Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -19

451. The first woman to get Nobel Prize:
(a) Bertha Von Suttner (b) Marie Curie
(c) Selma Lagerlof (d) Pearl S Buck
Answer: (b)

452. The second to become Secretary General of United Nations:
(a) Dag Hammarskjold (b) Trygve Lie
(c) U Thant (d) Kurt Waldheim
Answer: (a)

453. National Sport s day is observed on August 29. It is the birth day of:
(a) Major Dhyan Chand (b)Lala Amarnath
(c) V ivekananda       (d) K.Jadhav
Answer: (a)

454. “I have nothing to of fer but blood , toil, tears and sweat” Who is related to this st atement?
(a) Subhas Chandra Bose   (b) Napoleon
 (c) Winston Churchill (d) Gandhiji
Answer: (c)

455. The founder of Kolkata:
(a) Fracis Martin (b) Francis Dey
(c) Job Charnok (d) Robert Clive
Answer: (c)

456. The author of ‘Manimekhalai’:
(a) Nagarjuna (b) Tholkappiar
(c) Satt anar (d) Atula
Answer: (c)

457.  Who discovered steam engine?
(a) James Watt (b) Daimler
(c) Chrystler (d) Benz
Answer: (a)

458. Who was called ‘African Gandhi’?
(a) Kenneth Kounda                 (b) Nelson Mandela
(c) Julius Nyerere                    (d) Patrice Lumumba
Answer: (a)

459. King of Metals:
(a) Iron (b) Silver
(c) Arsenic (d) Gold
Answer: (d)


460. Land of Marble:
(a)Italy (b) Canada
(c) Norway (d) Japan
Answer: (a)

461. The venue of the first Winter Olympics:
(a) Chamonix (b) St.Mortiz
(c) S t.Placid (d) Oslo
Answer: (a)

462. The first W orld War commenced in:
(a) 1912 (b) 1918
(c) 1917 (d) 1914
Answer: (d)

463. Lexicography is related to:
(a) Map making (b) Law making
(c) Dictionary (d) None of these
Answer: (c)

464. Water boils at ......Kelvin.
(a) 96 (b) 100
(c) 273 (d) 373
Answer: (d)

465.  Frequency of sound is measured in:
(a) Coloumb (b) Hertz
(c) Decibel (d) Dyne
Answer: (b)

466. The full form of ‘PDF”:
(a) Print able Document Formatting
(b) Port able Document Formatting
(c) Page Document Format
(d) Print able Document Form
Answer: (b)

467. Water has maximum density at .... degree celcius:
(a) 0                   (b) 4
(c) 25                   (d) 100
Answer: (b)

468. The main fuel that provided energy during the Industrial Revolution:
(a) Diesel (b) Petrol
(c) Coal (d) Peat
Answer: (c)

469. The alloy used to make pendulum of clocks:
(a) Invar (b) Alnico
(c) Electrum (d) Amalgum
Answer: (a)


470. The botanical name of Pipal tree (national tree of India)
(a) Ficus religiosum                    (b) Ficus bengalensis
(c) Cassia fistula                          (d) Azadirachta indica
Answer: (b)

471. Who is regarded as the father of ‘Green Revolution in the world’?
(a) Norman E Borlaug               (b) MS Swaminathan
(c) William Gaud                       (d) None of these
Answer: (a)

472. The slowest fish:
(a) Sail fish (b) Mackeral
(c) Seahorse (d) Tuna
Answer: (c)

473. Which organ helps the birds to sing?
(a) Tounge (b) Beak
(c) Syrinx (d) Nose
Answer: (c)

474. The smallest planet:
(a) Earth (b) Venus
(c) Mars (d) Mercury
Answer: (d)

475. The time t aken by  earth to complete one rotation:
(a) 23 hours 40 minutes 56 seconds
(b) 24 hours 56 minutes 4.091 seconds
(c) 23 hours 56 minutes 4.091 seconds
(d) 23 hours 46 minutes 40 seconds
Answer: (c)
<Previous ><01, .... 1718, 19, 20, 21, .....899091><Next >

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment