Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers - 9

201. Earth is called:
(a) Yellow planet (b) Red Planet
(c) Green Planet (d) Blue Planet
Answer: (d)

202. The capital of Czech Republic:
(a) Prague (b) Berlin
(c) Reykjavik (d) Athens
Answer: (a)

203. Kalaalit Nunat is the official name of .....in native language:
(a) Greenland (b) Denmark
(c) Iceland (d) Norway
Answer: (a)

204. ‘7 Race Cource Road’ is the official residence of ...... of India.
(a) President (b) Prime Minister
(c) Speaker          (d) Leader of opposition
Answer: (b)

205. The country helped for the construction of Bokaro steel plant:
(a) Japan              (b) Former Soviet Union
(c) USA                  (d) Canada
Answer: (b)

206. Which soil is also known as ‘Regur soil’?
(a) Laterite (b) Red soil
(c) Black soil (d) Alluvial soil
Answer: (c)

207. Indira Sagar dam is in:
(a) Narmada (b) Tapti
(c) Kshipra (d) Ganga
Answer: (a)

208. Trishna National Park is in:
(a) Tripura (b) Manipur
(c) Meghalaya (d) Nagaland
Answer: (a)

209. Kalimpong is a hill station in:
(a)West Bengal (b) Uttar Pradesh
(c) Uttarakhand (d) Himachal Pradesh
Answer: (a)

210.The distance between the rails in broad gauge line:
(a) 1.67m (b) 1.4m 
(c) 1 m (d) 762 mm
Answer: (a)

211.Who sacked Nalanda University in the 12th century?
(a) Sher Shah (b) Bakthiyar Khilji
(c) Balban (d) Iltutmish
Answer: (b)

212.Who led Swethambara sect of Jainism after schism?
(a) Bhadrabahu (b) Jamali
(c) Kharavela (d) Sthulabahu
Answer: (d)

213.The founder of the Satavahana dynasty:
(a) Dantidurga (b) Simuka
(c) Simhavishnu (d) Vasudeva
Answer: (b)

214.What was the real name of Sher Shah?
(a) Ulugh Khan (b) Nasiruddin
(c) Farid            (d) Salim
Answer: (c)

215.Guru Nanak was born in:
(a) 1469 (b) 1539 
(c) 1479 (d) 1459
Answer: (a)

216.The Viceroy when Muslim League was formed in 1906:
(a) Minto II (b) Hardinge II
 (c) Chelmsford (d) Chelmsford
Answer: (a)

217.The first person to be appeared in the stamp of independent India:
(a) Nehru (b) Sardar Patel
(c) Mahathma Gandhi (d) Rajendraprasad
Answer: (c)

218.Who was known as ‘the lion of Punjab’?
(a) Bhagat Singh (b) Lajpath Rai
(c) Ajith Singh      (d) Chandrasekhar Azad
Answer: (b)

219.In which year Gandhiji withdrew from active politics and devoted to constructive programmes:
(a) 1934 (b) 1935 
(c) 1936 (d) 1937
Answer: (a)

220.The first session of the Constituent Assembly was held in:
(a) 1944 (b) 1945 
(c) 1946 (d) 1947
Answer: (c)

221.The president of India who signed in the declaration of internal emergency:
(a) Rajendraprasad (b) Dr.Radhakrishnan
(c) Fakruddin Ali Ahmed (d) None of these
Answer: (c)

222.Whose resting place is ‘Veer Bhumi’?
(a) Indira Gandhi (b) Rajiv Gandhi
(c) Lal Bahadur Shastri (d) Narasimha Rao
Answer: (b)

223.Rajya Sabha was formed on 3rd April,........
(a) 1947 (b) 1948 
(c) 1950 (d) 1952
Answer: (d)

224.The law making procedure in India has been copied from:
(a) Ireland (b) USA 
(c) Britain (d) Canada
Answer: (c)

225. Fourteen Indian banks were nationalised in:
(a) 1980 (b) 1949 
(c) 1959 (d) 1969
Answer: (d)
<Previous ><01, .... 0708, 09, 10, 11, .....899091><Next >

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment