Wednesday, 20 December 2017

GENERAL KNOWLEDGE- Questions and Answers -47

1151. Chitharal Hills are in the state of:
(a) Kerala                 (b) Tamil Nadu
(c) Karnataka           (d) Goa
Answer: (b)

1152. Which one of the following is not a venue of ‘Kumbhamela’?
(a) Nasic                                                                 (b) Ujjain
(c) Haridwar                                                         (d) Varanasi
Answer: (d-Allahabad is the other one)

1153. The first memorial of a sati, found at Eran, is dated 510 B.C. Eran is in:
(a) Madhya Pradesh                                          (b) Uttar Pradesh
(c) Maharashtra                                                 (d) Bihar
Answer: (a)

1154. Pochampad in Andhra Pradesh is related to:
(a) Beginning of Panchayat Raj system
(b) Launching of Bhoodan Movement
(c) Conducting nuclear experiment
(d) Chipko Movement
Answer: (b)

1155. India Gate is situated in:
(a) Mumbai                                                      (b) Delhi
(c) Hyderabad                                                 (d) Chennai
Answer: (b)

1156. Scotland of the East:
(a) Shimla                                                         (b) Shillong
(c) Dharamsala                                               (d) Dispur
Answer: (b)

1157. Yakshagana is the dance form of:
(a) Tamil Nadu                                                    (b) Karnataka
(c) Andhra Pradesh                                           (d) Kerala
Answer: (b)

1158. Which state is known as the ‘Kohinoor of India’?
(a) Manipur                                                 (b) Madhya Pradesh
(c) Karnataka                                                 (d) Andhra Pradesh
Answer: (d)

1159.The first state in India to conduct elections to Panchayat Raj Institutions
after the 73 rd amendment of the Constitution was brought into effect:
(a) Rajastan                                                           (b) Andhra Pradesh
(c) Madhya Pradesh                                           (d) Kerala
Answer: (c)

1160.What percentage of the world area is occupied by India:
(a) 7.2                                                                         (b) 6.8
(c) 4.2                                                                         (d) 2.4
Answer: (d)

1161. Goa was formerly a ..... colony:
(a) French                                                (b) Dutch
(c) Portuguese                                        (d) British
Answer: (c)

1162. Who conquered Goa in 1510?
(a) Vasco da Gama                                 (b) Almeida
(c) Qutubddin Aibek                             (d) Albuquerq
Answer: (d)

1163. National Institute of Oceanography is in:
(a) Dabolim                                            (b) Murmugao
(c) Dona Paula                                       (d) None of these
Answer: (c)

1164. Goa was liberated from colonial rule in the year:
(a) 1960                                                  (b) 1961
(c) 1962                                                  (d) 1963
Answer: (b)

1165. The bird sanctuary in Goa is named after:
(a) Sanjay Gandhi                                   (b) Rajaji
(c) Dr. Salim Ali                                      (d) None of these
Answer: (c)

1166. Which is one of the principal languages in Goa?
(a) Dogri                                                     (b) Bodo
(c) Sindhi                                                    (d) Konkani
Answer: (d)

1167. Number of districts in Goa?
(a) 2                                                             (b) 3
(c) 4                                                              (d) 5
Answer: (a)

1168. Which state has the least number of members in Legislative Assembly?
(a) Manipur                                                  (b) Goa
(c) Nagaland                                                 (d) None of these
Answer: (d -Sikkim (32 MLAs))

1169. The Operation which liberated Goa from foreign rule:
(a) Operation Cactus                                    (b) Operation Blue star
(c) Operation Vijay                                       (d) Operation Thunderstorm
Answer: (c)

1170. Who called liberation of Goa as ‘Police action’?
(a) Kandeth                                                    (b) Jawaharlal Nehru
(c) Sardar Patel                                             (d) V K Krishnamenon
Answer: (d)

1171. The important river in Goa:
(a) Gaghra                                                        (b) Mandovi
(c) Bhima                                                          (d) Vaiga
Answer: (b)

1172. National Centre for Antractic and Ocean Research is in:
(a) Mumbai                                                          (b) Panaji
(c) Vasco da Gama                                              (d) Dabolim
Answer: (c)

1173. The state with Uniform Civil Code:
(a) Maharashtra                                                  (b) Gujarat
(c) Goa                                                                    (d) Tamil Nadu
Answer: (c)

1174. The first film of Amitabh Bachan was based on Goan revolution. Its name is:
(a) Dost                                                                    (b) Sholay
(c) Coolie                                                                (d) Saath Hindustani
Answer: (d)

1175. The first state in India where electronic voting machine was used in all the
constituencies for election:
(a) Kerala                                                                (b) UP
(c) MP                                                                       (d) Goa
Answer: (d)
<Previous ><01, .... 444546, 47, 48, 49, .....899091><Next >

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Modern India- Questions & Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment