∗ജൂണ്‍ 16 വരെയുള്ള പി.എസ്.സി പരീക്ഷകളുടെ പുതുക്കിയ തീയതി അറിയാന്‍ ഇവിടെ ക്ലിക്ക് ചെയ്യൂ ∗∗∗ 

Wednesday, 13 December 2017

Modern India- Questions & Answers 1

1. Who is the founder of the Indian National Congress?
(a) Gandhiji (b) WC Bannerjee
(c) AO Hume (d) SN Bannerjee
Answer: (C)

2. Who was called the Bismark of India?
(a) Gandhji             (b) Sardar Patel
(c) BR Ambedkar (d)  VP Menon
Answer: (b)

3. Who was the Viceroy when Archaeological Survey of India was established?
(a)Lytton (b) Dufferin
(c) Curzon (d) Ripon
Answer: (C)

4. Who popularised the worship of Ganapathi in Maharashtra?
(a) BR Ambedkar (b) BG Tilak
(c) KT Telang (d) VD Savarkar
Answer: (b)

5. The candidate whom Gandhiji supported when election was conducted to the post of president of Indian National Congress in 1939?
(a) Nehru (b) Rajendraprasad
(c) JB Kripalani (d) Pattabhi Seetharamaiah
Answer: (d)

6. The first muslim to become the president of Indian National Congress:
(a) Jinnah (b) Badruddin Tyabji
(c) Syed Ahmed Khan (d) Maulana Azad
Answer: (b)

7.  Gandhiji conducted Champaran Satyagraha for:
(a) Cotton farmers (b) Indigo farmers
(c) Ground nut farmers  (d) Jute farmers
Answer: (b)

8. Who founded the Benarus Hindu University?
(a)Gandhiji                               (b) Raja Ram Mohun Roy
(c) Madan Mohan Malavya (d) PD Tandon
Answer: (C)

9. Who got lathi blows while protesting against Simon Commission, which became fatal to him?
(a) Netaji Bose (b) Lajpath Rai
(c) Bhagat Singh (d) Jatin Das
Answer: (b)


10. Who was called the Grand old man of India’?
(a) Gandhiji                        (b) Nehru
(c) Dadabhai Navroji      (d) WC Bannerjee
Answer: (C)

11. Who gave the slogan ‘Inquilab Zindabad’?
(a)Bhagat Singh       (b) Ajith Singh
(c) Muhammad Ali  (d) Muhammad Iqbal
Answer: (d)

12. Who raised the slogan ‘Inquilab Zindabad’ for the first time?
(a)Lajpath Rai      (b) Subhas Chandra Bose
(c) Bhagat Singh (d) Motilal Nehru
Answer: (c)

13. Who was defeated by Subhas Chandra Bose in 1939 when he was elected to the post of Congress president?
(a)Rajendraprasad                     (b) Jawaharlal Nehru
(c) Pattabhi Seetharamaiah    (d) Maulana Abul Kalam  Azad
Answer: (c)

14. Who was elected the president of INC when Subhas Chandra Bose resigned?
(a)Jawaharlal Nehru (b) C.Rajagopalachari
(c) Rajendraprasad   (d) Jawaharlal Nehru
Answer: (c)

15. Who was the president of INC when it split in the Surat session in 1907?
(a)Rash Behari Ghosh  (b) GK Gokhale
(c) AC Majumdar           (d) MM Malavya
Answer: (a)

16. Why Gandhiji called for the boycott of the Simon Commission?
(a) None of the members was Indian
(b) India was dragged into the Second World War
(c) The Commission refused to come to India
(d) None of these
Answer: (a)

17. Who gave the slogan ‘Jai Hind’?
(a) Tagore          (b) Gandhiji
(c) Netaji Subhas Chandra Bose       (d) Nehru
Answer: (c)

18. Who presided over the all party conference in 1928?
(a)Motilal Nehru (b) MA Ansari
(c) Rajendraprasad (d) Jawaharlal Nehru
Answer: (b)

19. Who was the Viceroy when the Naval Mutiny (1946) was held?
(a)Wavell (b) Mountbatten
(c) Irwin (d) Linlithgo
Answer: (a)

20. Who authored ‘India wins Freedom’?
(a) Rajendraprasad (b) Rajagopalachari
(c) Maulana Abul Kalam  Azad (d) Sardar Patel
Answer: (c)

21. Who was known as the ‘spiritual heir’ of Mahathma Gandhi?
(a) Vinoba Bhave (b) Jawaharlal Nehru
(c) Abbas Tyabji (d) Jamnalal Bajaj
Answer: (a)

22. Name the revolutionary leader who turned into an ascetic in the later years of his life:
(a) BG Tilak (b) Bhagat Singh
(c) Bipin Chandra Pal (d) Aurobindo Ghosh
Answer: (d)

23. Whom Gandhiji called ‘the great sentinel’?
(a) Rajendraprasad        (b) Subhas Chandra Bose
(c) Rabindranath Tagore      (d) Jawaharlal Nehru
Answer: (c)

24. The Viceroy who introduced financial decentralisation?
(a)Dufferin (b) Lytton
(c) Mayo (d) Hardinge I
Answer: (c)

25. Who founded the ‘Servants of India society’?
(a) MG Ranade
(b) Khan Abdul Ghaffar Khan
(c) GK Gokhale (d)  MK Gandhi 
Answer: (c)
<Next Page><01, 02, 03, 04, 05, 06, 07, 08, 09, 10, 11, 12, 13>

Facts about Kerala - Questions and Answers Click here
Kerala Renaissance - Questions and Answers Click here
Kerala - Districts and Places - Questions and Answers Click here
Social Welfare Schemes and Measures - Questions and Answers Click here
Rural Development Programmes - Questions and Answers Click here
Graduate Level Questions and Answers Click here
Related Links
1. CURRENT AFFAIRS ---> Click here
2. IT, CYBER LAWS AND GENERAL ENGLISH QUESTIONS AND ANSWERS ---> Click here

No comments:

Post a Comment