Monday, 11 December 2017

Graduate Level Questions - 14

326. Kalibangan, the Indus valley site, is in:
(a) U.P.                                                       (b) Haryana
(c) Rajastan                                             (d) Punjab
Answer: (c)

327. During the Vedic age the river Beas was known as:
(a) Satadru                                                (b) Vitashta
(c) Chandrabhaga                                    (d) Vipasa
Answer: (d)

328. The first organisation to get Gandhi Peace Prize of the Govt. of India:
(a) Red Cross                                  (b) Ramakrishna Mission
(c) UNO                                            (d) None of these
Answer: (b)

329. Name the revolutionary leader who turned into an ascetic in the later years of his life:
(a) BG Tilak                                         (b) Bhagat Singh
(c) Bipin Chandra Pal                       (d) Aurobindo Ghosh
Answer: (d)

330. In which year Clement Atlee announced British Government’s decision to grant independence to India?
(a) 1947                                             (b) 1948
(c) 1949                                              (d) 1950
Answer: (a)

331. The first Indian to preach the gospel of Swadeshi and India for Indians:
(a) WC Bannerjee                                
(b) Dadabhai Navroji
(c) Raja Ram Mohun Roy                 
(d) Swami Dayanand Saraswati
Answer: (d)

332. Prevention of Terrorism Act (POTA) was passed by the Parliament in:
(a) 2000                                                  (b) 2001
(c) 2002                                                  (d) 2003
Answer: (c)


333. The stock market index of London Stock Exchange is:
(a) Footsie (FTSE)                               (b) NIFTY
(c) Sensex                                              (d) Bullish
Answer: (a)

334. Who has designed the symbol of Indian Rupee?
(a) D.Ramkumar                               (b) D.Udayakumar
(c) D.Jyothikumar                            (d) D.Ajayakumar
Answer: (b)

335. Which one of the following is not a function of the Reserve Bank of India?
(a) Banker to the Government
(b) Keeping foreign exchange reserve
(c) Issuing one rupee coin and note
(d) Regulating credit in the country
Answer: (c)

336. Mountbatten stepped down from the position of Governor General of
Independent India in:
(a) 1948                                                   (b) 1947
(c) 1949                                                   (d) 1950
Answer: (a)

337. The USSR disintegrated into 15 republics in:
(a) 1988                                                  (b) 1989
(c) 1991                                                   (d) 1992
Answer: (c)

338. The inventor of World Wide Web:
(a) Tim Berners Lee                              (b) Charles Babbage
(c) Glen Ricort                                         (d) Sabir Bhatia
Answer: (a)

339. Rabia Durrani was the wife of the Mughal Emperor:
(a)Akbar                                                (b) Jehangir
(c) Shah Jehan                                       (d) Aurangazeb
Answer: (d)

340.‘Dell’ is a famous manufacturer of:
(a) Battery                                              (b) Beverages
(c) Lap top Computer                         (d) Shoes
Answer: (c)

341. The first advertisement telecast on TV was:
 (a) Watch                                                (b) Pen
(c) Car                                                       (d) Radio
Answer: (a)


342. The first to become the CM of Kerala from backward community?
(a) C.Kesavan                                         (b) CH Muhammad Koya
(c) R Sankar                                            (d) None of these
Answer: (c)

343. The president of India when India celebrated the Silver Jubilee of
Independence:
(a)Zail Singh                                         (b) V.V.Giri
(c) Fakruddin Ali Ahmed                (d) None of these
Answer: (b)

344. The Indian prime minister who got the honour ‘Olympic Order’:
(a) Jawaharlal Nehru                         (b) Rajiv Gandhi
(c) Indira Gandhi                                (d) None of these
Answer: (c)

345. The supreme authority for telecommunication in India?
(a) TRIPS                                                (b) BSNL
(c) TISCO                                                (d) TRAI
Answer: (d)

346. The Constitution of India was brought into force on:
(a) 15th August, 1947                         
(b) 26th January 1950
(c) 26th November 1949                    
(d) 22nd August, 1947
Answer: (b)

347. The colour of the carpet in Lok Sabha:
(a) Black                                                     (b) White
(c) Red                                                         (d) Green
Answer: (d)

348. The first in the world history to codify laws:
(a) Hannibal                                            (b) Manu
(c) Aristotle                                             (d) Hammurabi
Answer: (d)

349. The Kerala State Electricity Board was formed in:
(a) 1957                                                    (b) 1958
(c) 1959                                                    (d) None of these
Answer: (a)

350. The first member of Kerala Legislative Assemby to die in harness:
(a) AR Menon                                           (b) CH Muhammad Koya
(c) AK Rajan                                              (d) None of these
Answer: (a)
<Previous Page: 01, .....1011121314, 15, 16.....,53, 54>


Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment