                                (d) Blue
Answer: (d)

1940. The distance of rails in metre gauge:
(a) 1000mm                                         (b) 1676 mm
(c) 762mm                                            (d) 610mm
Answer: (a)

1941. India is the birth place of four major religionsHinduism, Buddhism, Jainism and.......
(a) Parsi religion                                    (b) Bahai religion
(c) Shintoism                                           (d) Sikh religion
Answer: (d)

1942. The second  largest religion in India:
(a) Christianity                                            (b) Islam
(c) Sikh religion                                        (d) Parsi relgion
Answer: (b)

1943. The largest minority religion in India:
(a) Sikh religion                                          (b) Christianity
(c) Islam                                                      (d) Bahai religion
Answer: (c)

1944. The third largest religion in India:
(a) Christianity                                           (b) Islam
(c) Parsi religion                                     (d) Sikh religion
Answer: (a)

1945. India has the largest number of ........ in the world:
(a) Parsis                                                  (b) Bahais
(c) Sikhs                                                     (d) All of these
Answer: (d)

1946.  India has .......... largest number of Muslims in the world:
(a) Second                                    (b) Third
(c) Fourth                                     (d) Fifth
Answer: (b)

1947. The non-Mulim majority country with the largest Muslim population:
(a) Indonesia                                  (b) Bangladesh
(c) India                                            (d) USA
Answer: (c)

1948.  The Indian state with the largest percentage of Muslims:
(a) Kerala                                          (b) Uttar Pradesh
(c) Jammu Kashmir                          (d) Orissa
Answer: (c)

1949. Which Union Territory/State has the largest percentage of Muslims:
(a) Jammu Kashmir                                 (b) Kerala
(c) Lakshadweep                                     (d) Delhi
Answer: (c)

1950. Which region in India has some Christian majority states?
(a) Western                                                  (b) Southern
(c) Central                                                   (d) North East
Answer: (d)
<Previous ><01, .... 757677, 78, 79, 80, .....899091><Next >

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here


No comments:

Post a Comment