Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -56

1376. In which year Gopala Krishana Gokhale, the political guru of Gandhiji, passed away?
(a) 1913 (b) 1914 
(c) 1915 (d) 1916
Answer: (c)

1377. The first and last Indian to become the Governor General of independenr India:
(a)Mountbatten (b) Rajendraprasad
(c) Rajagopalachari(d) S Radhakrishnan
Answer: (c)

1378. India Councils Act of 1861 was passed during the tenure of:
(a)Dufferin (b) Dalhousie
(c) Canning (d) Mayo
Answer: (c)

1379. Name the nationalist leader who was born in Mecca:
(a)Maulana Abul Kalam  Azad      (b) Khan Abdul Ghaffar Khan
(c) Muhammad Ali Jinnah              (d) Muhammad Iqbal
Answer: (a)

1380. Who led the activities of the Theosophical Society in India?
(a)Aurobindo (b) Gandhiji
(c) Annie Besant (d) Vinoba Bhave
Answer: (c)

1381. Who was instumental in the integration of princely states after the independence?
(a) Sardar Patel (b) BR Ambedkar
(c) Baldev Singh (d) Lal Bahadur Shastri
Answer: (a)

1382. Who wrote ‘Gitarahasya’?
(a) Sardar Patel (b) Gandhiji
(c) Aurobindo (d) Bal Gangadhar Tilak
Answer: (d)

1383. Who was the founder of Muslim League?
(a) Muhammad Ali Jinnah      (b) Agha Khan
(c) Liaqat Ali Khan                (d) Muhammad Iqbal
Answer: (b)

1384. The first foreigner to become the president of INC?
(a)AO Hume (b) William Wedderburn
(c) George Yule (d) Alfred Webb
Answer: (c)

1385. The Viceroy who established two colleges for the education and political training of the Indian Princes:
(a)Dufferin (b) Mayo
(c) Minto(d) Curzon
Answer: (b)

1386. The Viceroy during the Dandi March of Gandhji:
(a)Wellington (b) Chelmsford
(c) Linlithgo    (d) Irwin
Answer: (d)

1387. Who said ‘Swarajya is my birth right’?
(a) Sardar Patel   (b) Gandhiji
(c) Nehru               (d) BG Tilak
Answer: (d)

1388. Who was called the hero of the Bardoli sathyagraha?
(a) Gandhiji             (b) Nehru
(c) Vinoba Bhave   (d) Sardar Patel
Answer: (d)

1389. Who was popularly called Rajaji?
(a)Rajendraprasad               (b) Rajagopalachari
(c) Raja Ram Mohun Roy    (d) Raj Guru
Answer: (b)

1390. Who was the political guru of Gopala Krishna Gokhale?
(a) Dadabhai Navroji       (b) WC Bannerjee
(c) SN Bannerjee               (d) MG Ranade
Answer: (d)

1391. Who was the president of Indian National Congress when it launched Quit India Movement?
(a) Subash Bose               (b) JB Kripalani
(c) Jawaharlal Nehru      (d) Abul Kalam Azad
Answer: (d)

1392. Who was the Viceroy when the grand coronation of George V was held at Delhi?
(a)Hardinge I      (b) Hardinge II
(c) Minto II          (d) Chelmsford
Answer: (b)

1393. The leader of national movement whose birth day is August 15:
(a)Vinoba Bhave (b) Bhagat Singh
(c) Sardar Patel   (d) Aurobindo Ghosh
Answer: (d)

1394. The Viceroy when the Doctrine of Lapse was officially withdrawn:
(a)Mayo        (b) Dufferin        
(c) Canning         (d) Curzon
Answer: (c)

1395. In which jail Gandhiji was imprisoned when he was arrested for salt satyagraha?
(a) Pune          (b) Nrw Delhi
(c) Kolkata     (d) Chennai
Answer: (a)

1396. In which year Gandhiji was arrested for the first time in India?
(a) 1917 (b) 1918 
(c) 1919 (d) 1920
Answer: (a)

1397. Whom Gandhiji called Rajarshi?
(a) Vinoba Bhave                           (b) D.K.Karve
(c) Purushotham Das Tandon   (d) Gokhale
Answer: (c)

1398. Who was the Viceroy when Diarchy was introduced in provinces as per the Govt of India Act, 1919?
(a)Reading (b) Hardinge II
(c) Wellington (d) Chelmsford
Answer: (d)

1399. Who is called the ‘mother of Indian nationalism’?
(a) Sarojini Naidu                 (b) Annie Besant
(c) Madam Bhikaji Cama    (d) Aruna Asaf Ali
Answer: (c)

1400. Who was known as ‘the lion of Punjab’?
(a)Bhagat Singh (b) Lajpath Rai
(c) Ajith Singh   (d) Chandrasekhar Azad
Answer: (b)
<Previous ><01, .... 535455, 56, 57, 58, .....899091><Next >

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Facts about India -Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment