Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -27

651. Which one of the ancient dynasties was famous for village administration?
(a) Chola                                              (b) Chera
(c) Pallava                                           (d) Pandya
Answer: (a)

652. The headquarters of the Asian Development Bank:
(a) Bangkok                                        (b) Manila
(c) Tokyo                                             (d) New Delhi
Answer: (b)

653. Ostrich is a native of:
(a)Ant arctica                                    (b) Africa
(c) Europe                                         (d) South America
Answer: (b)

654. The smallest flightless bird:
(a) Humming bird                             (b) Inaccessible Island Rail
(c) Robin                                               (d) Emu
Answer: (b)

655. Who said “Othermen live to eat, I eat to live”?
(a) Gandhiji                                          (b) Shakespeare
(c) Bernard Shaw                               (d) Socrates
Answer: (d)

656. The scentific unit used to denote the speed of a ship:
(a) Knot                                                (b) Fathom
(c) Nautical mile                                (d) Mach number
Answer: (a)

657. The main metal cont ained in Sapphire:
(a) Iron                                               (b) Aluminium
(c) Copper                                          (d) Magnisium
Answer: (b)

658. One nautical mile=...... mile
(a) 1.1507                                        (b) 1.852
(c) 1.825                                            (d) 1.609
Answer: (a)

659. In Indian history, Hemachandra Bhargava is better known as
(a) Harsha                                          (b) Rana Pratap
(c) Shivaji                                            (d) Hemu
Answer: (d)

660. The chemical name of nitre:
(a) Pot asium nitrate                     (b) Sodium chloride
(c) Calcium chloride                      (d) Copper nitrate
Answer: (a)

661. The name Oxygen was given by:
(a) Priestly                                         (b) Edison
(c) Lavoisier                                        (d) Cavendish
Answer: (c)

662. The largest non-capit al city in South India:
(a) Chennai                                         (b) Kochi
(c) Coimbatore                                  (d) Madurai
Answer: (c)

663. The ship which carried the first Indian mission to Ant arctica led by S.Z.Qasim:
(a) M V Polar Circle                        (b) M V Polar Bird
(c) M.V.Thuleland                           (d) M.V.Magdalena
Answer: (a)

664. The 8th city of Delhi:
(a) Purana Qila                                    (b) Shajahanabad
(c) Siri                                                    (d) New Delhi
Answer: (d)

665. The first muslim to become the chief justice of India:
(a) Zakkir Hussain                              (b) A.M.Ahmadi
(c) M.Hidayatullah                               (d) I.C.Shaw
Answer: (c)

666. Who said: “Superstition is the religion of feeble minds”?
(a) George Bernard Shaw                    (b) Edmund Burke
(c) T.H.Huxley                                         (d) Bertrand Russel
Answer: (b)

667. The defeated candidate in the history of Indian Presidential elections who
got the highest percentage of votes:
(a) V.V.Giri                                               (b) Zakkir Hussain
(c) T.N.Seshan                                        (d) Neelam Sanjiva Reddy
Answer: (d)

668. Which organisation is related to the International Literacy Day?
(a) UNESCO                                           (b) UNICEF
(c) Red Cross                                           (d) UNEP
Answer: (a)

669. The number of members in Rajyasabha representing the states of the Indian
Union at present:
(a) 250                                                         (b) 233
(c) 229                                                         (d) 226
Answer: (c)


670. The Dome of the Rock in Jerusalem is a sacred monument of the:
(a) Jews                                                      (b) Muslims
(c) Christians                                            (d) Parsis
Answer: (b)

671. Gandhiji lived in South Africa during the period:
(a) 1893-1915                                           (b) 1893-1914
(c) 1893-1917                                           (d) 1893-1920
Answer: (b)

672. Which prophet had a revelation at mount Sinai?
(a) Jesus Christ                                          (b) Mohammed
(c) Moses                                                    (d) Bahavulla
Answer: (c)

673. One mile=......feet
(a) 5280                                                  (b) 6080
(c) 5820                                                    (d) 6800
Answer: (a)

674. Saddle Peak which is the highest peak in Andaman and Nicobar group of
islands. It is located in:
(a) North Andaman                              (b) Middle Andaman
(c) Car Nicobar                                        (d) Great Nicobar
Answer: (a)

675. Who was the King of Britain during the Delhi Durbar of 1911?
(a) George VI                                             (b) George V
(c) Edward VIII                                         (d) Charles II
Answer: (b)
<Previous ><01, .... 242526, 27, 28, 29, .....899091><Next >

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment