Monday, 11 December 2017

Graduate Level Questions - 12

276. The 8th Schedule of Indian Constitution recognises   ———  languages.
(a) 20       (b) 25       (c) 18      (d) 22
Answer: (d)

277. The author of ‘Kim’ and ‘Jungle Book’:
(a) Rudyard Kipling          (b) Mark Twain
(c) Victor Hugo                    (d) Leo Tolstoy
Answer: (a)

278. Marry Todd was the wife of a famous US president. His name is:
(a) John F.Kennedy                       (b) Franklin D.Roosevelt
(c) Abraham Lincoln                    (d) George Washington
Answer: (c)

279.Who was the first transport minister in Kerala?
(a) KC George                           (b) KP Gopalan
(c) C Achuthamenon              (d) TV Thomas
Answer: (d)

280. The dam situated between Kuravan and Kurathi hills:
(a) Idukky                         (b) Idamalayar
(c) Mullaperiyar                  (d) Neyyar dam
Answer: (a)

281. Punnapra-Vayalar agitation was in:
(a) 1945         (b) 1946       (c) 1947       (d) 1948
Answer: (b)

282. Rajyasamacharam was published from:
(a) Kottayam                 (b) Kochi
(c) Kozhikode                 (d) Thalassery
Answer: (d)

283. The Malayalam film based on the theme of Rajan Case:
(a) Neythukaran                   (b) Piravi
(c) Swam                                 (d) Meenamasathile Sooryan
Answer: (b)

284.The ruler of Travancore who abolished Sucheendram Kaimukku:
(a) Uthram Tirunal          (b) Visakham Tirunal
(c) Sri Mulam Tirunal       (d) Swati Tirunal
Answer: (d)

285. The first athlete from Kerala to get Arjuna Award:
(a) PT Usha                    (b) TC Yohannan
(c) KC Elamma                 (d) Shyny Abraham
Answer: (b)

286. The first technopark in Kerala was established at:
(a) Chathamangalam                             (b) Kalamassery
(c) Thiruvananthapuram                       (d) Kochi
Answer: (c)

287. The capital of Pallavas:
(a) Madurai                (b) Kanchipuram
(c) Thanjavur            (d) Muziris
Answer: (b)

288. The place known as Land of 3’C’s- Land of Cake, Land of Cricket, Land of Circus?
(a) Kozhikode                (b) Thalassery
(c) Kochi                           (d) Kollam
Answer: (b)

289. The place where Parthasarathy Temple is situated?
(a) Aranmula                   (b) Ettumanoor
(c) Ochira                             (d) Harippad
Answer: (a)


290. The only woman to get two Nobel Prizes:
(a) Selma Lagerlof                       (b) Bertha Von Suttner
(c) Marie Curie                             (d) Aung San Suu Ki
Answer: (c)

291. The first Indian to get Booker Prize:
(a) Kiran Desai                                 (b) Arundathy Roy
(c) Salman Rushdie                          (d) None of these
Answer: (b)

291. The tenure of UN Secretary General is ...... years :
(a) 4         (b) 5          (c) 6                  (d) 7
Answer: (b)

293. Who authored ‘Indica’?
(a) Chanakya                                 (b) Megasthanes
(c) Fahien                                       (d) Huan Tsang
Answer: (b)

294. Pin code system was introduced in India in:
(a) 1970          (b) 1971         (c) 1972          (d) 1973
Answer: (c)

295. “ Duty unto Death” is the motto of:
(a) CRPF        (b) BSF        (c) NSG            (d) Assam Rifle
Answer: (b)

296. The venue of 2018 World Cup Football:
(a) Russia                      (b) Qatar
(c) England                       (d)  South Africa
Answer: (a)

297. Who authored  ‘Hymavathabhoovil’?
(a) MP Veerendrakumar
(b) C. Radhakrishnan
(c) MK Sanu
 (d) Unnikrishnan Puthur
Answer: (a)

298. The internet browser developed in India:
(a) Bhuvan         (b) Epic        (c) Viswasth        (d) Gagan
Answer: (b)

299. The name of which state means ‘Thirty six Forts’?:
(a) Uttarakhand                    (b) Karnataka
(c) Chhatisgarh                   (d)  Jharkhand
Answer: (c)

300. In which year a Pakistani woman got Nobel Prize for the first time?
(a) 1979       (b) 2012      (c) 2013           (d) 2014
Answer: (d)
<Next Page: 01, .....060708091011121314>

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment