Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -50

1226. The Simla Agreement was signed between India and Pakistan on July 2,.....
(a) 1969                                                     (b) 1970
(c) 1971                                                     (d) 1972
Answer: (d)

1227. Central Potato Research Institute is at:
(a) New Delhi                                         (b) Kanpur
(c) Shimla                                               (d) Dharamsala
Answer: (c)

1228. ......is a dance form in Himachal Pradesh.
(a) Bhangra                                               (b) Luddi Dance.
(c) Kuchipudi                                            (d) Bharatnatyam
Answer: (b)

1229. Nathpa Jhakri Project (1500 MW) in ......river.
(a) Sutlej                                                   (b) Beas
(c) Jhulum                                                 (d) Chenab
Answer: (a)

1230. The first state in India to ban plastic:
(a) Punjab.                                                    (b) Himachal Pradesh
(c) Haryana                                                      (d) Goa
Answer: (b)

1231. Himachal Pradesh is the state where the polling for the first general election was started. It was in.....
(a) 1949                                                    (b) 1950
(c) 1951                                                     (d) 1952
Answer: (c)

1232. India’s first carbon-free state:
(a) MP                                                        (b) UP
(c) Haryana                                              (d) HP
Answer: (d)

1233. The main language of Himachal Pradesh:
(a) Hindi                                                    (b) Dogri
(c) Punjabi                                                  (d) Bodo
Answer: (a)

1234. The highest post office in the world:
(a) Kulu                                                          (b) Hikkim
(c) Manali                                                      (d) Shimla
Answer: (b)

1235. The highest state capital in India:
(a) Srinagar                                                (b) Lucknow
(c) Shimla                                                   (d) Lucknow
Answer: (c)

1236. India’s first large scale Iron & steel factory was established at
(a) Jamshedpur.                                      (b) Ranchi
(c) Sindri                                                   (d) Dhanbad
Answer: (a)

1237. The headquarters of the National Coal Development Corporation:
(a) Dhanbad                                            (b) Ranchi
(c) Jamshedpur                                       (d) Sindri
Answer: (b)

1238. Which tiger reserve is in Jharkhand?
(a) Palamau                                              (b) Sariska
(c) Nagarjuna                                           (d) None of these
Answer: (a)

1239. The first fertilizer factory in independent India was established at:
(a) Ranchi                                               (b) Sindri
(c) Hasaribagh                                         (d) Jamshedpur
Answer: (b)

1240.  The first ISO 9005 certified city in India:
(a) Chandigarh                                          (b) Bangalore
(c) Ranchi                                                     (d) Jamshedpur.
Answer: (d)

1241. ...... is a Uranium mine in Jharkhnad:
(a) Jharia                                                      (b) Banduhurang
(c) Koderma                                                    (d) Raniganj
Answer: (b)

1242. The only town in India whose municipality is governed by a corporate house.
(a) Jamshedpur                                         (b) Ranchi
(c) Hasaribagh                                           (d) Dhanbad
Answer: (a)

1243. The first well-planned industrial city of India:
(a) Palamau                                                    (b) Dhanbad
(c) Ranchi                                                        (d) Jamshedpur
Answer: (d)

1244. India’s biggest explosives factory is at:
(a) Ranchi                                               (b) Gomia
(c) Sindri                                                 (d) Jamshedpur
Answer: (b)


1245. Which city is commonly called “Tata Nagar”?
(a) Ranchi                                                (b) Dhanbad
(c) Jamshedpur                                      (d) Sindri
Answer: (c)

1246. Koderma mines is famous for:
(a) Mica                                 (b) Gold
(c) Silver                                (d) Zinc
Answer: (a)

1247. Jharkhand is known as the ...... state of India:
(a) Tiger                                (b) Mineral
(c) Forest                              (d) Gold
Answer: (b)

1248. What is mainly obtained from Jharia mines?
(a) Uranium                             (b) Iron
(c) Coal                                      (d) Petroleum
Answer: (c)

1249. Jharkhand is the ..... state of India:
(a) 25th                                      (b) 26th
(c) 27th                                      (d) 28th
Answer: (d)

1250. Jaduguda mines is related to:
(a) Uranium                                 (b) Coal
(c) Petroleum                               (d) Mica
Answer: (a)
<Previous ><01, .... 474849, 50, 51, 52, .....899091><Next >

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment